Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 13388
Mărime: 55.48KB (arhivat)
Publicat de: Laurian Pintea
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Realitatea cotidiana ne ofera numeroase exemple despre avantul pe care l-a luat publicitatea in intreaga lume. Exista o adevarata industrie a publicitatii in care se investesc sume enorme de bani. Firmele nu trebuie sa se limiteze la oferirea bunurilor sau servicilor de calitate. Ele trebuie sa-i informeze pe consumatori în legatura cu avantajele în constiinta fiecaruia. Pentru aceasta, este necesar ca firmele sa utilizeze în mod corespunzator instrumentele de promovare în masa ale publicitatii, promovarii vanzarilor si relatiilor publice.

Pe de alta parte, problema fumatului este deosebit de controversata. Despre efectele nicotinei asupra sanatatii se poate vorbi la nesfarsit. Se produc tulburari respiratorii, cancer la plaman, sporeste riscul atacului de cord, se ingalbenesc pielea, dintii, degetele si se imbatraneste prematur.

1.1. TEMA ALEASA

Tema pe care am ales-o, “Impactul reclamelor la tigari asupra tinerilor”, mi s-a parut interesanta din cauza ca vizeaza concomitant doua aspecte ale socialului: gradul de influenta al reclamelor asupra publicului cat si aspecte legate de obiceiul de a fuma al tinerilor. Mi s-a parut necesara o astfel de cercetare, deoarece, desi nu are pretentia exhaustivitatii, va putea oferi o imagine asupra conceptiei tinerilor cu privire la tema vizata. Desi exista numeroase informatii legate de influenta publicitatii asupra publicului cat si despre fumat si efectele sale, nu am gasit nici o sursa de date care sa vizeze ambele aspecte.

Acestea sunt principalele motive ale alegerii acestei teme. Cred ca este deosebit de interesanta perspectiva tinerilor asupra publicitatii care vizeaza produsele din tutun, cat de mult se lasa influentati de acest tip de reclame, care este parerea lor despre campanile anti-tutun si ce idei eficiente au in vederea optimizarii efectelor acestor campanii.

1.2. PERIOADA PRACTICII

Practica s-a desfasurat intre 20-30 iunie 2006, cuprinzand atat documentarea teoretica cat si aplicarea de chestionare si observatii ale subiectilor intervievati.

1.3. PREZENTAREA SUCCINTA A CAPITOLELOR

Primul capitol cuprinde partea introductiva, motivul alegerii temei, perioada practicii precum si intentii de viitor legate de tema actuala.

Al doilea capitol cuprinde teoriile folosite pentru studierea temei, conceptele utilizate, precum si legislatia ce vizeaza tema propusa spre cercetare.

Capitolul trei inglobeaza documentarea teoretica asupra temei, cat si documentarea practica, cuprinzand ancheta de teren realizata. Finalul capitolului cuprinde analiza datelor furnizate de chestionarele aplicate.

Cel de-al patrulea capitol cuprinde solutiile si opiniile personale cu privire la tema cercetata, cat si concluziile finale ale anchetei.

Ultimul capitol prezinta bibliografia care a sprijinit studierea temei.

1.4. INTENTII DE VIITOR

Pe viitor, deoarece tema mi se pare pe cat de spinoasa pe atat de captivanta, ar fi interesant de urmarit efectul publicitatii asupra unei parti extinse din populatie. Pentru ca nu e suficient sa afli parerea tinerilor in vederea unei cercetari exhaustive. Populatia adulta reprezinta o sursa de solutii in vederea diminuarii efectelor cauzate de tutun. Educatia pe care o ofera copiilor lor, viitori membri active ai societatii are un rol foarte important in prevenirea adoptarii fumatului si in selectarea atenta a tipului de publicitate preferat.

2. CAPITOLUL TEORETIC

2.1. TEORII

Pentru a intelege mai bine felul in care actioneaza publicitatea asupra consumatorilor am utilizat o serie de teorii utile in acest sens. Astfel:

- Metoda “comprehensiva” consta in a te pune in pielea consumatorului, a face un efort de empatie pentru a percepe, din interior, punctul lui de vedere asupra unei situatii, a unui context dat. Este o metoda pur “fenomenologica”, abordarea fiind legata de specificitatea naturii umane: fiind finite umane, educate ca atare, putem sa intuim modul in care vad lucrurile semenii nostri. Aceasta aptitudine a fost definite de catre specialistii domeniului (cum ar fi Schutz) drept un veritabil “ scandal al cunoasterii.

Abordarea comprehensiva ne conduce la “reconstructia” lumii actorului ale carui reactii vrem sa le intelegem. Se porneste, desigur, de la idea ca reactiile sale au un sens su ca putem avea acces la el.

- Teoria proceselor de comunicare – se incearca reconstruirea situatiei pentru un anumit actor. Aceasta teorie ofera o metoda de a atinge rapid telul propus; orice situatie se poate descompune intr-un numar de “contexte” care o alcatuiesc. Exista patru contexte mai importante:

- Contextul pozitionarii actorilor;

- Contextul relatiilor dintre actori;

- Contextul normelor ambiante;

- Contextul identitatii actorilor (al intentiilor, al planurilor lor);

Acele transformari ale contextelor care se realizeaza sub impactul comunicarilor dau nastere unor semnificatii diferite, pentru ca sensul este legat de contexte. Modificand contextele, se modifica sensul actiunilor realizate in cadrul lor. Una din cheile metodei o constituie deci atentia acordata modificarii contextelor.

Preview document

Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 1
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 2
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 3
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 4
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 5
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 6
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 7
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 8
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 9
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 10
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 11
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 12
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 13
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 14
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 15
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 16
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 17
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 18
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 19
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 20
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 21
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 22
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 23
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 24
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 25
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 26
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 27
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 28
Impactul reclamelor asupra consumului de tutun la tineri - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Impactul Reclamelor asupra Consumului de Tutun la Tineri.doc

Alții au mai descărcat și

Diagnoza Instituțională a Fenomenului Mobilității Forței de Muncă Românești în Spațiul European

Migratia internationala este un fenomen relativ nou pentru România contemporana si probabil abia perioada de dupa 1998 începe sa defineasca...

Teorii Privind Rolul mass-mediei în Societate

Lui Harol Laswell i se datoreaza schema clasica a comunicarii: "Cine ?; Ce spune ?; Prin ce canal ?; Cui ?; Cu ce efect ?" , reductibila la...

Cuba

Cuba este o tara formata dintr-o singura insula mica cu suprafata de 110,860 Km² situat între marea Caribica si Ocenul Atlantic. Climatul tarii...

Legea de stat și recunoașterea proprietății în România rurală

Titlurile de proprietate iau diferite forme de la cele legitime la cele nelegitime.De exemplu , in legea engleza detinerea de drepturi de...

Teoria Schimbului

Teoria schimbului reprezinta tranzactionarea muncii,resurselor si serviciilor,sau chiar a persoanelor si cuvintelor in societate. Karl...

Asistența socială a persoanelor dependente

I.Dependenţă. Noţiuni generale. Potrivit definitiei Organizaţiei mondiale a Sănataţii, folosirea excesivă continuă sau sporadică a drogurilor,...

Te-ar putea interesa și

Tehnici de manipulare a consumatorului prin publicitate

Advertising may be described as the science of arresting the human intelligence long enough to get money from it." - Stephen Butler...

Ai nevoie de altceva?