Extras din proiect
1.Temă proiect
Să se proiecteze un reductor cilindric cu dinţi înclinaţi care acţionează un utilaj ţinând cont de următoarele date:
Puterea motorului electric: P=3kw
Raportul de transmisie al reductorului: i=4
Turaţia arborelui de intrare în reductor: ni=750 rot./min
2. Introducere
Ridicarea indicilor de calitate şi exploatare ,limitarea timpului de producere şi introducerea maşinilor noi,ridicarea nivelului de siguranţă şi duratei lungi de funcţionare - problemele de bază a constructorilor de maşini.
Cerinţele de bază către o maşină sunt :
- productivitate înaltă
- siguranţa
- tehnologie
- gabarite şi masa redusă
- economicitate
- esteticul tehnic
Mari posibillităţi pentru perfecţionarea muncii constructurilor dă întrebuinţarea largă a maşinilor electronice de calcul, care automatizează partea proiectării.
Una din scopurile de bază industriei constructoare de maşini este ridicarea calităţii şi permitivităţii uneltelor construcţii de maşini.
3.Memoriu tehnic
3.1.Consideratii teoretice
3.1.1. Definitie:
Reductoarele servesc la micsorarea numarului de turatii si la cresterea momentelor de torsiune. Reductoarele de uz general sunt nominalizate în STAS 6055 – 68 iar STAS 6848 – 68 prevede caracteristicile si simbolurile.
Reductoarele fac parte din marea categorie a transmisiilor mecanice si servesc la reducerea (micsorarea)numarului de turatii si la marirea (cresterea) momentului de torsiune.
3.2. Elemente componente:
3.2.1. Elemente componente principale:
• carcasa;
• angrenajele;
• arborii si lagarele;
3.2.1.1.Carcasa se executa în general din fonta rin turnare. Este prevazuta cu nervuri care au urmatoarele scopuri: mareste rigiditatea ansamblului, reduc zgomotul si vibratiile, mareste suprafata de racire a reductorului.
Aspectul estetic este la fel de importanta ca si conditia de functionare. De aceea se recomanda ca forma carcasei sa fie corespunzator atât din punct de vedere tehnologic cât si functional. La carcasele executate prin turnare se impune respectarea conditiilor legate de tehnologia turnarii si de economia prelucrarii:
- respectarea unei grosimi cât mai uniforme a peretilor, asigurarea unei grosimi minime impuse de fluiditatea materialului turnat si de precizia de realizare
- evitarea aglomerarii de material si utilizarea în schimb a nervurilor de rigiditate a carcaselor
- trecerea treptata de la o sectiune de grosime mai mare la alta cu grosimi mai reduse pentru diminuarea tensiunilor interne
- asigurarea de raze de racordare suficient de mari
- la adoptarea formei constructive a carcasei trebuie sa se aiba în vedere usurinta montajului si întretinerii în timpul exploatarii
La carcasele executate prin sudare se impun de asemenea o serie de conditii legate de particularitatea tehnologiei de sudare:
- utilizarea de materiale cu sudabilitate buna
- forma constructiva a carcasei sa permita posibilitatea de automatizare a sudurii si accesibilitatii pentru executia cordoanelor de sudura.
Se vor mai asigura:
- un orificiu de vizitare care sa permita observare danturii tuturor rotilor
- un dop de aerisire care are rolul de a nu se forma suprapresiuni datorita încalzirii în interiorul reductorului
- tija de control a nivelului uleiului
- un orificiu cu dop filetat pentru evacuarea uleiului
- inele pentru manipularea reductorului.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Reductor Cilindric cu Dinti Inclinati cu o Treapta.doc