Laboratoare la TPDP

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 2 fișiere: doc, docx
Pagini : 35 în total
Cuvinte : 7035
Mărime: 678.13KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Incercarea la compresiune

1.1 Scopul lucrarii

Pentru cunoasterea comportarii unui material in timpul deformarii, precum si in scopul exploatarii corecte a utilajelor de deformare, este important sa se stabileasca rezistenta la deformare kf. O metoda simula si sigura pentru necessitatile practice s-a dovedit a fi si incercarea la compresine.

In cazul compresiunii, adica a unei stari de tensione uniaxiala G2=G3=0, atat oriteriul de curgere a lui Tresca cat si a lui Huber-Mises-Hencky conduc la rezultatul:

1.2 Notiuni de baza

Incercarea la compresine poate genera stari de solicitare neomogene, datorita freacarii dintre scula si epruveta, ceea ce va determina aparitia fenomenului de butoiere.

Frecarea dintre scula si epruveta poate fi micsorata, dar nu complect anulata.

Fenomenul de butoiere demonstreaza ca in epruveta sant prezente silicitari tangentiale datorita carora directia solicitarii principale nu este axiala, iar trecerea suprafetei laterale in suprafata de contact va determina o reducere anormala a epruvetei, datorita careia calculul deformatiei nu poate fi bazat numai pe reducerea inaltimii.

In fig. alaturata sunt redate deformatile efective ale unei epruvete nelubrifiate, in comparatie cu deformatile ideale, asa cum rezulta din figura, fenomenul de butoiere determina o crestere a diametrului in sectiunea mediana a epruvetei si o micsorare a diametrului in cele doua extremitati.

Eliminarea frecarii dintre fetele epruvetei si scula a fost realizzata prin utilizarea unor bacuri conice. Suprafetele conice vor avea un unghiegal cu unghiul de frecare dintre materialele in contact fig.6.3., rezultand o forta paralela cu suprafata de contact , egala si de sen scontrar cu forta de frecare, rezultand o forta de compresine axiala.

In acest caz conditile ideale de deformare sunt realizzate numai la inceputul deformarii.Trebuie realizzata o reducere treptata a unghiului suprafetelor conice, ori mentinand neschimbat acest unghi, zona centrala a epruvetei va avea o inaltime mai mica decat zona periferica ceea ce va determina aparitia in centrul probei a unei deformatii relativ mai mare decat la periferia epruvetei.

Fenomenul de butoiere, legat de frecarea dintre epruveta si scula, este dependent si de inaltimea epruvetei. Conform principiului lui Saint Venant, aplicat la plasticitate, numai materialul situat la distanta este supus unor solicitari neomogene.

Pornind de la aceste considerante s-au realizat epruvete de compresine cu diverse raporturi diametru-inaltime si s-au calculat prin extrapolare solicitarile pentru conditia ideala.Pentru obtinerea tensiunii efective se poate folosi si urmatoarea relative:

-efortul corespunzator sectiunii istantanee

a-raza sectiunii maxime a epruvetei deformate.

R-raza de carbura a generatoarei epruvetei.

Fenomenul de butoiere poate fi miscorat poate fi miscoarat printr-o lubrifiere corespunzatoare a fetelor epruvetei ce vin in contact cu scula. In acest mod se reduce considerabil forta de frecare, realizandu-se o deformatie radiala a materialului din vecinatatea sculei de compresiune, obtinandu-se o latime aproape constanta pe toata inaltimea. Pentru o lubrifiere buna s-au confectionat epruvete cilindrice prevazute pe baze cu cavitati circulare iar pentru eliminarea alunecarii laterale s-au realizat epruvete cu cavitati inelare.

Schema deformatiilor ideale intro-o Schema incercarii la compresiune ,cu epruveta cilindrica supusa la compresiune bacuri conice

Schema de butoiere a unei

epruvete de proba

Un alt mod de lubrifiere consta in introducerea unei folii subtiri de teflon intre epruvetea si scula, in acest fel deformatiile epruvetei vor fi foarte apropiate de cele ideale.

Epruvete pentru incercarea la compresiune ,avand cavitati de lubrefiere a) cavitati circulare

b)cavitati inelare

Preview document

Laboratoare la TPDP - Pagina 1
Laboratoare la TPDP - Pagina 2
Laboratoare la TPDP - Pagina 3
Laboratoare la TPDP - Pagina 4
Laboratoare la TPDP - Pagina 5
Laboratoare la TPDP - Pagina 6
Laboratoare la TPDP - Pagina 7
Laboratoare la TPDP - Pagina 8
Laboratoare la TPDP - Pagina 9
Laboratoare la TPDP - Pagina 10
Laboratoare la TPDP - Pagina 11
Laboratoare la TPDP - Pagina 12
Laboratoare la TPDP - Pagina 13
Laboratoare la TPDP - Pagina 14
Laboratoare la TPDP - Pagina 15
Laboratoare la TPDP - Pagina 16
Laboratoare la TPDP - Pagina 17
Laboratoare la TPDP - Pagina 18
Laboratoare la TPDP - Pagina 19
Laboratoare la TPDP - Pagina 20
Laboratoare la TPDP - Pagina 21
Laboratoare la TPDP - Pagina 22
Laboratoare la TPDP - Pagina 23
Laboratoare la TPDP - Pagina 24
Laboratoare la TPDP - Pagina 25
Laboratoare la TPDP - Pagina 26
Laboratoare la TPDP - Pagina 27
Laboratoare la TPDP - Pagina 28
Laboratoare la TPDP - Pagina 29
Laboratoare la TPDP - Pagina 30
Laboratoare la TPDP - Pagina 31
Laboratoare la TPDP - Pagina 32
Laboratoare la TPDP - Pagina 33
Laboratoare la TPDP - Pagina 34
Laboratoare la TPDP - Pagina 35

Conținut arhivă zip

  • Laboratoare la TPDP
    • Laboratoare Cristina.docx
    • Laboratoare.doc

Alții au mai descărcat și

Metodă de studiu a comportării plastice a materialelor metalice la ambutisare

Proiectarea şi monitorizarea proceselor de deformare plastică depinde de gradul de cunoaştere a caracteristicilor materialului de prelucrat,...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Ai nevoie de altceva?