Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3249
Mărime: 135.44KB (arhivat)
Publicat de: Ioana C.
Puncte necesare: 7
Materie: Sociologia Organizatiilor

Cuprins

  1. 1. Introducere 2
  2. 2. Definirea operațională a conceptelor conform literaturii de specialitate 2
  3. 3. Scurte informații referitoare la organizația aleasă 5
  4. 4. Analiza propriu-zisă 7
  5. 5. Concluzii 9
  6. 6. Bibliografie 9

Extras din proiect

1. Introducere

Sociologul român, Cătălin Zamfir definește organizațiile drept „grupuri de oameni care își organizează și coordonează activitatea în vederea realizării unor finalități relativ clar formulate ca obiective” (Catalin Zamfir, 1993).

În cadrul acestei lucrări, am ales ca subiect de abordare cultura organizațională, structura fizică și structura socială din cadrul unei organizații din România. Organizația pe care am ales să o prezentăm în această lucrare este intitulată „Rețeaua privată de sănătate Regina Maria”, furnizor al Casei Regale.

Raportându-ne la situația actuală prin care a trecut atât România, cât și întreaga lume din cauza virusului Covid-19, sistemul economic, social, dar mai ales sistemul medical s-a confruntat cu situații dificile, uneori chiar traumatizante pe care a trebuit să le depășească. Drept urmare, am ales această organizație, deoarece am dorit să scoatem în evidență modul de lucru bine structurat și soluțiile găsite pentru ca fiecare angajat și pacient să dispună de toate condițiile necesare pentru ca viața lor să nu fie pusă în pericol.

Rețeaua privată de sănătate Regina Maria pune la dispoziție serviciile proprii în 20 de județe și, de asemenea se întinde pe o arie națională prin intermediul celor 290 de clinici partenere. În cadrul acestei organizații, stau la bază mii de angajați și colaboratori în cele 64 de unități proprii din București și din țară, specialiști care acordă servicii complete ale ramurilor medicale, de spitalizare și până la domenii vaste de imagistică și laborator.

Din multitudinea de policlinici private de care dispune Regina Maria în întreaga țară (aproximativ 41 de policlinici), noi vom pune accentul, în mod particular, pe Policlinica Primăverii din zona de nord a capitalei. Această policlinică are o echipă formată din peste 100 de medici și peste 20 de specialități medicale.

2. Definirea operațională a conceptelor conform literaturii de specialitate

Conform literaturii de specialitate care a contribuit la o analiză a termenilor mult mai facilă, în cele ce urmează vom exemplifica prin intermediul definirii operaționale următoarele concepte care stau la baza nucleului unei organizații.

Primul concept pe care am ales să-l definim poartă numele de cultură organizațională, fiind privită ca motorul unei organizații, este un concept ce ilustrează „sistemul de norme și valori al organizației”. Totodată, prin intermediul acestui concept „înțelegem ideile, credințele, tradițiile și valorile care își găsesc expresie în elemente cum ar fi stilul managerial dominant, felul în care sunt motivați membrii acestora, imaginea publică” (Dumitru, 2012).

Făcând referire la organizația Regina Maria, cultura organizațională se identifică prin reinventare care reprezintă un factor esențial în îmbunătățirea angajaților, iar deschiderea către noi provocări sunt transformate în inovații. Toate aceste principii îi ghidează și le oferă un impuls de curaj pentru a rezista în fața tuturor presiunilor.

Un alt concept asupra căruia ne-am centrat atenția este cel de structura socială. Termenul se referă la „pattern-urile organizate ale interacțiunii care există într-un grup sau o societate” (Mircea, 2003, p. 97). În cadrul acestei organizații există roluri sociale distincte, urmate de o ierarhizare care contribuie la o diferențiere de putere, plecând de managerul organizației, manager de recrutare, team-leader, medicii, asistenții medicali, infirmierele, recepționistele, funcționarul de informații-clienți, analist servicii-clienți ajungând până la persoanele care asigură siguranța în organizație.

Când vine vorba de interacțiunea angajaților în cadrul organizației, Regina Maria crede cu tărie în echitate și promovează un comportament nediscriminatoriu, deoarece fiecare persoană are nevoie de aceeași grijă indiferent de rasă, etnie, gen, vârstă, sex sau statut social.

Totodată, când vine vorba de o organizație un aspect esențial este reprezentat prin conceptul de structură fizică care „se referă la relațiile dintre elementele fizice ale unei organizații (clădirile și localizările lor geografice, mobilier, echipament, decor etc.)” (Vlasceanu, 2003).

La o primă analiză a organizației noastre, Regina Maria ridică standardele cu un design luxos. Serviciile de calitate, clinicile impecabile și personalul primitor au făcut ca această organizație să devină una din cele mai importante rețele private de sănătate. Trecând peste tiparul spitalelor simple sau banale care dau senzația de teamă, Regina Maria și-a dat silința ca atmosfera să fie liniștitoare și lipsită de probleme.

Bibliografie

Catalin Zamfir, L. V., 1993. Dicționar de sociologie. București: Babel.

Costandache, G., 1932- 1933. Decorațiile române de război în „Buletinul Societății Numismatice Române”.

Dumitru, S., 2012. Introducere In Teoria Organizatiilor. București.

Mircea, A., 2003. Sociologie generală. s.l.:Iași: Institutul european.

Vlasceanu, M., 2003. Organizații și comportament organizațional. Iași : Polirom.

Preview document

Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 1
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 2
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 3
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 4
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 5
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 6
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 7
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 8
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 9
Impactul Covid-19 asupra organizației Regina Maria - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Impactul Covid-19 asupra organizatiei Regina Maria.docx

Alții au mai descărcat și

Război informațional

Razboiul mediatic este nou aparut în marele cadru al razboaielor informationale ( razboiul informational, razboiul psihologic, razboiul electronic,...

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Ai nevoie de altceva?