Mass media în opinia publică - județul Bihor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Sociologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3231
Mărime: 23.14KB (arhivat)
Publicat de: David Busuioc
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: pop dumitru

Extras din proiect

TEORIE

Teoria este rolul de baza al stiintei. Teoriile sunt afirmatii generale care sumarizeaza întelegerea noastra despre felul în care functioneaza lumea .

În domeniul comunicarii de masa, o mare parte a teoriei a fost în trecut implicita. Oamenii se bazau pe folclor, pe întelepciunea traditionala si pe „bunul simt” cand se foloseau de ceea ce noi numim acum comunicarea de masa. În dezvoltarea unei teorii, deseori încercam sa explicam ceva ce este dificil de înteles. Scopul teoriei este de a formula enunturi sau informatii care vor avea oarecare putere explicativa.

Mass media sau mijloacele de comunicare in masa (presa scrisa, radioul, televiziunea,Internetul,cinematografia) sunt canale care, prin informatiile difuzate satisfac o nevoie fundamentala a omului modern: informarea. Aceste canale de comunicare realizeaza mai mult decat o informare. Ele influenteaza, orienteaza si dirijeaza opinia publica, interesele si motivatiile oamenilor, constiintele chiar dincolo de propria vointa. Mass-media poate realiza chiar distrugerea discernamantului, instalarea unei apatii, poate distruge vointa de a intelege si a actiona.

Obiectivele teoriei comunicarii de masa sunt urmatoarele:

- De a explica efectele comunicarii de masa. Aceste efecte pot fi dorite, ca de exemplu, informarea publicului în timpul alegerilor, sau nedorite, cum ar fi cresterea violentei în societate.

- De a explica utilizarile pe care oamenii le dau comunicarii de masa. În multe cazuri este mai folositor sa întelegem utilizarile pe care oamenii le dau comunicarii de masa decat sa analizam efectele acesteia. Aceasta abordare recunoaste rolul mai activ al audientei. Pentru a pune un accent mai mare pe activitatea audientei si utilizarii comunicarii de masa au fost combinati cativa factori. Unul dintre acestia este reprezentat de domeniul psihologiei cognitive si al prelucrarii informatiei. Un altul este reprezentat de schimbarile care au loc în tehnologia comunicarii, care se îndreapta catre o mai slaba centralizare, o posibilitate de alegere mai variata.

Oricare ar fi forma pe care o ia comunicarea de masa, ea va continua sa aiba un rol major în viata noastra. Mass-media ofera ochii si urechile societatii. Ele pun la dispozitie mijloacele prin care societatea ia decizii si prezinta vocea colectiva prin care societatea ajunge sa se cunoasca. Mass-media reprezinta o importanta sursa pentru transmiterea valorilor societatii.

Traim într-un spatiu în care mass-media sufera schimbari rapide. În urma cu numai cativa ani, majoritatea oamenilor nu auzisera de multimedia si Internet. Acum nici macar nu poti sa deschizi ziarul fara sa întalnesti o referire la unul dintre cele doua domenii sau chiar la amandoua.

Există două categorii de mass-media:

1.Mass-media scrisă –comunică informaţia prin intermediul cuvîntului scris şi al ilustraţiilor :

- cotidiane ;

- reviste;

- agenţii de presă;

2.Mass- media electronică – comunică informaţia prin intermediul sunetelor sau al imaginilor:

- radioul;

- televiziunea;

- internetul;

Comunicarea de masa este definita prin trei caracteristici:

- Este directionata catre o audienta mare, eterogena si anonima.

- Mesajele sunt transmise public, adesea planificate pentru a atinge majoritatea membrilor audientei simultan.

- Comunicarea tinde sa fie sau sa opereze într-un sistem bine organizat complex si care presupune multe cheltuieli.

Funcţiile media

Mass-media oferă în principal mesaje de tip informaţie (brute, neprelucrate sau prelucrate puţin), divertisment, idei şi opinii (părerile liderilor de opinie, oamenilor politici sau ale unor oameni obişnuiţi). Pentru a atinge o pondere cât mai mare a populaţiei, media trebuie să-şi adapteze conţinuturile la interesele şi posibilităţile acesteia de receptare şi înţelegere. Prin urmare, în realitate conţinuturile (informative, opinionale, de divertisment, etc.) apar frecvent în combinaţii, iar conţinuturile sunt prelucrate pentru a fi cât mai accesibile.

Principalele funcţii ale media sunt :

- informare (transmite ştiri / informaţii despre diferite evenimente sociale)

- persuasiune (media prezintă interpretări şi judecăţi de valoare ale informaţiilor transmise)

- educatie si transmitere a mostenirii sociale si culturale

- socializare (faciliteaza particparea indivizilor la viata publica la elaborarea si luarea deciziilor)

- loisir(petrecere a timpului liber) si de divertisment

Sunt importante si functiile amintite de Melvin L.DeFleur:functia presei de construire a semnificatiilor,functia presei de stabilire a ordinii de zi si functia mass-media de modelare a limbii.Cele mai multe din aceste funcţii constituie de altfel şi motive pentru care oamenii consumă media. O listă a principalelor motive ar include cu siguranţă şi următoarele: nevoia de informare, de distracţie, de formare/educare, evitare a plictiselii sau chiar unele mai puţin evidente şi măsurabile precum obişnuinţa şi evaziunea („a evada” dintr-un mediu mai puţin favorabil, a trăi vieţi, experienţe plăcute şi dezirabile social).

Preview document

Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 1
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 2
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 3
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 4
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 5
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 6
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 7
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 8
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 9
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 10
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 11
Mass media în opinia publică - județul Bihor - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Mass Media in Opinia Publica - Judetul Bihor.doc

Te-ar putea interesa și

Fenomenul Mistico Religios

INTRODUCERE Ne întrebăm adesea ce mistere incredibile ascude fiinţa umană în adâncul existenţei ei şi ce destin misterios îi codiţionează viaţa?...

Campanie împotriva avortului

Organizatia Priveste-ma cum cresc! organizeaza in perioada 01 - 22 martie 2010 campanie de informare a populatiei in legatura cu problema...

Ai nevoie de altceva?