Calitatea vieții în comuna Siriu

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 27 în total
Cuvinte : 6682
Mărime: 10.30MB (arhivat)
Publicat de: Iustinian Rus
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Istoricul localitatii
  2. 2. Stadiul actual al dezvoltarii urbanistice
  3. 3. Echipare edilitara
  4. 4. Functiile economice ale comunei
  5. 5. Populatia comunei
  6. 6. Invatamant
  7. 7. Obiective turistice
  8. 8. Dezvoltarea activitatilor turistice si de agreement
  9. 9. Turism rural
  10. 10. Perspective de dezvoltare

Extras din proiect

1. Istoricul localitatii

La inceputul secolului al XIV-lea, Siriu este citat in documentele de cancelarie. Unul din primele documente ale vremii consemneaza ca “ San Patru si Lupu aveau carte de la Radu Voevod (1535-1545) ca sa stapaneasca la Basca si la Varful Zmeuritului si la Lupoaia…pana la obarsia Stipuic si de acolo in sus pana la plaiul Siriului”. Acest hrisov, scris in divanul domnesc de catre Nan s-a aflat multa vreme in pastrarea localnicilor. Unul dintre ei marturisea :” Acest izvod l-am scis asemenea dupa copia cea scisa da raposatul frate-meu Popa Floarea, dascal slovenesc care copie o adevereaza ca este talmacita dupa cartea domneasca cea sloveneasca. Eu Constandin, dascal slovenesc, 1773”.

Din documente reiese ca asezarile din aceasta zona sunt mult mai vechi decat actele care intaresc unele posesiuni. Denumirea de “Casoca”, dupa cum afirma invatatorul pensionar Alexandru Dumitrescu, ofiter in rezerva, participant active la cele doua conflagratii mondiale ale secolului nostru, se pastreaza din mosi – stramosi. Documentar Casoca este pomenita intr-un hrisov de la 11 decembrie 1534, dat de Vlad Vintila , care intarea ocina mai multor localnici in urma unei judecati ;”Io Vlad Voevod… dat-am domnia mea aceasta forma domniei mele lui Slivila si Stanciu si lui Nan ca sa le fie lor mosie la Sibicii pentru ca iaste a , lor batrana si muntele ce se cheama Tega si Caseuca”. Acest document, scris in targul Buzaului a fost talmacit in romaneste de dascalul Vasile in iulie 1740. in sprijinul afirmatiei ca satul de azi Casoca este unul si acelasi cu Casauca, pomenit documentar in 1534 amintim si alte denumiri de sate: Biseasca, Biseuca azi Bisoca, Sapeuca azi Sapoca etc.

Vechea asezarea a Siriului era renumita pentru calitatea pasunilor, cresterea oilor si fabricarea cascavalului – ocupatie seculara care a atras atentia domnitorilor si a unor feudali din vestita familie a Candestilor. Printr-un hrisov din 1525 Episcopia Buzaului obtinea de la Radu de la Afumati “ sa aiba Casarii in muntii Buzaului, burdufe 6 si 16 cascavaluri”. Cresterea oilor si prelucrarea laptelui, indeletniciri de baza ale mosnenilor din aceasta parte s-a dezvoltat treptat.

Ca asezare omeneasca comuna Siriu a existat probabil de pe la anii 1850-1860, daca nu chiar mai inainte. Ea a fost infiintata de cateva familii de “tarlasi”, adica locuitori din alte comune: Nehoiasi, Paltineni, Mlajet etc., care aveau aici tarle de vite, regiunea fiind muntoasa si prielnica cresterii vitelor, pe care insa trebuiau sa le pazeasca de primejdia fiarelor salbatice. Aceasta permanenta grija de animale i-a statornicit de la o vreme pe tarlasi, care s-au asezat definitive pe aceste meleaguri inmultindu-se si creind satele ce alcatuiesc astazi cadru administrative-teritorial al acestei localitati.

Localitatea cu intindere istorica de 4 veacuri de trecut, presarate cu chipuri si fapte voevodale sunt ramasitele “ d-nei Nega” de la “Jetiu”si “Inselata”, ori cele ale luptelor aprige purtate de Mihai Viteazu cu ungurii pe Valea Hartagului, ea s-a nascut din framantarea si durerea poporului roman si se dezvolta hranindu-se din pilda marilor eroi ai neamului. De la Mihai Viteazu si pana la I si II razboi mondial, mii de vieti omenesti si-au interrupt firul pe crestele acestor munti ramanand doar oasele ce stau si astazi cu cinste in “Cimitirul Eroilor”, ca marturie vie a acestui clocotit trecut.

Istoria noua a acestei localitati este atestata documentar dupa 1944. Analizand cele spuse mai sus deprindem ca satele de pe valea Buzaului s-au format prin roire si initial au aparut ca sate de mosneni. Pentru inceput casele au fost risipite in grupuri mici pe toata valea Buzaului in functie de pozitia proprioetatilor mosnesti sau in functie de rudenie. Grupurilor mici cu timpul li s-au adaugat noi si noi case dand nastere la mai multe catune. In cateva cazuri catunul era format din membrii aceleiasi familii, ca de exemplu Catunul Leiestilor, Cristieni, Fercani, format in majoritate din locuitori ce poarta numele de Leau, Cristian, Fercu.

O data cu construirea barajului Siriu, casele care erau in raza constructiei au fost evacuate si reinfiintate majoritatea in centrul comunei unde acum sunt cele mai impunatoare case si formeaza satul ce poarta numele “Intre Garle”.

2. Stadiul actual al dezvoltarii urbanistice

2.1 Elementele cadrului natural

Comuna Siriu este situate in nord-vestul judetului Buzau, se invecineaza la nord cu judetul Covasna, la sud cu orasul Nehoui, la est cu comuna Gura Teghii si la vest cu comuna Chiojdu.

Comuna si satele componente se dezvolta pe ambele maluri ale raului Buzau, a paraului Casoca si Bontu Mare.

Accesul principal se face pe drumul national DN 10 Buzau-Brasov.

Geomorfologia zonei este in edificiul Carpatilor Meridionali, grupa Carpatilor de Curbura, cotele maxime fiind de pana la 1400 m. Predomina formele de relief structurale si, in masura mai mare, cele de eroziune. Formele strcturale sunt prezente prin culmi iar cele de eroziune sunt rezultatul actiunii apelor curgatoare ( Buzaul cu afluentii lui).

Regiunea Siriului se caracterizeaza prin conditii climaterice specifice, generate de influenta circulatiei atmosferice in intercatiune cu conditiile geografice. De aceea zona se poate caracteriza , in termini specifici, prin “adapost-baric”- adapost local.

Hidrogeologia comunei este controlata de apele de suprafata colectate de raul Buzau. Acesta si afluentii lui isi au obarsia in izvoare de apa subterana prezente in culmile structurale. Nivel freatic in comuna nu exista.

Preview document

Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 1
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 2
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 3
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 4
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 5
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 6
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 7
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 8
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 9
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 10
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 11
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 12
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 13
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 14
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 15
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 16
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 17
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 18
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 19
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 20
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 21
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 22
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 23
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 24
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 25
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 26
Calitatea vieții în comuna Siriu - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Calitatea Vietii in Comuna Siriu.doc

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?