Proiect CCA 4x4

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Mecanică
Conține 14 fișiere: doc, xls, dwg, jpg
Pagini : 65 în total
Cuvinte : 14670
Mărime: 2.97MB (arhivat)
Publicat de: Alin P.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prorector-prof.univ.dr. Tabacu Ion

Extras din proiect

Cap I. Organizarea generala si alegerea parametrilor principali

I.1. Studiul soluţiilor similare:

Pentru abordarea proiectării unui nou tip de autovehicul, în cazul proiectului de faţă autoturism este necesar să se caute un număr cât mai mare de soluţii similare apropiate prin elementele impuse de tema de proiectare şi anumite particularităţi prezentate în fişa tehnică a automobilului deja existent. Literatura de specialitate cuprinde, pentru fiecare categorie de autoturisme, informaţii legate de organizarea generală, de modul de dispunere a motorului şi punţilor motoare, de organizarea transmisiei etc. De asemenea, sunt date principalele dimensiuni geometrice, greutatea utilă şi proprie, tipurile sistemelor de direcţie şi frânare, tipul suspensiei etc.

Prin compararea acestor particularităţi şi ţinând cont de tendinţele de dezvoltare caracteristice categoriei de autoturisme cercetate, pentru început se pot stabili unele date absolut necesare pentru calculul de predimensionare, cum ar fi organizarea generală, amenajarea interioară, dimensiunile geometrice, greutatea autovehiculului şi repartizarea sa pe punţi, alegerea roţilor şi determinarea razei de rulare etc.

Modele similare au fost extrase din Auto Catalog. În tabelul 1.1 se prezintă, pentru segmentul autoturismelor cu performanţe apropiate autoturismului din tema de proiectare principalii parametrii constructivi şi ai performanţelor pentru un număr de 13 autoturisme.

Din datele extrase, referitor la soluţia de organizare generală a transmisiei se desprinde că toate modele sunt cu soluţia de organizare 4x2 PMF.

Modele similare au fost extrase din Auto Catalog. În tabelul 1.1 se prezintă, pentru segmentul autoturismelor cu performanţe apropiate autoturismului din tema de proiectare principalii parametrii constructivi şi ai performanţelor pentru un număr de 13 autoturisme.

Prin tema de proiectare, s-au impus: tractiunea 4X4, viteza maximă (vmax=180Km/h) a autoturismului si panta maxima α=32º. Impunerea acestor trei condiţii permiţând o mai mare libertate în ceea ce priveşte stabilirea celorlalte caracteristici ale acestuia, segmentul acesta de autovehicule fiind foarte mare, oferind asfel posibilitatea alegerii unei soluţii optime.

Pentru criteriu s-a determinat o valoare medie care cu mici modificări va fi folosită pentru reprezentarea automobilului ce urmează a fi proiectat.

Mărimea ampatamentului este orientată spre valoarea aleasă ca medie cu mici abateri de la aceasta pentru fiecare model în parte.

Lungimea se reprezintă de asemenea ca o dimensiune compactă datorată asemănării soluţiilor de organizare mărimile prezentate anterior.

În ceea ce priveşte lăţimea autovehiculelor prezentate în soluţiile similare se constată că este orientată către valoarea medie.

Înălţimea acestor autovehicule este apropiată de valoarea medie.

Ecartamentul (Valoarea medie: E1med=1460 mm, E2med=1445 mm).

Pentru realizarea acestui proiect am încercat să efectuez un studiu al pieţei din punct de vedere al marketingului aceste analize fiind realizate cu ajutorul revistelor de specialitate. Acest lucru se face pentru o mai buna imagine de ansamblu asupra acestui tip de autovehicul.

Segmentul de piaţă al autovehiculelor medii aşa cum a fost impus în tema de proiectare este aprig disputat în toată lumea. Principalul factor de decizie nu este totdeauna preţul, ci şi ţara de provenienţă a mărcii constructoare. Aceste diferenţe se fac şi în România, unde firmele japoneze au o cotă mai restrânsă pe piaţă de cât cele germane sau franceze.

Ţinând şi de cele afirmate anterior şi de modelele selectate din catalog am încercat sa analizez aceste soluţii.

Din punct de vedere al pieţei respectiv unde se fabrică, unde se comercializează am ajuns la următoarele concluzii.

AUDI - Germania

Fabrica situată în Frankfurt produce într-o gamă destul de variată, concernul facând parte din grupul WV alături de SKODA şi SEAT. Firma s-a impus pe piaţă prin calitatea finisărilor, fiabilitatea şi utilizarea aluminiului în construcţia caroseriei şi a unor subansamble realizând asfel autoturisme mai uşoare cu performanţe ridicate.

I.2. Alegerea principalelor dimensiuni geometrice si de masa:

I.2.1. Modul de dispunere a echipamentului de tracţiune:

În organizarea generală a autovehiculului, modul de dispunere al echipamentului de tracţiune constituie un pas foarte important.

Dispunerea echipamentului de tracţiune în cazul autoturismelor este realizată în trei variante constructive, după cum urmează:

- soluţia clasică – motorul în faţă şi puntea motoare în spate;

- soluţia totul în faţă – motorul şi puntea motoare în faţă;

- soluţia totul în spate – motorul şi puntea motoare în spate;

- solutia 4X4;

Din cele 4 variante se adoptă ţinând seama de condiţiile din tema de proiectare, varianta 4X4. Având în vedere tipul şi destinaţia autovehiculului de proiectat, ţinând seama de autovehiculele identificate în studiul soluţiilor similare, adopt ca soluţie de organizare generală a autovehiculului soluţia “4X4” (figura 1).

Fig. 1. Modul de dispunere a echipamentului de tracţiune.

La automobilele 4x4, sau “cu tracţiune integrală” dispunerea motorului se face în partea din faţă, iar antrenarea ambelor punţi se face prin componentele transmisiei distribuite de-a lungul axei longitudinale a automobilului. Soluţia, iniţial dezvoltată pentru automobilele cu capacitate mărită de trecere prezintă avantajul repartizării fluxului de putere la toate roţile automobilului, ameliorându-se calităţile de tracţiune, mai ales în teren greu, unde se reduce riscul patinării roţilor. In plus la “frânarea cu motorul”, forţele de frânare se repartizează pe toate cele patru roţi ceea ce oferă avantaje în special la frânarea pe căi alunecoase.

Preview document

Proiect CCA 4x4 - Pagina 1
Proiect CCA 4x4 - Pagina 2
Proiect CCA 4x4 - Pagina 3
Proiect CCA 4x4 - Pagina 4
Proiect CCA 4x4 - Pagina 5
Proiect CCA 4x4 - Pagina 6
Proiect CCA 4x4 - Pagina 7
Proiect CCA 4x4 - Pagina 8
Proiect CCA 4x4 - Pagina 9
Proiect CCA 4x4 - Pagina 10
Proiect CCA 4x4 - Pagina 11
Proiect CCA 4x4 - Pagina 12
Proiect CCA 4x4 - Pagina 13
Proiect CCA 4x4 - Pagina 14
Proiect CCA 4x4 - Pagina 15
Proiect CCA 4x4 - Pagina 16
Proiect CCA 4x4 - Pagina 17
Proiect CCA 4x4 - Pagina 18
Proiect CCA 4x4 - Pagina 19
Proiect CCA 4x4 - Pagina 20
Proiect CCA 4x4 - Pagina 21
Proiect CCA 4x4 - Pagina 22
Proiect CCA 4x4 - Pagina 23
Proiect CCA 4x4 - Pagina 24
Proiect CCA 4x4 - Pagina 25
Proiect CCA 4x4 - Pagina 26
Proiect CCA 4x4 - Pagina 27
Proiect CCA 4x4 - Pagina 28
Proiect CCA 4x4 - Pagina 29
Proiect CCA 4x4 - Pagina 30
Proiect CCA 4x4 - Pagina 31
Proiect CCA 4x4 - Pagina 32
Proiect CCA 4x4 - Pagina 33
Proiect CCA 4x4 - Pagina 34
Proiect CCA 4x4 - Pagina 35
Proiect CCA 4x4 - Pagina 36
Proiect CCA 4x4 - Pagina 37
Proiect CCA 4x4 - Pagina 38
Proiect CCA 4x4 - Pagina 39
Proiect CCA 4x4 - Pagina 40
Proiect CCA 4x4 - Pagina 41
Proiect CCA 4x4 - Pagina 42
Proiect CCA 4x4 - Pagina 43
Proiect CCA 4x4 - Pagina 44
Proiect CCA 4x4 - Pagina 45
Proiect CCA 4x4 - Pagina 46
Proiect CCA 4x4 - Pagina 47
Proiect CCA 4x4 - Pagina 48
Proiect CCA 4x4 - Pagina 49
Proiect CCA 4x4 - Pagina 50
Proiect CCA 4x4 - Pagina 51
Proiect CCA 4x4 - Pagina 52
Proiect CCA 4x4 - Pagina 53
Proiect CCA 4x4 - Pagina 54
Proiect CCA 4x4 - Pagina 55
Proiect CCA 4x4 - Pagina 56
Proiect CCA 4x4 - Pagina 57
Proiect CCA 4x4 - Pagina 58
Proiect CCA 4x4 - Pagina 59
Proiect CCA 4x4 - Pagina 60
Proiect CCA 4x4 - Pagina 61
Proiect CCA 4x4 - Pagina 62
Proiect CCA 4x4 - Pagina 63
Proiect CCA 4x4 - Pagina 64
Proiect CCA 4x4 - Pagina 65

Conținut arhivă zip

  • 4X4.doc
  • Ambreaj.dwg
  • Cap1.doc
  • cap2.doc
  • cap3.doc
  • cap4.doc
  • cap5.doc
  • desen automobil.dwg
  • Fata.doc
  • Program de calcul CCA I.xls
  • solutii similare.doc
  • X3.a.JPG
  • x3.b.JPG
  • X3c.JPG

Alții au mai descărcat și

Dinamica autovehiculului - Autofurgon

Introducere Evoluţia progresivă a autovehiculului încă de la apariţia sa, a fost impusă de conştientizarea omului, că acest sistem, la început...

Proiectare Proces Tehnologic de Fabricare a Reperului Cadru Suport

1.Elemente constructiv-funcţionale ale piesei 1.1. Schiţa piesei Pe desenul de execuţie al piesei au fost notate cu Sn suprafeţele acestuia care...

Proiectarea unui motor cu ardere internă

CAP I. PROIECTAREA UNUI MOTOR CU ARDERE INTERNA. 1.CALCULUL TERMIC AL UNUI MOTOR CU APRINDERE PRIN COMPRIMARE SUPRAALIMENTAT. 1.1. NOTIUNI...

Ciclul de viață al unui motor diesel

1.1. Scurt istoric despre protecţia mediului Deşi mişcarea modernă a protecţiei mediului şi-a pus bazele in timpul Revoluţiei Industriale, o...

Calculul și proiectarea construcției metalice a căruciorului podului multioperațional

1. Memoriu de prezentare 1.1. Descrierea generala a podului rulant multioperational din punct de vedere constructiv si functional Podul rulant...

Proiectarea Sistemului de Aprinere Multipunc la Logan 1.4 Mpi

1.Notiuni generale introductive 1.1 Aspecte introductive Injectia de combustibil. Introducerea combustibilului lichid sub presiune, in camera de...

Sistemele de suspensie-direcție ale autoturismelor Mercedes-Benz clasa S

1) Documentare asupra tipurilor de sisteme de suspensie/direcţie utilizate la autoturismele de tip Mercedes-Benz Clasa S 1.1.Date tehnice: În...

Proiect dinamică - Seat Ibiza

TEMA DE PROIECT Proiectul consta in parcurgerea următoarelor aplicaţii pentru autovehiculul SEAT IBIZA 1.2i GLX : - Caracteristica exterioara a...

Te-ar putea interesa și

Rigidă 4 brațe, Suspensie pentru autoturism 4x4, echipat cu M.A.C 87 kW-3950 rotații pe minut

1 STUDIUL DE NIVEL PRIVIND SUSPENSIA AUTOTURISMELOR 1.1 FUNCȚIUNILE SUSPENSIEI Sistemul de suspensie leaga roțile automobilului de caroserie,...

Ai nevoie de altceva?