Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Statistică
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 9460
Mărime: 638.08KB (arhivat)
Publicat de: Zaharia Alecu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Valentin Hapenciuc
=Universitatea "Stefan cel Mare " Suceava

Cuprins

  1. 1. Introducere ... o scurtă vizită în lumea internetului
  2. 2. Scopul lucrării
  3. 3. Stabilirea obiectivelor,ipotezelor şi variabilelor cercetării
  4. 4. Definirea colectivităţii cercetate ,a unităţii cercetate şi a unităţii de sondaj
  5. 5. Alegerea tehnicii de cercetare
  6. 6. Stabilirea mărimii eşantionului şi a metodei de eşantionare
  7. 7. Organizarea modului de desfăşurare a activităţii pe teren
  8. 8. Chestionar
  9. 9. Prelucrarea,analiza si interpretatarea datelor
  10. 10. Concluzii şi propuneri
  11. 11. Bibliografie

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

În ziua de azi tot mai mult se vorbeşte despre Internet, despre reţele, despre comunicaţii, însã mai existã incertitudine şi mister cu privire la aceaste subiecte. Internetul s-a nãscut cu ani în urmã în Statele Unite ale Americii, unde armata americanã, pentru a se coordona mai bine, a inventat un sistem care lega calculatoarele într-o reţea prin intermediul liniilor de telefon.

Impactul a fost foarte mare, aceastã idee dovedindu-se a fi genialã. La sfârsitul anilor 1980 Internetul devine accesibil consumatorilor civili si astfel începe o nouã erã a comunicaţiilor. Reţeaua a crescut vãzând cu ochii, ajungându-se la o expansiune globalã. O nouã revoluţie în comunicaţii avea sã începã şi o nouã evoluţie a echipamentelor hard şi soft care se manifestã şi în continuare. O nouã lume avea sã se nascã în aceastã reţea, un univers virtual nelimitat. Internetul va fi şi este tehnologia viitorului.

Bibliotecarii ştiu cel mai bine cât de importante sunt pentru utilizatorul bibliotecii atât circulaţia informaţiei cât şi regăsirea rapida a acesteia. Să ne închipuim mai întâi viaţa de azi fără calculator, fără Internet, fără Messenger. Ne-am obişnuit atât de mult cu noua tehnologie a informaţiei încât nu mai putem concepe viaţa de zi cu zi fără să ne uitam pe poşta electronică şi refuzăm să ne imaginăm cum ar fi să ne întoarcem la creion şi toc. Cu creionul însş ne începem viaţa şi cu creionul învăţăm să scriem, să desenăm, să calculăm. Cărţile cu poze, cărţile de colorat ne deschid poarta universului cunoaşterii. Discuţia în jurul calculatorului şi Internetului trebuie să fie mult mai generală, în condiţiile în care s-a conturat deja o părere: nu se mai citeşte, se stă prea mult în faţa calculatorului, se pierd nopţile, suntem mai obosiţi, ne îmbolnăvim ochii, facem leucemie,etc. Nu cred în dispariţia cărţii tipărite, ci in coexistenţa ei cu folosirea calculatorului ca instrument de acces rapid la informaţie şi dezvoltare a comunicării şi ma pot documenta, pot vedea ce se intamplă în lume, rău sau bun, îmi pot exprima părerea, pot furniza soluţii, informaţii, produse, servicii. Internetul poate construi oameni şi atitudini, poate nu numai să informeze, ci să şi formeze.

Din internet rezultă tineret la puterea n. Întrebarea pe care am adresat-o tinerilor a fost: Putem trăi fără Internet? Răspunsurile au fost variate, dar concluzia a fost că se poate trăi, după cum puteau trăi bunicii şi străbunicii noştri fără maşină, televizor, electrificare...

Internetul arată cât de mult au nevoie oamenii de a se exprima liber şi de a se ţine seama de părerile lor. Internetul ne ajută să fim mai bine informaţi şi mai ales să comunicăm mai usor şi rapid cu familia, cu colegii, cu colaboratorii, cu partenerii de afaceri, comunicare între lumi – persoane, instituţii, organizaţii. Numeroase căi ni se deschid, rămane doar să alegem.

În proiectul ce urmează aveţi ocazia să vedeţi cum a evoluat internetul in viaţa tinerilor, cât de important este Internetul pentru aceştia, care sunt avantajele şi dezavantajele utilizării internetului.

2. SCOPUL LUCRĂRII

Conform situaţiei prezentate scopul acestei cercetări selective este stabilirea opiniilor populaţiei cu privirea la gradul şi modalităţile de utilizare a internetului in judeţul Suceava.

Obiectivul principal al lucrării tematice, îl reprezintă obţinerea unor informaţii referitoare la implicaţiile în ceea ce priveşte comunicarea. Internetul este folosit pentru transmiterea de mesaje electronice, pentru grupuri de discuţii, forumuri, chat-uri, comunicare instant etc. S-a evidenţiat principalele aspecte pozitive (rapiditatea - chiar instant, dispariţia distanţelor, posibilitatea de a cunoaşte mulţi oameni, libertate mare de exprimare, efectul de egalizare) şi negative (cantitate în detrimentul calităţii, superficialitate mare, comunicare incompletă - fără ton şi mimică, vulnerabilitatea informaţiei, relativitatea identităţii, riscul contactului cu persoane şi idei negative etc.) ale comunicării prin internet.

Este astăzi binecunoscută tuturor larga răspândire a calculatoarelor electronice în aproape toate domeniile activităţii umane. Acest proces este în continuă desfăşurare şi este foarte greu de previzionat unde se va ajunge şi cât de mult se va schimba în viitor viaţa de zi cu zi, atât la serviciu cât şi acasă, datorită calculatoarelor.

Printre cele mai răspândite utilizări ale unui calculator sunt memorarea şi prelucrarea informaţiilor, în general, şi a textelor, în particular. În plus, posibilităţile de prelucrare oferite de calculatoare permit structurarea complexă şi regăsirea uşoară a informaţiilor memorate.

În paralel cu progresele în domeniul calculatoarelor, un alt domeniu cu o dezvoltare spectaculoasă îl constituie telecomunicaţiile. Astăzi se poate comunica rapid între oricare două puncte de pe glob. Posibilităţile de comunicare au fost folosite şi în transferul de informaţii între calculatoare aflate chiar la distanţe considerabile. Din sinergia între facilităţile de memorare structurată, de prelucrare şi accesare a informaţiilor oferite de calculatoare şi posibilităţile crescânde ale domeniului telecomunicaţiilor au apărut şi în prezent au o extindere explozivă, reţelele internaţionale de calculatoare.

În prealabil se va pune în evidenţă în urma studiului realizat modul şi totodată gradul de utilizare a internetului de către populaţia tânără din judeţ.

3.STABILIREA OBIECTIVELOR, IPOTEZELOR ŞI VARIABILELOR CERCETĂRII

3.1. Stabilirea obiectivelor

Obiectiv 1: Determinarea gradului în care sucevenii beneficiază de internet (Întrebarea 2)

Ipoteză: Deşi de internet ar trebui să beneficieze majoritatea populaţiei Sucevei, o parte din aceştia nu sunt informaţi în totalitate despre beneficiile şi facilităţile pe care interentul le oferă.

Variabilă conceptuală: Gradul de preocupare faţă de beneficierea de internet reprezintă măsura în care o persoana cunoaşte serviciul oferit prin beneficierea internetului, după localitatea de domiciliu, şi caracteristicile acestuia.

Variabilă operaţională: Gradul de beneficiere a internetului oscilează de la variabilele: da; nu; nu încă.

Obiectiv 2: Determinarea gradului de accesibilitate a internetului de către tinerii din judeţul Suceava.(Întrebarea 3)

Ipoteză: Tinerii petrec mult timp în compania internetului pentru recreere şi distracţie: jocuri, muzică, filme (online sau pentru descărcat).

Variabilă conceptuală: În ceea ce priveşte informarea prin internet, s-a constatat prezenţa multor ştiri şi ziare online, posturi radio şi TV online, multe situri de prezentare a instituţiilor, o varietate mare de informaţii culturale şi utile: mersul trenurilor, programe TV, formulare tipizate, orare, scoruri la meci, meteo, condiţii pentru examene, itinerarii turistice, recenzii filme etc.

Variabilă operaţională: Durata utilizării internetului are ca variabile: utilizarea zilnică, săptămânală, lunară, şi nefolosirea internetului.

Preview document

Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 1
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 2
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 3
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 4
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 5
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 6
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 7
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 8
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 9
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 10
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 11
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 12
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 13
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 14
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 15
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 16
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 17
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 18
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 19
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 20
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 21
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 22
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 23
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 24
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 25
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 26
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 27
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 28
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 29
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 30
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 31
Studiul Statistic cu Privire la Gradul și Modalitățile de Utilizare a Internetului în Orașul Suceava - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Studiul Statistic cu Privire la Gradul si Modalitatile de Utilizare a Internetului in Orasul Suceava.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza statistică a seriilor cronologice

DEFINITIE: SERIA CRONOLOGICA este un sir ordonat de valori ale unei variabile aferente unor momente sau perioade de timp succesive. Exista...

Cercetare Asupra Vopselei Lavabile Superweiss

Düfa ROMÂNIA SRL este una dintre cele mai dinamice companii ce opereaza pe piata de lacuri si vopsele din România. Compania a fost fondata în anul...

Program de Reabilitare

Spitalul de Boli Infectioase „Sf.Cuvioasa Parascheva „ este situat in partea de nord a orasului Galati pe strada Traian nr.393 ,în cartierul numit...

Centralizarea și Analiza Datelor

Q1+Q2. La aceste intrebari filtru, nici unul dintre cei 1000 de respondenti nu a fost eliminat Valoarea modala (Mo – cea mai mare frecventa de...

Statistică Economică

Obiectul principal în evolutia repartitiei bidimensionale îl reprezinta determinarea legaturii statistice dintre aceste doua variabile. În orice...

Te-ar putea interesa și

Anchetă statistică privind impactul internetului asupra populației din Suceava, ca mijloc nou de informare și comunicare

1. Identificarea problemei decizionale De vreo câţiva ani tot auzim vorbindu-se despre Internet, despre poştă electronică, despre informaţii care...

Ai nevoie de altceva?