Piața telecomunicațiilor în Spania

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5428
Mărime: 75.69KB (arhivat)
Publicat de: Mitrofan Petre
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

MEDIUL NATURAL

Spania este situata in sudul Europei fiind marginita de Golful Biscay, Marea Mediterana, de Oceanul Atlantic la nord si de Muntii Pirinei din sud-estul Frantei.

Are o suprafata de 504,782 km² si include Insulele Balearice , Insulele Canary si cinci teritorii asupra carora isi exercita suveranitatea:Ceuta, Melilla, Insulele Chafarinas Penon de Alhucemas si Peñón de Verles de la Gomera.Granitele pe uscat insumeaza un total de 1917.8 km ,tarile cu care se invecineaza sunt:Andorra, Franta, Gibraltar, Portugalia, Morocco (Ceuta), Morocco (Melilla).

Spania are o clima temperata cu veri fierbinti in interior si mult mai moderate si mai innourate de-a lungul coastei,ierni calde in interior si mai racoroase de-a lungul coastei.

Cel mai jos punct geografic este situat in Oceanul Atlantic la 0 m iar altitudinea cea mai ridicata se afla in Insulele Canary pe Pico de Teide (Tenerife) la 3718 m.

Aceasta tara beneficiaza de numeroase resurse naturale precum:carbuni ,lignit,minereu de fier,uraniu,mercur,pirita,zinc,potasiu si nu in ultimul rand teren arabil.

Spania se confrunta cu poluarea datorata canalizarilor administrate incorect,deseurilor provenite de la productia de petrol si gaze,despaduririi etc., dar pentru prevenirea si ameliorarea acesteia s-au incheiat numeroase acorduri internationale in aceasta prinvinta.

MEDIUL DEMOGRAFIC

Regatul Spaniei are o populatie de 40037995 milioane locuitori ( iulie 2001).Majoritatea populatiei are o varsta cuprinsa intre 15-64 de ani (68.2%), restul fiind in procente foarte apropiate, tineri sau batrani.Populatia este impartita aprope egal intre cele doua sexe (48.9% barbati;51.1% femei).Rata de crestere medie a populatiei este de 0.1%.

Rata nasterilor este 9.26 noi nascuti/1000 locuitori, iar rata mortalitatii 9.13 decedati/1000 locuitori.Rata migratiei este 0.87 migranti/1000 locuitori.Rata mortalitatii infantile este 4.92 decedati/1000 nou nascuti vii, iar speranta de viata a populatiei este 78.93 ani, mai scazuta la barbati – 75.47 ani si mai mare la femei – 82.62 ani.

Rata fertilitatii este 1.15 copii nascuti/femeie iar numarul bolnavilor de SIDA este 120000.

Religia dominanta este Romano-Catolica cu 99% din populatie, celelalte religii 1%.Limbile vorbite sunt: Spaniola 74%, Catalana 17%, Galiciana 7%, Basque 2%.97% stie sa scrie si sa citeasca.

MEDIUL INSTITUTIONAL

Regatul Spaniei sau simplu Spania este o monarhie constitutionala cu capitala la Madrid.Regatul este impartit in 17 comunitati autonome: Andalucia, Aragon, Asturias, Baleares (Insulele Baleare), Canarias (Insulele Canare), Cantabria, Castilla-La Mancha, Castilla y Leon, Cataluna, Communidad Valencian, Extremadura, Galicia, La Rioja, Madrid, Murcia, Navarra, Pais Vasco (Tara Bascilor).

Regatul si-a obtinut independenta in 1492 prin expulzarea maurilor si unificarea tarii.Ziua nationala este 12 octombrie, iar cea in care a intrat in vigoare Constitutia, 29 decembrie 1978.

Sistemul legal este cel civil cu particularitati regionale.Dreptul de vot este castigat la implinirea varstei de 18 ani si este universal.

Seful statului este Regele Juan CARLOS I (din 22 noiembrie 1975 ); urmasul sau fiind Printul FELIPE, fiul monarhului, nascut la 30 ianuarie 1968.Seful guvernului este presedintele Jose Maria AZNAR Lopez, urmatorii in rang fiind cei doi vicepresedinti.Consiliul de Ministri este desemnat de presedinte.Monarhia este ereditara.Presedintele este propus de Monarh si ales de Adunarea Nationala conform Constitutiei din patru in patru ani.Vicepresedintii sunt desemnati de Monarh la propunerea presedintelui.

Sistemul legislativ este bicameral.Curtea Generala a Adunarii Nationale este formata din Senat si Camera Deputatilor.Senatul are 259 membrii dintre care 209 alesi prin vot popular iar ceilalti de legislaturile regionale.Camera Deputatilor are 350 membrii alesi prin vot popular.

Cea mai inalta instanta judiciara este Curtea Suprema de Justitie.

Steagul este in trei benzi orizontale, cu galben la mijloc si rosu la capete, si avand stema pe partea galbena.

MEDIUL ECONOMIC

Economia capitalista spaniola permite un PIB pe locuitor la un nivel de 80% din acest indicator in cele patru tari vestice puternic dezvoltate.Guvernul a reusit sa aduca Spania in primul val de aderare la Uniunea Europeana din 1 ianuarie 1999.Administratia Aznar a continuat sa puna pe primul loc liberalizarea, privatizarea, reglarea economiei si introducerea reformelor.Somajul a scazut dar ramane inca la cote ridicate de 14%.Guvernul intentioneaza sa faca schimbari in legislatia muncii si in privinta varstei de pensionare, care sunt puncte importante in instabilitatea interna si competitivitatea externa.Modificarile din punct de vedere monetar si a politicilor economice pot integra Spania ca membru deplin a UE.

PIB Spaniei in 2000 s-a ridicat la 720.8 miliarde $, adica in crestere de 4% fata anul precedent.PIB/locuitor este 18000 $.Principalele sectoare care aduc valoare sunt: agricultura cu 4%, industria 31%, serviciile 65%.Rata inflatiei in 2000 a fost 3.4%.

Forta de munca in Spania este in valoare absoluta 17 milioane, avand urmatoarea structura: servicii 64%,industrie, constructii 28%, agricultura 8%.Rata somajului este 14%.

In industrie rata cresterii este 4.5%, iarprincipalele ramuri sunt: textile, alimentara, metalurgica, chimica, constructii de automobile, turism.In agricultura primele locuri sunt ocupate de grau, legume, masline, vita de vie, lamai.

Monedele sunt peseta (ESP) si euro (EUR).

Preview document

Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 1
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 2
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 3
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 4
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 5
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 6
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 7
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 8
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 9
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 10
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 11
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 12
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 13
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 14
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 15
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 16
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 17
Piața telecomunicațiilor în Spania - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Piata Telecomunicatiilor in Spania.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza mediului internațional de afaceri din UE

Cap.1. Introducere În lucrarea noastra “Studiul Privind Mediul Internaţional al Afacerilor în Uniunea Europeana”, am dorit să analizăm toate...

Corporațiile Transnaționale

Traim vremuri în care ceva fundamental se întâmpla. Modelele politice, stilurile de viata, strategiile de afaceri, sau sistemele de protectie...

Liberalism versus Protecționism în Relațiile Comerciale Contemporane

CAPITOLUL I: MODELE DE LIBERALISM Care este motivul pentru care există comerţul? Producătorii naţionali câştigă enorm de pe urma comerţului. Pot...

Beneficiile pieței unice pentru cetățenii europeni

CAPITOLUL I. UNIUNEA EUROPEANĂ Uniunea Europeanã este o organizatie care include 25 de state de pe continentul european: Austria, Belgia, Cipru,...

Corporațiile Transnaționale

Cap.I. TRĂSĂTURI CARACTERISTICE ALE CORPORAŢIILOR TRANSNAŢIONALE. 1.1 PROCESUL DE TRANSNATIONALIZARE Mondializarea este un fenomen evident şi o...

Managementul Turismului - Spania

Marele tur al Spaniei Spania , reprezinta taramul unde cresteau merele de aur ale lui Hercule , si de asemenea taramul care era considerat Raiul...

Raport de țară - Italia

I. Prezentare generala Italia, oficial Republica Italiana (proclamata in 1946) este un stat suveran, amplasat in Peninsula italica, cu capitala la...

Spania - marketing internațional

Introducere Spania , reprezinta tarâmul unde cresteau merele de aur ale lui Hercule si tarâmul care era considerat Raiul pe Pamânt de arabi iar de...

Ai nevoie de altceva?