Extras din proiect
Atunci cand vorbim despre simulare ne referim de obicei la proiectarea unui model virtual al unui produs sau al unui sistem, pe care il testam in anumite conditii prin modificarea unor parametrii si pe urma analizam rezultatele obtinute. Simularea este un process care apare in viata de zi cu zi. De multe ori folosim acest proces pentru a imagina scenarii dinamice complexe care ne ajuta sa raspundem la intrebari de tipul “ c ear fi daca?”
Unul dintre principalele avantaje ale simularii este faptul ca ofera posibilitarea rezolvarii intr-un mod creativ potentialelel viitoare probleme care ar putea aparea in timpul proiectarii, dezvoltarii sau testarii unui produs sau proces. Se poate utilize simularea fie pentru un produs real fie pentru unul inexistent inca.
Simularea a devenit un instrument puternic folosit in multe domenii cum ar fi cercetarea academica, proiectarea si fabricatia produselor. Aceasta ofera posibilitatea de a dezvolta un mediu virtual de fabricatie in scopul realizarii aspectului fabrici, planificarea procesului de productie, studiul ergonomiei si procedurile de inspectie. Beneficiile validarii unui process in mediul virtual sunt urmatoarele: ofera suport pentru modelul tehnologic, scurteaza timpul de introducere pe piata si reduce costurile. Alte beneficii includ posibilitatea de a intelege mai usor efectele unei decizii fara a supune personalul sau echipamentele la risc.
Importanta utilizarii simularii creste odata cu complexitatea procesului de studiat. Robotica, ca o ramura a tehnologiei moderne recunoaste rolul utilizarii simularii in in cadrul etapelor de proiectare, programare offline a robotilor, simularea mai multor dispozitive pentru roboti, definirea sarcinilor pentru roboti, validarea operatiilor complexe care cuprind folosirea concomitenta a robotilor, mainilor mecanice si a altor echipamente actionate de controller. Simularea este de asemenea utilizata pentru a scurta timpul total de proiectare si lansarea de noi sisteme automatizate de productie.
Robotii in general sunt integrati intr-un sistem. In ultimii ani sistemele robotice asistate de calculator s-au dezvoltat fapt care faciliteaza proiectarea celulelor robotizate si crearea de programe offline pentru roboti.
Sistemele software complexe permit utilizatorilor sa defineasca roboti sau sa-I importe din biblioteci sip e urma sa-I folosesca in construirea unui centru de fabricatie. Aceasta lucrare prezinta un mediu de fabricatie digital dezvoltat folosind solutii software de la dassault Systems pentru proiectarea, dezvoltarea si optimizarea unui sistem de productie. Protofoliul Dassault Systems PLM include Delmia V5, o plaicatie care permite producatorilor din diferite industrii sa defineasca, planifice si creeze virtual orice process de productie. Delmia V5 este unul dintre cele mai complexe sisteme software pentru simulare care utilizeaza librarii de roboti de la diferiti producatori. Robotii pot fi programati individual sau simultan iar programul poate fi generat in limbajul de programare al tuturor robotilor existenti in librarie.
Rezultatele obtinute prin simulare sunt in principal modelul 3D a produsului si modalitatea de asezare a componentelor sistemului flexibil de fabricatie. Programarea robotilor dintr-o celula de fabricatie asigura fluxul de informatii necesar studiului ergonomic efectuat asupra produsului, si mai asigura integrarea robotilor cu operatorii in cazul produselor la care trebuie sa intervina si operatorul in proces. Din simulare se pot obtine informatii relevante despre zonele in care se poate intervenii pentru imbunatatire. Optimizarea este foarte usor de efectuat daca se tine cont de datele obtinute in urma procesului de simulare. Acest lucru conduce la costuri reduse de fabricatie, scurtarea timpului de lansare pe piata a produsului.
Etapele realizarii unei simulari
In primul rand este necesara delimitarea spatiului in care se va construe fabrica. Apoi urmeaza modelarea sau importarea echipamentelor care vor fi folosite in cadrul procesului. Aceste echipamente trebuie foarte bine definite astfel incat sa se faca diferenta intre mecanisme care efectueza diferite miscari si ansamble sau subansamble statice. Urmatoarea etapa consta in obtinerea programului controlerului care se ocupa de intreg sistemul. Pasul urmator este analiza rezultatelor partiale obtinute si identificarea zonelor care permit obtimizari. Odata ajuns la varianta optimizata se poate obtine programul optimizat pentru toti robotii existenti (daca sunt) sau pentru controlerul logic programabil care se ocupa de acest sistem.
Simularea 3D a proceselor de fabricatie utilizand roboti
Exista 2 tipuri de sisteme software folosite la simularea proceselor din interiorul unei fabrici: sisteme care au codul sursa public si sisteme comerciale. Fiecare dintre acestea doua are avantajele sale proprii, precum si dezavantaje din cauza diferitelor scopuri pentru care au fost create. Sistemele open source pot fi descarcate gratuit, dar rezultatele furnizate sunt in principal de natura vizuala si au de asemenea doar cateva functii de baza dezvoltate. Toti producatorii de roboti industriali au softul propriu pentru programarea si simularea robotilor.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Simularea Proceseleor Industriale Complexe Folosind Pachetul Delmia.doc