Procesul decizional de cumpărare a unei chitări

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2650
Mărime: 119.50KB (arhivat)
Publicat de: Filomela Staicu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Orzan

Extras din proiect

ACHIZITIONAREA UNEI CHITARI ELECTRO-ACUSTICE

Fiecare dintre noi se loveste de dorinta satisfacerii anumitor nevoi; indiferent de natura acestora: fiziologice, de securitate, sociale, de autodepasire sau de prestigiu, ne gasim pusi in situatia de a alege varianta optima obtinerii satisfactiei proprii, dintr-o lista vasta de alternative.

In calitate de consumator, comportamentul nostru difera, in functie de natura dorintelor, de standardele aplicate in procesul de cautare si de asteptarile fiecaruia dintre noi.

In aceasta lucrare, am optat pentru analiza procesului decisional de cumparare a unui instrument musical, o chitara electro-acustica-obiect de uz indelungat, si de o valoare relative mare.

Elementul declansator al aparitiei acestei nevoi, a fost constituit de inscrierea la un curs de specialitate, in cadrul Scolii Populare de Arta, din Bucuresti.

Fundamentul procesului decizonal de cumparare este reprezentat de stimulii si reactia fata de acesti stimuli. In cazul ce va fi prezentat in urmatoarele pagini, acesta este declansat de o natura sociala: optarea pentru inscrierea la cursurile de chitara, din cadrul unei unitati de gen; procurarea unui instrument specific a devenit absolut necesara si utila in dobandirea si aprofundarea cunostintelor in domeniu.

Intervalul desfasurarii procesului decizional de achizitionare,de la aparitia nevoii si pana la evaluarea post – cumparare a produsului, a fost de aproximativ 6 saptamani. Constientizand dificultatile intampinate pe parcursul desfasurarii cursurilor, datorate imposibilitatii lucrului pe instrumentul personal (si lipsei acestuia acasa), m-au trimis catre decizia de a cumpara,efectiv,produsul.

Pentru alegerea produsului, am avut nevoie de aproximativ doua saptamani de cautari succesive; totodata, inainte de trecerea la cautarea propriu-zisa, a fost necesara parcurgerea unei etape privind repartizarea si realizarea veniturilor, avand in vedere faptul ca, fiind studenta, nu dispun de sume suplimentare de valori mari, intr-un interval foarte scurt.

- ETAPA I- „APARITIA UNEI NEVOI NESATISFACUTE”

Decizia de achizitionare a obiectului acesteilucrari-o chitara electro-acustica are ca punct de plecare nevoia personala de aprofundare a studiului acestui instrument.

Stimulii care au condus la aparitia nevoii satisfacute au fost constituiti de:

-uzarea produsului pe care il aveam in folosinta: starea precara in care se afla chitara anterioara, mostenita de la bunicul meu;

-satisfacerea nevoilor existente: inainte de apartenenta la aceste cursuri specializate, instrumentul destinut pana in prezent imi era suficient pentru studiul individual; odata cu aprofundarea cunostintelor mele muzicale, a aparut si necesitatea utilizarii unui instrument inalt functional sau cel putin la standardele actuale;

-schimbarea statutului economic: avand in vederea independenta capatata in ultimul an, odata cu obtinerea unor resurse financiare suplimentare, din job-ul pe care mi l-am ales, am considerat ca imi pot permite detinerea unui produs nou;

-aparitia unor tehnologii noi: aparitia unor produse care intrunesc calitate, la pret accesibil

- ETAPA A II-A- „CAUTAREA DE INFORMATII SI IDENTIFICAREA ALTTERNATIVELOR”

Avand in vedere ca produsul dorit, chitara, are o valoare relativ mare si o frecventa mai redusa de cumparare, informatia cautata a trebuit sa aiba un volum mare, iar sursele de informare sa fie deosebit de variate.

Desi detineam informatii pozitive in legatura cu serviciile oferite marca Stagg, nu am renuntat sa culeg informatii si din alte surse, cu privire la alte marci.Desi gradul de fidelitate a putut fi aplicat, am tinut cont si de faptul ca majoritatea colegilor de curs au achizitionat un produs apartinator acestei firme.De asemenea, relevant a fost si faptul ca, in urma cu cativa ani, am optat pentru un set de tobe si un flaut din acelasi brand.Avand in vedere calitatea mai mult decat satisfacatoare dovedita de aceste doua achizitii, am declansat procesul de cautare, fundamentat pe aceasta marca.

Totodata, trebuie sa mentionez faptul ca nu am exclus posibilitatea achizitionarii unei chitari integrate unei alte firme, daca aceasta va intruni cele doua trasaturi pe care le urmaresc in procesul de cautare: calitate, cost.

In incercarea de obtinere a produsului dorit, m-am axat, in mare parte pe firma „Stagg”, despre care stiam ca-mi va oferi satisfactiile de rigoare, deci cautarea a fost relativ scurta, in legatura cu serviciile oferite de aceasta firma.

Preview document

Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 1
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 2
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 3
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 4
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 5
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 6
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 7
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 8
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 9
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 10
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 11
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 12
Procesul decizional de cumpărare a unei chitări - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Procesul Decizional de Cumparare a unei Chitari.doc

Ai nevoie de altceva?