Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 16 fișiere: doc, ppt, dwg, xmcd, sldprt, sldasm
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 1754
Mărime: 7.94MB (arhivat)
Publicat de: Isaura Timiș
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mocan Bogdi

Extras din proiect

Strungurile normale se caracterizeaza printr-un înalt grad de universalitate fiind destinate prelucrarii pieselor de revolutie având forme si dimensiuni variate. În figura se prezinta schema cinematica structurala a strungurilor normale.

Piesa fixata în dispozitivul de fixare DF (mandrina universala, platou, etc) executa miscarea principala A, iar cutitul fixat în suportul Sc executa miscarea de avans longitudinal B, sau de avans transversal C. Rotatia piesei se realizeaza prin lantul cinematic principal, alcatuit din motorul electric asincron ME1, mecanismele de cuplare si inversare a turatiei C1, I1, cutia de viteze Cv si arborele principal Ap cu dispozitivul de fixare DF.

Avansul longitudinal B al saniei longitudinale (caruciorul) SL, se realizeaza prin lantul cinematic de avans longitudinal. Miscarea se transmite saniei longitudinale prin cuplajul C2, inversorul de avans I2, rotile de schimb As, Bs, cutia de avansuri si filete CAF, comutatoarele de miscare C3 si C4 si mecanismul de transformare pinion-cremaliera Pn-Cr. Miscarea de avans C a saniei transversale ST se realizeaza prin lantul cinematic de avans transversal. Acesta este derivat din lantul cinematic de avans longitudinal, de la comutatorul C4, iar prin comutatorul C5 se antreneaza surubul avansului transversal SC2. Ambele avansuri se pot realiza si manual de la rotile de mâna Rm1 si Rm2.

Miscarile de avans rapid se realizeaza cu ajutorul motorului electric ME2 si a

cuplajuluide depasire CD.

Prelucrarea fIletelor se realizeaza prin cuplarea surubului conducator SC4 si a piulitei cuplabile Pc. Toate elementele care transmit miscarea de la arborele principal la surubul conducator constituie lantul cinematic de filetare.

Sania suport Ss poate fi înclinata fata de axa masinii (în vederea strunjirii pieselor conice), avansul sau E realizându-se manual de la roata de mâna Rm3.

Papusa mobila PM se poate deplasa si pozitiona manual pe ghidajele batiului. Pinola papusii mobile PPM,utilizata pentru fixarea unor scule sau dispozitive, se poate deplasa manual de la roata de mâna Rm4.

STRUNGURI CARUSEL

Spre deosebire de celelalte grupe de strunguri, strungurile carusel au arborele principal vertical si ca urmare platoul pentru fIxarea pieselor este asezat în plan orizontal. Aceste strunguri sunt destinate prelucrarii pieselor de dimensiuni mari, având raportul între diametru si lungime supraunitar. Pentru prelucrarea acestor tipuri de piese strungurile carusel ofera fata de strungurile orizontale, o serie de avantaje, cum ar fi:

-precizie si comoditate la asezarea, centrarea si masurarea pieselor;

-rigiditate mare;

-productivitate sporita datorita posibilitatilor de prelucrare simultana cu mai multe scule.

Având în vedere anumite criterii, se poate face urmatoarea clasificare a strungurilor carusel:

-functie de numarul montantilor, sunt strunguri cu un montant sau cu doi montanti;

-functie de constructia traversei, sunt strunguri cu traversa fixa si traversa mobila;

-functiede tipul comenzii, sunt strunguri normale si cu comanda numerica.

Generarea suprafetelor (plane, conice, cilindrice, profilate, etc.) pe strungurile carusel se realizeaza prin combinarea miscarii de rotatie a piesei A, cu o miscare de avans orizontal (B1, B2, B3) sau vertical (C1, C2, C3). Reglarea miscarii principale (turatia platoului Pl, se realizeaza prin reglarea turatiei motorului de curent continuu ME si prin modificarea raportului cutiei de viteze Cv. Cutia de viteze are în acest caz un numar mic de trepte de turatie (2-4) si permite atât reglarea turatiei cât si a cuplului.

Miscarile de avans ale celor trei suporti S1, S2, S3 se realizeaza prin lanturi cinematice independente actionate de motoarele electrice ME1, ME2, ME3. Deplasarile cu avans de lucru, în ambele directii, se regleaza separat, pentru fiecare suport cu ajutorul cutiilor de avansuri CA1, CA2, CA3, iar deplasarile rapide se obtin prin cuplarea motoarelor de avans rapid ME4, ME5, ME6.

Preview document

Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal - Pagina 1
Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal - Pagina 2
Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal - Pagina 3
Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal - Pagina 4
Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal - Pagina 5
Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal - Pagina 6
Proiect MEF - cutie de viteză pentru strung normal - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Normale.doc
  • Ansamblu Plot.dwg
  • arbore 1.SLDPRT
  • arbore principal.SLDPRT
  • arbore2 pet.SLDPRT
  • Assem1.SLDASM
  • carcasa 2 pet.SLDPRT
  • carcasa pet 3.SLDPRT
  • carcasa1 pet.SLDPRT
  • Carusel.doc
  • grup balador 1 peter.SLDPRT
  • grup balador 2.SLDPRT
  • matcad.xmcd
  • strunguri normal.ppt
  • Strungurimem.doc
  • xecutie a3.dwg

Alții au mai descărcat și

Aparatură medicală - Pompă injecție automată

1. Introducere Tema proiectului: Să se proiecteze o pompa de injectie automata: - calcule MathCAD - desene CAD (soft la alegere) Datele de...

Presă cu Piuliță Rotitoare

PRESA CU PIULITA ROTITOARE 1. Sa se proiecteze o presa cu piulita rotitoare pentru urmatoarele caracteristici: Forta maxima: 16500 N Cursa...

Proiectarea unei matrițe succesive pentru decupare ambutisare

Proiectarea este o activitate tehnico-ştiinţifică ce se desfăşoară pentru întocmirea documentaţiei tehnice scrise şi desenate sau strict necesare...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Analiza Mecanismelor cu Bare în Solidworks

1.1. METODA ANALITICǍ. POZIŢII FINIT VECINE În unele situaţii, necesitǎţile industriei impun ca o piesǎ sǎ ocupe mai multe poziţii distincte date....

Matrițe injecție

Prelucrarea prin injectie 1. Principiul injectării Prelucrarea prin injecţie este cel mai larg procedeu industrial de obţinere a articolelor...

Ai nevoie de altceva?