Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Mecanică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 4380
Mărime: 170.05KB (arhivat)
Publicat de: Veniamin Păduraru
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Alexandrescu
Reductor intr-o treapta, roti dintate cilindrice cu dinti inclinati

Extras din proiect

1. MEMORIU TEHNIC

1.1. Definirea si domeniul de utilizare a reductorului

Transmisiile mecanice dintre motor si masina de lucru maresc sau micsoreaza viteza, respectiv, momentul transmis; modifica traiectoria sau caracterul miscarii; modifica sensul sau planul de miscare; regleaza si modifica continuu viteza; sumeaza miscarea si momentele de transmis pe la mai multe motoare sau distribuie miscarea la mai multe masini sau organe de lucru; protejeaza organele masinii motoare contra suprasarcinilor.

Transmisiile mecanice pot fi prin angrenare si prin frecare. Transmisiile prin angrenare (roti dintate) cu raport de transmitere constant montate in carcase inchise se numesc reductoare cand reduc turatia (i > 1) si amplificatoare cand maresc turatia (i < 1). Cand acestea permit variatie de viteza in trepte se numesc cutii de viteze.

1.2. Caracteristici tehnice si functionale

Reductoarele pot fi cu una, doua sau mai multe trepte de reducere, construite fie ca subansamble izolate, fie ca, facand parte din ansamblul unei masini. In functie de pozitiile relative ale arborelui motor si condus reductoarele se construiesc cu roti dintate cilindrice (cand cele doua axe sunt paralele sau coaxiale), cu roti conice si roti pseudoconice (cand cei doi arbori sunt concurenti sau incrucisati) sau in combinatii de roti conice sau angrenaje melcate cu roti cilindrice (la rapoarte de transmitere mari).

Reductoarele cu o treapta au la baza angrenaje cilindrice, conice sau pseudoconice si melcate montate in carcase

Reductoarele, dupa tipul angrenajului, pot fi: cilindrice, conice, elicoidale, pseudoconice, melcate sau combinate.

Dupa pozitia arborilor reductoarele pot fi : orizontale, verticale si inclinare

a. Reductoare orizontale : cu pozitia orizontala a axelor si cu planul de operare al carcasei in planul arborilor. El este cel mai avantajos de utilizat datorita faptului ca se realizeaza o ungere buna a angrenajelor, iar din punct de vedere constructiv este mai usor de realizat. Carcasa turnata din fonta are avantajul ca se comporta mai bine la vibratii si se realizeaza pentru serii mici de lucru.

b. Reductoare verticale : cu pozitia in plan vertical al axelor. Acesta are dezavantajul faptului ca nu are loc la motor iar ungerea se realizeaza mai greu.

c. Reductorul inclinat : cu pozitia in planinclinat a axelor. Acesta are dezavantajul faptul ca ungerea se realizeaza destul de greu.

Dupa pozitia axelor rotilor dintate distingem reductoare cu axe fixe si reductoare cu axe mobile (reductoare diferentiale si reductoare planetare).

Reductoarele cu roti dintate au o larga utilizare datorita avantajelor pe care le prezinta: raport de transmitere constant, posibilitati de realizare a unor transmisii cu incarcari de la cativa newtoni la incarcari foarte mari, gabarit redus si randement ridicat, intretinere simpla si ieftina etc.

Ca dezavantaje se mentioneaza: cost relativ ridicat, executie si montaj de precizie, producerea de zgomot, socuri

Reductoarele pot fi de uz general sau speciale. Reductoarele de uz general au un singur lant cinematic – deci un raport de transmitere unic – si o carcasa independenta si inchisa. In categoria reductoarelor de uz general nu intra reductoarele cu angrenaje conice si melcate ce au axele in alta pozitie decat orizontala sau verticala si respectiv unghiul dintre axe diferit de 90°.

Reductoarele cu angrenaje cilindrice sunt cele mai raspandite datorita gamei largi de puteri si rapoarte de transmitere ce se pot realiza cu ajutorul lor cat si a posibilitatii tipizarii si executiei in uzine specializate. In practica se intalnesc reductoare pentru puteri pana la 100000 kW, la viteze periferice a rotilor pana la 200 m/s.

Reductoarele cilindrice sunt standardizate si tipizate. Sunt standardizate distanta intre axe, raportul de transmitere si dimensiunile principale, ceea ce permite fabricarea in serie a carcaselor si utilizarea la reductoare de diverse puteri si rapoarte de transmitere.

Reductoarele cu angrenaje cilindrice pot fi construite cu roti dintate cilindrice cu dinti drepti, inclinati sau in V, cu dantura exterioara si, foarte rar, cu dantura interioara. Felul danturii depinde de viteza periferica a rotii si de destinatia transmisiei.

Rotile dintate cilindrice cu dinti drepti se recomanda: la viteze periferice reduse, cand nu apar socuri si zgomot, in cazul in care nu se admit forte axiale in arbori si lagare; la cutii de viteze cu roti deplasabile etc.

Rotile dintate cilindrice cu dinti inclinati si in V se recomanda la angrenaje silentioase si la viteze periferice mari. Rotile dintate cu dinti in V se folosesc, de preferinta, la reductoarele cu dimensiuni mari pe cand cele cu dinti drepti si inclinati la reductoarele si mijlocii. In general se prefera rotile dintate cu dinti drepti, din cauza tehnologiei si a montajului lor mai simplu.

Numarul de trepte al reductoarelor depinde de raportul de transmitere “i”. La n toare cu o treapta, z = 1,2 ... 6,3 (maximum 8); la reductoare cu doua trepte i = 7,1 … 56 (maximum 60); la reductoare cu trei trepte i = 40 ... 180 (maximum 200).

Reductoarele cu o treapta sunt folosite pentru puteri pana la 515 kW, ungerea se face prin barbotare si pana la 950 kW, cand ungerea este fortata. Randamentul este 0,98 … 0,99 in cazul variantei cu roti cu dinti drepti sau inclin 0,97 … 0,98 la roti dintate cu dinti in V.

1.3. Componentele principale ale reductorului

Componentele principale ale reductorului cu o singura treapta sunt urmatoarele: carcasa reductorului, cei doi arbori (arbore de intrare si arbore de iesire), roti dintate, lagare, elemente de etansare, dispozitive de ungere, capacele, indicatorul de nivel al uleiului, aerisitorul, elemente pentru ridicarea reductorului, dopul de golire, oragnele de ansamblare.

Preview document

Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 1
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 2
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 3
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 4
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 5
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 6
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 7
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 8
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 9
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 10
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 11
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 12
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 13
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 14
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 15
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 16
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 17
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 18
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 19
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 20
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 21
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 22
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 23
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 24
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 25
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 26
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 27
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 28
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 29
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 30
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 31
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 32
Reductor într-o treaptă cu dinți înclinați - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Reductor intr-o Treapta cu Dinti Inclinati.doc

Alții au mai descărcat și

Proiectarea reductorului cilindric cu dinți înclinați

1.Memoriul tehnic. Activitatea umană a fost, este şi va fi orientată întotdeauna spre folosirea legilor naturii pentru realizarea unei vieţi mai...

Proiectarea unui reductor de turație cu o treaptă cu roți cilindrice cu dinții înclinați

Tema proiectului Sa se proiecteze o un reductor de turatie cu o treapta cu roti cilindrice cu dintii inclinati care intra in componenta unei...

Proiectarea unui reductor cu o treaptă de reducere, cu roți dințate cilindrice, cu dinți înclinați

I. CONSIDERATII GENERALE PRIVIND PROIECTAREA Activitatea de proiectare în constructia de masini are ca scop fie realizarea unui produs nou, fie...

Reductor cu Roti Dintate Cilindrice cu Dinti Drepti cu o Treaptă de Reducere

Să se proiecteze actionarea mecanică compusă dintr-o transmisie prin curele trapezoidale si un reductor cilindric cu dinti drepti care actionează...

Proiectarea procesului tehnologic și matriță sau ștanță pentru o piesă cilindrică

Sa se proiecteze procesul tehnologic si stanta sau matrita pentru obtinerea piesei din figura 1. Materialul utilizat este TDA3 ( tabla decapata...

Te-ar putea interesa și

Reductor cilindric cu dinți înclinați

Memoriul tehnic Disciplina Organe de maşini studiază elementele care intră în construcţia maşinilor din punct de vedere al construcţiei,...

Transmisie mecanică cu reductor conico-cilindric

Tema de proiect Să se proiecteze o transmisie mecanică necesară pentru acționarea unui sistem de transport de tip conveior, conform schemei...

Transmisie mecanică

Tema proiect Sa se proiecteze actionarea mecanica compusa dintr-o transmisie prin curele trapezoidale si un reductor cilindric cu roti dintate cu...

Reductor Coaxial Vertical în 2 Trepte

1. Studiul soluţiilor similare. Alegerea soluţiei pentru proiectare Transmisii prin curele: La transmisiile prin curele, energia de la roata...

Puntea motoare din spate

1. Generalitati . Solutia constructiva alesa. Puntile spate motoare au rolul de a transmite, momentul motor de la arborele cardanic si sarcina...

Transmisie prin Curele Trapezoidale și un Reductor cu Roți Dințate Cilindrice cu Dinți Drepți

Tema de proiect Să se proiecteze acţionarea mecanică compusă dintr-o transmisie prin curele trapezoidale şi un reductor cu roţi dinţate cilindrice...

Reductor Conico-Cilindric

MEMORIU TEHNIC 1. CONDITII DE UTILIZARE A REDUCTOARELOR DE UZ GENERAL Reductoarele cu angrenaje cilindrice, conice, conico-cilindrice si melcate...

Mentenanță și fiabilitate - reductor cilindric într-o treaptă cu dinți drepți

1. Alegerea echipamentului Am ales un reductor cilindric intr-o treapta cu dinti drepti. Reductoarele pot fi cu una, doua sau mai multe trepte de...

Ai nevoie de altceva?