Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2540
Mărime: 255.35KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela I.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Diaconescu
Facultatea de Marketing
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Istoricul cerealelor pentru micul dejun . 3
  2. 2. Analiza senzorială a produselor 4
  3. 2.1 Tabelul ingredientelor .. 4
  4. 2.2 Tabel valori nutriționale ... 6
  5. 2.3 Analiza ambalajelor .. 8
  6. 2.4 Analiza caracteristicilor senzoriale ale produselor ... 11
  7. 2.5 Tabel evaluarea produselor si concluzii ... 13

Extras din proiect

1. Istoria cerealelor pentru micul dejun

Cerealele pentru micul dejun au aparut ‚în Statele Unite ale Americii, în 1890. John Harvey Kellogg, un tânăr medic american, a căutat împreună cu fratele său, Will Keith, ă amelioreze alimentația pacienților din clinica lor, sanatoriul din Battle Creek (Michigan, SUA). Ei au avut ideea de a concasa graunțele de ovăz și de a prepara apoi făina la vapori.

Ulterior, le-au introdus în cuptor și au obținut astfel "fulgi de ovăz". Succesul pe care l-au avut aceste cereale l-a determinat pe Will Keith Kellogg să creeze, în anul 1906, societatea care avea să devină Kellogg Company, una dintre cele mai mari producatoare de cereale din lumea întreagă și la ora actuală.

Fulgii de porumb au fost primele produse comercializate de această societate. Pentru a stimula vânzarile, el a adaugat, în 1909, o ofertî specială: o carte de imagini cu animalele din junglă, pe care o oferea oricui cumpăra doua pachete cu cereale. Timp de peste 20 de ani, Kellogg a experimentat noi cereale pentru a completa gama sa de produse.

Pe de altă parte, Max Bircher-Benner, un medic elvețian de la începutul secolului, a inventat rețeta de musli pe bază de fulgi de ovăz amestecați cu lapte, miere, nuci și migdale.

Cerealele pentru micul dejun se obțin din grâu, orez, porumb, secară, orz și ovăz. Acestora li se adaugă miere, zahăr, ciocolată sau fructe confiate. Aceste alimente au fost concepute pentru consumul matinal. Nutriționiștii recomandă însă tuturor să le mănânce pe toată durata unei zile fără a fi supuși vreunui risc. Cerealele pentru micul dejun sunt un element constant pe mesele vest-europenilor. În România, piața acestor cereale este încă in formare, dar, în același timp foarte dinamică, având în vedere că ritmul de creștere anual al consumului unor astfel de produse este de 50 la sută.

Cerealele conțin în medie 75% glucide (în special amidon), 10-15% proteine, 2% grăsimi, fiind bogate în fibre, vitamine și minerale.

Vitaminele din grupul B se regăsesc în cereale, lipsesc însă vitaminele A și D. Vitamina C se găsește doar în cerealele încolțite. Foarte important: cerealele conțin vitamina E (tocoferol), un antioxidant natural care apără organismul de formarea radicalilor liberi (responsabili cu apariția cancerelor).

2. Analiza senzorială a produselor

2.1 Tabelul ingredientelor

Un prim pas în analiza comparativă a cerealelor pentru micul dejun îl constituie prezentarea ingredientelor sale. Tabelul următor cuprinde ingredientele celor patru produse alese în ordinea apariției lor pe ambalaje.

Tabelul 1. Analiza comparativă a ingredientelor celor patru tipuri de cereale cu ciocolată sub formă de bobițe pentru micul dejun

Nesquick Viva Carrefour Goody

Făină 68,4 %(făină integrală de grâu 51,4%; griș de porumb 17%), zahăr, sirop de glucoză, cacao cu conținut redus de grăsime 5,7%; minerale ( calciu, fier), vitamine: niacină B3, acid pantotenic B5, vitamina B6, riblofavină B2, tiamină B1, vitamina D; sare, aromă naturală. 56% făină de grâu, zahăr, caco cu conținut redus de grăsime 7,4%, dextroză, concentrat de malț, grăsimi vegetale din palmier, sare, emulsifiant: lecitină de soia, aromă, vitamine: acid pantotenic B5, piridoxină B6, acid folic B9, cobalamină B12, niacină B3. Făină 64% (făină integrală de grâu, făină de porumb), zahăr, sirop de glucoză, cacao pudră cu conținut redus de grăsime 4,7%, ulei vegetal nehidrogenat de cocos, aromă, emulgator:lecitină soia, sare iodată, suplimente 0,007%( tiamină, riblofavină, niacină, acid folic, fier. 45,9% făină (făină integrală de grâu, făină de orez), zahăr, 16,7% crupe de porumb, sirop de glucoză, 4,5 % cacao degresată, 2,4% cacao, glucoză, sare, arome, suplimente alimentare: niacină, vitamina E, acid pantotenic, riblofavină, vitamina B6, tiamină, vitamina A, acid folic, vitamina D, calciu, fier.

Produsul poate conține urme de:

lapte, arahide și varietăți de nuci. Produsul poate conține urme de: lapte, arahide, nuci Produsul poate conține urme de: alune, migdale, lapte sau susan. Produsul poate conține urme de: arahide, alte fructe cu coajă lemnoasă, lapte, soia, susan.

Alergeni: gluten, Alergeni: gluten, soia Alergeni: : gluten, soia Alergeni: gluten

Toate cele patru sortimente de cereale au ca ingredient principal făina. Cerealele Viva conțin numai făină de grâu, Nesquick și Carrefour conțin un amestec de făină de grâu și făină de porumb, iar cele marca Goody conțin un amestec de făină de grâu și făină de orez. Între cele patru produse, proporția de făină variază între 45,9% și 68,4 %. Zahărul se găsește în toate sortimentele într-o proporție nespecificată, dar fiind al 2-lea pe lista de ingrediente, putem deduce că este al 2-lea ingredient ca proporție.

Toate cele patru tipuri de cereale conțin cacao cu conținut redus de grăsime între 4,5% și 7,4%. Cerealele Goody conțin și 2,4% cacao cu conținut integral de grăsime. Nesquick, Carrefour și Goody conțin și sirop de glucoză pe lângă zahăr, iar Viva conțin dextroză. Cerealele de la mărcile Viva și Carrefour conțin și grăsimi vegetale și lecitină de soia ca substanță emulgatoare.

Toate cele patru tipuri de cereale conțin suplimente alimentare. Toate conțin vitamina B3. Cerealele Nesquick mai conțin și vitaminele B5, B6, B2, B1, D; cerealele Viva și vitaminele B3, B5, B6, B9, B12. Cerealele marca Carrefour mai conțin și vitaminele B1, B2, B3, B9 și fier, iar cerealele marca Goody conțin și vitaminele E, B3, B5, B2, B6, B1, B9, A, D, calciu și fier.

Toate cele patru tipuri de cereale conțin alergenul gluten, iar cele marca Viva și Carrefour și soia. Acestea pot de asemenea conține și urme de lapte, alune, arahide, nuci, migdale sau alte fructe cu coajă lemnoasă, susan.

Preview document

Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 1
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 2
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 3
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 4
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 5
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 6
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 7
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 8
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 9
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 10
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 11
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 12
Marketing agroalimentar - Analiză comparativă a cerealelor pentru micul dejun - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Marketing agroalimentar - Analiza comparativa a cerealelor pentru micul dejun.docx

Ai nevoie de altceva?