Accidentul Cerebral Vascular

Proiect
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Medicină
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 49 în total
Cuvinte : 10755
Mărime: 478.91KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 2
  2. 1.1. Importanţa teoretică şi practică a temei 2
  3. 1.2. Motivaţia alegerii temei 2
  4. 1.3. Ipoteza şi scopul lucrării 2
  5. 2. PARTEA GENERALĂ 3
  6. 2.1. Sistemul nervos central 3
  7. 2.1.1. Cortexul cerebral 5
  8. 2.1.2. Emisferele cerebrale şi hipotalamusul 6
  9. 2.2. Sistemul nervos periferic 7
  10. 2.2.1. Măduva spinării 7
  11. 2.2.2. Funcţiile măduvei spinării 8
  12. 2.3. Accidentul vascular cerebral 10
  13. 2.3.1. Definiţie 10
  14. 2.3.2. Vascularizarea 11
  15. 2.3.3. Patogenia ischemiei cerebrale 12
  16. 2.3.4. Tipologiile ischemiei 13
  17. 2.3.5. Prevenirea ischemiei 19
  18. 2.4. Examen clinic 19
  19. 2.5. Tratamentul 20
  20. 2.5.1. Profilactic 20
  21. 2.5.2. Igieno-dietetic 20
  22. 2.5.3. Tratament medicamentos 21
  23. 2.5.4. Tratament BFKT 21
  24. 2.5.5. Tratament prin hidro-termoterapie 24
  25. 2.5.6. Tratament prin masaj 25
  26. 2.5.7. Terapia ocupaţională 26
  27. 3. PARTEA SPECIALĂ 28
  28. 3.1. Obiectivele studiului 28
  29. 3.2. Material şi metodă 28
  30. 3.2.1. Loturile de studiu 28
  31. 3.2.2. Metode de evaluare a pacienţilor 32
  32. 3.3. Programul de recuperare 37
  33. 3.4. Analiza şi interpretarea rezultatelor 40
  34. 4. CONCLUZII ȘI PROPUNERI 47
  35. Bibliografie 48

Extras din proiect

CUPRINS

1. INTRODUCERE

1.1. Importanţa teoretică şi practică a temei

Principala problemă pe care o determină acidentul cerebral vascular (AVC), atât la nivel personal, cât și populațional, este cea a dizabilității – peste 40% dintre supraviețuitori rămânând cu un grad variabil de impotența funcțională.

Este totuși unanim acceptat faptul că tratamentul recuperator are ca scop limitarea impactului AVC-ului asupra calității vieții. Întrucât nu este doar o boala cerebrală, AVC-ul are impact atât asupra persoanei afectate cât și asupra familiei acesteia. Reabilitarea este un set complex de procese bazate pe participarea mai multor discipline și menite să amelioreze calitatea vieții persoanelor cu afecțiuni cronice.

Majoritatea pacienților cu AVC vor avea nevoie de asistența unei echipe specializate alcătuite din medici, asistente, terapeuți, asistenți sociali și psihologi, care va analiza particularitățile situației în fiecare caz în parte, va identifica obiectivele reabilitării și le va concretiza numai de comun acord cu pacientul.(9)

1.2. Motivaţia alegerii temei

Accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cauză de deces, în ţările dezvoltate şi prima în România La nivel internaţional, anual cinci milioane de oameni decedează şi alte cinci milioane rămân cu handicapuri permanente.

Am ales această temă de studiu în vederea constatării eficienţei programelor de kinetoterapie aplicate bolnavilor cu hemipareză spastică, un stadiu bal evoluţiei post AVC care provoacă o stare de suferinţă fizică permanentă, prin starea spastică a muşchilor, pe lângă afectarea psihică.

1.3. Ipoteza şi scopul lucrării

Lucrarea îşi propune să stabilească eficienţa unor metode folosite în recuperarea bolnavilor hemiparetici, mai precis electroterapia si kinetoterapia.

Scopul lucrării este de a demonstra importanţa kinetoterapiei în recuperarea hemiplegicului, de a-i recupera cât mai mult din independenţă, aceasta ducând nu numai la o stare fizică mult mai bună, ci şi la creşterea tonusului psihic, îmbunătaţirea imaginii de sine, reintegrare socială şi de ce nu, un individ productive.

2. PARTEA GENERALĂ

2.1. Sistemul Nervos Central

Sistemul nervos periferic acţionează doar ca un releu pentru transmiterea mesajelor între sistemul nervos central şi muşchi, glande şi organe de simţ. Practic, nu joacă nici un rol în analiza informaţiilor senzitive sau în iniţierea impulsurilor motorii. Ambele activităţi şi multe altele apar în sistemul nervos central.

Creierul şi măduva spinării formează unitatea centrală care prelucrează impulsurile. Ele primesc mesaje prin fibrele senzitive de la organele de simţ şi receptori, le selectează şi analizează şi, după aceea, transmit impulsurile de-a lungul fibrelor motorii, producând un răspuns adecvat al muşchilor şi glandelor.

Funcţia de analiză sau de procesare poate fi relativ simplă pentru unele activităţi ce se desfăşoară în măduva spinării, dar analiza la nivelul creierului este de obicei de o înaltă complexitate, implicând participarea a mii de neuroni diferiţi. Deşi mulţi neuroni senzitivi se termină şi mulţi neuroni motori au originea în creier, majoritatea neuronilor cerebrali sunt interneuroni care au funcţia de a filtra, analiza şi stoca informaţiile.

Întregul sistem nervos central necesită un aport substanţial de sânge, care furnizează oxigenul şi substanţele nutritive.

El este de asemenea protejat de două tipuri de învelişuri. Primul este osos: craniul, care adăposteşte creierul, şi coloana vertebrală, care adăposteşte măduva spinării. Cel de-al doilea este constituit din trei membrane fibroase denumite meninge. Acestea acoperă în întregime creierul şi măduva spinării.

Lichidul cefalorahidian este un fluid limpede, apos, care circulă în meninge, în măduva spinării şi în ventriculii cerebrali (cavitali). Lichidul are un efect de amortizare, ajutând astfel la protejarea ţesutului nervos vital faţă de agresiuni.9

Fluidul este produs continuu din sânge de către celulele specializate ale plexurilor coroide din ventriculii cerebrali. Spre deosebire de ventriculii inimii, care au nume specific, ventriculii cerebrali sunt numerotaţi. Numerotarea începe de la emisferele cerebrale în jos, către măduva spinării, iar primii ventriculi (denumiţi ventriculi laterali) sunt şi cei mai mari.

Lichidul circulă de la ventriculii laterali, printr-un orificiu îngust, în ventriculul al treilea şi apoi, printr-un canal şi mai îngust, apeductul cerebral, în cel de-al patrulea, care este puţin mai larg. De aici iese prin orificii ale planşeului ventriculului în nişte spaţii (cisterne) pline cu lichid care înconjoară trunchiul cerebral la baza creierului. După aceea, lichidul circulă către partea superioară a creierului (emisferele cerebrale) şi este reabsorbit de către proeminenţe speciale, denumite vilozităţi arahnoidiene, de pe arahnoidă, una dintre cele trei meninge.

În principiu, creierul poate fi împărţit în trei regiuni distincte: creierul posterior, creierul mijlociu şi creierul anterior. Fiecare din aceste regiuni este divizată în zone separate, care controlează funcţii distincte, toate interconectate cu alte porţiuni ale creierului.

Fig. 1 - Sistemul nervos central.

Cea mai mare structură a creierului posterior este cerebelul. Această zonă are, în principal, activităţi motorii. Ea trimite impulsuri care produc mişcările inconştiente ale muşchilor, astfel postura şi echilibrul sunt menţinute şi acţionează în perfect acord cu ariile motorii ale emisferelor cerebrale pentru coordonarea mişcărilor corpului.

Trunchiul cerebral, care leagă creierul cu măduva spinării, cuprinde părţi din creierul posterior, tot creierul mijlociu şi o parte din cel anterior. Aici este locul de încrucişare al tuturor căilor aferente şi eferente, astfel încât partea stângă a corpului este controlată de partea dreaptă a creierului şi viceversa.

Variatele structuri ale trunchiului cerebral - incluzându-le pe cele denumite bulb (medulla oblonga) şi punte, care fac parte din creierul posterior, şi formaţia reticulată (uneori, denumită sistem reticulat activator), care face parte din creierul mijlociu - au funcţii vitale. Ele controlează frecvenţa cardiacă, presiunea arterială, deglutiţia, tusea, respiraţia şi somnul. Controlul gradului de conştienţă este una dintre cele mai importante funcţii ale creierului. Formaţia reticulată este cea care filtrează afluxul de informaţii, decide care este destul de importantă pentru a fi transmisă la creier. Căile nervoase din întregul organism trimit ramuri către formaţia reticulată şi o alimentează cu un flux constant de semnale cu origine în celulele nervoase. În consecinţă, acest fapt determină formaţia reticulată să emită semnale către toate zonele creierului la centrii adecvaţi, unde semnalele sunt preluate, colaţionate şi prelucrate. Dacă această capacitate de conducere scade sau este împiedicată să apară, partea din creier denumită cortex cerebral devine inactivă şi persoana devine inconştientă.1

Preview document

Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 1
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 2
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 3
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 4
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 5
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 6
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 7
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 8
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 9
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 10
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 11
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 12
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 13
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 14
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 15
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 16
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 17
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 18
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 19
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 20
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 21
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 22
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 23
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 24
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 25
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 26
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 27
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 28
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 29
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 30
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 31
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 32
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 33
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 34
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 35
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 36
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 37
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 38
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 39
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 40
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 41
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 42
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 43
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 44
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 45
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 46
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 47
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 48
Accidentul Cerebral Vascular - Pagina 49

Conținut arhivă zip

  • Accidentul Cerebral Vascular.docx

Alții au mai descărcat și

Recuperarea Mâinii Reumatoide

INTRODUCERE Poliartita reumatoidă este o afecţiune a cărei prevalentă se situează cu mici variaţii între 0,3-1,5%. Este o boală imunoinflamatorie...

Rolul Kinetoterapiei în Recuperarea Șoldului Operat

1.1 GENERALITĂŢI Istoric. Din totdeauna, instinctiv omul a căutat să observe şi să cunoască diferite manifestări ale bolilor, să le cunoască cauza...

Rolul Tratamentului de Recuperare fizical-kinetic la Pacienții cu Coxartroză

Introducere Artroza este o boală cronică caracterizată clinic prin durere, impotenţă funcţională cu reducerea dureroasă a mişcărilor, având ca...

Îngrijirea Pacienților cu Accident Vascular Cerebral

Introducere Principala problemă pe care o determină acidentul cerebral vascular (AVC), atât la nivel personal, cât și populațional, este cea a...

Kinetoterapia Postmeniscectomie Clasică

I. INTRODUCERE 1.1. GENERALITĂŢI: Kinetoterapia, forma de terapie de tip conservator, utilizând energia mecanică în scop funcţional, se defineşte...

Accidentul vascular cerebral

Partea generală: 1.Anatomia si fiziologie SNC 1.Anatomia SNC Sistemul nervos periferic acţionează doar ca un releu pentru transmiterea mesajelor...

Îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral

1.1. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A SISTEMULUI NERVOS Totalitatea organelor predominant din tesutul nervos specializat in receptionarea,...

Hemiplegia

CAPITOLUL 1 DATE DE ANATOMO- FIZIOPATOLOGIE A HEMIPLEGIEI Prin termenul de hemilegie se desemnează o perturbare tonico- motorie consecutivă a...

Te-ar putea interesa și

Îngrijirea Bolnavului cu Accident Vascular Cerebral

In cele ce urmeza prezint pe scurt aspectul morfologic al arterelor extra si intra craniene,precum si al cercului vascular bazat,care se prezinta...

Îngrijirea Pacienților cu Accident Vascular Cerebral

Introducere Principala problemă pe care o determină acidentul cerebral vascular (AVC), atât la nivel personal, cât și populațional, este cea a...

Îngrijirea pacientului cu accident vascular cerebral

CAPITOLUL I NOȚIUNI DE ETICĂ ȘI DEONTOLOGIE MEDICALĂ A exercita corect medicina inseamnă a răspunde promt, onest si intelegere la diferite nevoi...

Accidentul vascular cerebral

Partea generală: 1.Anatomia si fiziologie SNC 1.Anatomia SNC Sistemul nervos periferic acţionează doar ca un releu pentru transmiterea mesajelor...

Rolul asistentei medicale în îngrijirea bolnavilor cu accident vascular cerebral

MEMORIU JUSTIFICATIV Bolile cerebro-vasculare au o morbiditate și mortalitate crescută, numărul cazurilor sporind datorită frecvenței...

Accidentul Vascular Cerebral

ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL (AVC) GENERALITATI Accident neurologic cauzat de o leziune vasculara cerebrala, ce are o durata mai mare de 24 ore....

Studiu privind percepția generală și impactul efectiv asupra calității vieții persoanelor care au suferit un accident vascular cerebral

INTRODUCERE Accident sau atac vascular cerebral ? În vechime, scriitorii foloseau termenul de ˝apoplexie˝, ceea ce însemna un atac brusc de...

Accidentul Vascular Cerebral

ARGUMENT Într-o lume în care existenţa cotidiană a intrat într-un ritm ameţitor şi solicitant trebuie să învăţăm cum să ne păstrăm sănătatea, dar...

Ai nevoie de altceva?