Studierea imaginii magazinului La Scarpa

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2050
Mărime: 49.98KB (arhivat)
Publicat de: Madalina P.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea Vasile Alecsandri din Bacau, Bacau

Extras din proiect

INTRODUCEREA

Scopul acestei cercetări a fost studierea magazinului La Scarpă. Pentru culegerea datelor s-a utilizat o cercetare directă prin anchetă. Colectivitatea de la care au fost culese informațiile a fost reprezentată de persoanele din județul Bacău. Cercetarea a fost una selectivă, pe un eșantion nereprezentativ, cu o dimensiune a eșantionului de 14 persoane. Sursele de informații s-au constituit din surse primare, externe(consumatori efectivi și potențiali ai produselor oferite de La Scarpa).

METODOLOGIA CERCETĂRII

1.Scopul și obiectivele cercetării

Scopul cercetării a fost studierea imaginii magazinului La Scarpa reflectând astfel într-o formă sintetică informațiile care trebuie culese prin intermediul cercetării.

Pornind de la scopul definit au fost elaborate următoarele obiective prin care au fost identificate concret informațiile ce au fost ulterior culese, respective:

-determinarea notorietății magazinului La Scarpa

-determinarea imaginii magazinului La Scarpa comparativ cu principalii concurenți

-determinarea naturii favorabile/nefavorabile a imaginii acesteia

-identificarea elementelor cu care este asociată societatea

2.Sursele de informații

Pentru atingerea obiectivelor cercetării s-au utilizat surse de date externe și primare, date obținute direct de la consumatorii potențiali și efectivi ai magazinului. Unitatea de cercetare a constituit-o societatea, consummator efectiv sau potențial al serviciilor oferite de magazin, iar unitatea de raportare a fost reprezentată de persoanele cercetate care au oferit informații despre problematică cercetată.

3.Modalitatea de culegere a datelor și sistematizare a informațiilor

Pentru culegerea datelor s-a utilizat cercetarea directă(datele au fost culese) direct de la purtătorul lor. Cercetarea fiind una selectiva(anchetă) pe un eșantion nereprezentativ, informațiile obținute au caracter orientativ(cercetare exploratorie).

În proiectarea chestionarului care a stat la bază culegerii datelor s-a ținut cont de faptul că au fost investigate atât personae ce au beneficiat de produsele magazinului La Scarpa, cât și persoane ce nu au beneficiat. Informațiile solicitateprin intermediul chestionarului au fost de opinie(ex: care este opinia dumneavoastră despre acest magazin? Cum considerați calitatea serviciilor oferite?), dar și factuale: nr mediu de salariați, domeniu de activitate.

Culegerea informațiilor am realizat-o personal, în perioadă 1 mai-5 mai 2017 incluzând în eșantion atât persoane din care au fost indicate drept client ai magazinului, dar și din rândul celor potențiali.

REZULTATELE CERCETĂRII

Rezultatele procesului de prelucrare, precum și analiză și interpretarea informațiilor sunt prezentate în continuare:

1.Notorietatea magazinului

Pentru a studia notorietatea magazinului La Scarpa celor 14 persoane cercetate li s-au solicitat să indice maxim 3 magazine de pe piață Bacaului care au același obiect de activitate. Rezultatele au atestat că La Scarpa a fost indicat între primele 3 magazine de către 7 persoane cercetate, Benvenuti și Total Shoes de către 6, aceste magazine situându-se pe primele locuri din perspectivă notorietății.( Fig 1)

Figura nr.1.Magazinele de pe piața Bacaului cu obiect principal de activitate comercializarea de încălțăminte și marochinărie indicate de către respondenți în primele 3 cunoscute.

Cele 14 persoane au fost solicitate în continuare să indice de care magazin specificat au mai auzit(notorietate asistată) utilizându-se astfel pentru această o listă a unora dintre magazinele de profil de pe piața Bacaului. Persoanele cercetate au avut astfel posibilitatea bifării mai multor variante de răspuns. Rezultatele se prezintă în tabelul nr.1.

Cercetând rezultatele obținute cu cele prezentate anterior se constată că magazinul La Scarpa este unul cunoscut de peersonele cercetate(jumătate dintre persoane indicându-l în mod spontan și jumătate indicându-l dintr-o lista prestabilită) situându-se astfel pe cea mai privilegiată poziție între magazinele concurente din perspectivă notorietății.

Benvenuti este de asemenea cunoscut de toți respondenții, însă de remarcat este că în cazul acesteia 42.9% l-au indicat spontan, restul de 57.1% recunoscându-l dintr-o listă prestabilită.

În cazul Marelbo s-a înregistrat o pondere de 93%% a celor care cunosc magazinul, dintre aceștia 29% indicându-l spontan și restul de 64% ajutați de o listă prestabilită.

Total Shoes a înregistrat o pondere de 86% a celor care cunosc magazinul, dintre aceștia 43% indicându-l spontan și tot pea atât, adică 43% indicându-l printr-o listă prestabilită.

Bibliografie

1. Balaure, Virgil(coordanator) (2002), Marketing, Editura Uranus, Bucuresti.

2. Boier Rodica, Timiras Laura C. (2006), Cercetarea de marketing , Editura Performatica, Iasi;

3. Catoiu, Iacob(coordinator) (2002), Cercetari de marketing, Editura Uranus, Bucuresti;

Preview document

Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 1
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 2
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 3
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 4
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 5
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 6
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 7
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 8
Studierea imaginii magazinului La Scarpa - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Studierea imaginii magazinului La Scarpa.docx

Ai nevoie de altceva?