Tuzkoy - Turcia

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mass Media
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 17 în total
Mărime: 1.28MB (arhivat)
Publicat de: Ernest Cosma
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.Dr.Ing Ioan Bud
UNIVERSITATEA DE NORD - FACULTATEA DE RESURSE MINERALE ŞI MEDIU BAIA MARE

Extras din proiect

Tuzkoy,Turcia- case din piatră ,peşteri şi superbe formaţiuni din piatră, peisaje care atrag în fiecare an un număr mare de turişti nu sunt doar atât sunt locuri care în spatele acestor peisaje de vis au şi altceva

Satul Tuzkoy a fost declarat în anul 2004 ca fiind zonă periculoasă pentru locuitori. În tot acest timp 250 de familii s-au mutat la 3,5 km distanţă de Tuzkoy iar alte 2350 de persoane aşteaptă să se mute.

Aproape jumătate din decesele acestui sat sunt puse pe seama unei forme rare de cancer şi anume mezoteliomul care este cauzat de existenţa în cantităţi însemnate de erionit. Acesta este prezent atât în componenţa rocilor cât şi a vopselelor pentru case. Cazurile de mezoteliom constatate în Tuzkoy au fost de 600 până la 800 de ori mai multe decât oriunde altundeva în lume.

Este un mineral natural fibros şi aparţine grupului de minerale numite zeoliţi. Se găseşte de obicei în cenuşă vulcanică alterată de precipitaţii şi apa din pânza freatică.Erionitul este cunoscut ca fiind un agent cancerigen la oameni şi este listat de către Agenţia Internaţională de Cercetări asupra cancerului ca aparţinând grupei I de cancerigene.

Azbestul (grec., asbestos, =„durabil”) este un termen pentru minerale fibroase din grupa răspândită a silicaților.

Mineralul este foarte rezistent la temperaturi înalte, la acțiunea acizilor, fiind un izolator excelent, fiind în trecut folosit pe scară largă în industria de construcții, în producerea izolatoarelor electrice și termice în industria navală, industria cauciucului.

Datorită descoperirii ulterioare a pericolului pe care-l prezintă pentru sănătatea omului, și anume a efectului cancerigen a fibrelor de azbest, folosirea lui a fost interzisă în unele țări, și în întreaga UE, această măsură cauzând probleme financiare la îndepărtarea lui completă.

Azbestoza este o afecţiune caracterizată prin inflamaţia cronică şi progresivă a plămânilor. Nu este contagioasă.

Azbestoza este o consecinţă a expunerii prelungite la cantităţi crescute de azbest, material larg folosit în trecut în construcţii, în fabricarea vopselurilor şi în alte industrii. Când azbestul este inhalat, el penetrează căile aeriene şi irită, umple, inflamează şi lezează ţesutul pulmonar. În formele avansate de boală, plămânii se micşorează, devin mai rigizi şi capătă un aspect de fagure de miere.

Boala afectează mai frecvent bărbaţii cu vârste de peste 40 ani, care au lucrat într-un mediu bogat în azbest. Persoanele fumătoare şi alcoolice prezintă un risc crescut de a dezvolta afecţiunea. De regulă, azbestoza apare la persoanele care au fost expuse regulat la cantităţi mari de azbest timp de minim 10 ani. Simptomele bolii nu se manifestă de obicei decât după 15-20 ani de la expunerea iniţială.

Conținut arhivă zip

  • Tuzkoy - Turcia.ppt

Ai nevoie de altceva?