Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 45 în total
Cuvinte : 17462
Mărime: 74.17KB (arhivat)
Publicat de: Ludovic Ciobanu
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Corina Barbaros

Cuprins

  1. Cap.1 Cultura politica
  2. 1.1 Tipuri de cultura politica
  3. 1.2 Diversitatea culturilor politice
  4. 1.3 Socializarea si aculturatia politica
  5. Cap.2 Societatea civila
  6. 2.1 Societatea civila factor al procesului de democratizare
  7. 2.1 Societatea civila in lumea reala
  8. Studiu de caz – Ong-urile nationale
  9. Concluzii
  10. Bibliografie

Extras din proiect

Cap.1 Cultura politica

Conceptul de cultură este polisemantic; în literatura de specialitate există o mare diversitate de sensuri şi semnificaţii atribuite acestui termen care au fost enunţate în definiţii felurite: nominale, genetice, structurale, funcţionale, istorice, psihologice, ostensive, normative etc. În lucrarea sa “Sociodynamique de la culture” – 1967, Abraham A. Moles semnala existenţa a peste 250 de definiţii. Iar dacă am avea în vedere diferite segmente ale culturii de ansamblu a societăţii, diferite subcomponente sau momente istorice ale morfologiei culturii, atunci numărul definiţiilor, descrierilor şi nuanţelor ar tinde să se amplifice în mod exponenţial.

În limbajul cotidian se discută, adesea, pe firul aplicaţiilor unor expresii precum: om cult, cultură înaltă, cultură de masă, cultură medie, cultură populară, cultură de elită, cultură clasică, cultură modernă, cultură politică, cultură universală etc. Toate acestea ne repun în situaţia să ne întrebăm ce este de fapt cultura? Cu siguranţă sensul modern al conceptului de cultură a fost utilizat pentru prima oară de către Edward B. Tylor şi a fost definit în lucrarea “Primitive culture” – Londra, 1871: “Cuvântul cultură sau civilizaţie, în sensul său etnografic cel mai răspândit, desemnează acel tot complex ce cuprinde ştiinţele, credinţele, artele, morala, legile, obiceiurile şi celelalte aptitudini şi deprinderi dobândite de om, ca membru al societăţii.” Astfel înţeleasă, cultura constituie un rezultat al dezvoltării mentale, spirituale şi organizaţionale a societăţii. În acelaşi secol, termenul de cultură a fost corelat, până la identificare, cu cel de civilizaţie. A. Comte, de pildă, considera că civilizaţia constă în dezvoltarea spiritului uman, în dezvoltarea acţiunii omului asupra naturii care este, de fapt, consecinţa directă a dezvoltării spiritului. Ulterior, O. Spengler avea să susţină că civilizaţia constituie destinul inevitabil al unei culturi, reprezintă stadiul cel mai exterior şi mai artificial la care poate ajunge specia umană. Pornind de la astfel de conotaţii, în secolul nostru s-a operat amplu cu expresiile “cultură materială” şi “cultură spirituală”, “cultură explicită” şi “cultură implicită” (valori spirituale, atitudini, idealuri, simboluri etc.), “cultură reală” şi “cultură ideală”, “subcultură” şi “contracultură”, transmitere culturală, aculturaţie etc.

Indiferent de tipul de discurs referitor la cultură, în subsidiar toţi sociologii sunt de acord asupra câtorva note definitorii ale conceptului. Astfel, idei de genul: cultura este un produs socio-istoric care dă măsura omului, prin cultură omul se deosebeşte de toate celelalte specii ale biosferei, cultura cuprinde toate achiziţiile agenţilor acţiunii sociale rezultate din creaţie, cultura este tot ceea ce este învăţat în cursul vieţii sociale şi transmis din generaţie în generaţie, este moştenirea învăţată şi socialmente transmisă etc. întrunesc acordul antropologilor, sociologilor, umaniştilor. Astăzi este evident pentru toţi cei care studiază societatea şi istoria ei că orice comunitate umană, orice agent al practicii sociale (individ, întreprindere, partid politic, stat, elită politică etc.) posedă o cultură specifică, concretă, care influenţează, determină dezvoltarea totală a membrilor componenţi. La naştere, orice individ uman găseşte o cultură gata constituită (modele, tipare, paradigme, coduri, simboluri, obiceiuri, tradiţii, norme, mentalităţi, valori). Omul va asimila, va dobândi umanitatea pe măsură ce va deveni un subiect cultural, pe măsură ce-şi va interioriza valorile culturale. Aceasta se obţine prin educaţie, autoeducaţie, prin acţiunea factorilor de socializare. Prin transmitere culturală (sau, prin ceea ce Ralph Linton numea, “ereditatea socială a membrilor unei societăţi”) fiinţele omeneşti s-au transformat în specia dominantă pe Pământ. Într-un astfel de sistem de referinţă cultura politică deţine locul ei specific şi joacă un rol privilegiat.

Expresia cultură politică a fost introdusă în politologie în ultima jumătate de secol, mai ales în preocupările cercetătorilor americani. Desigur, au existat termeni generici care acopereau aceeaşi realitate cu multe secole înainte de apariţia acestei expresii, termeni utilizaţi într-un discurs enciclopedic, cu o conotaţie contemplativă sau metafizică. Dar de această dată expresia a fost astfel definită (de pe poziţiile filosofiei pragmatice) încât să poată fi utilizată pentru a compara sistemele şi regimurile politice contemporane, pentru a desprinde tendinţe, reguli şi mecanisme de intervenţie în viaţa politică în sensul adâncirii democraţiei, a sporirii eficienţei activităţilor de guvernare, de gestiune a afacerilor publice. Primele studii empirice, sociologice au fost dedicate deci culturii politice a democraţiei şi structurilor, proceselor sociale care o susţin. Gabriel A. Almond şi Bingham G. Powell, în 1966, scriau: “Cultura politică este un model de atitudini intelectuale şi de orientări faţă de politică, manifestate în rândul membrilor unui sistem politic. Ea este un domeniu subiectiv care stă la baza acţiunilor politice şi care le conferă importanţă. Astfel de orientări individuale cuprind câteva elemente: orientări cognitive, exacte sau mai puţin exacte, pe tema subiectelor şi convingerilor politice; orientări emoţionale, sentimentul ataşării, angajării, respingerii în raport cu subiectele politice şi orientări estimative, aprecieri şi opinii pe tema unor subiecte politice, ceea ce, de obicei, presupune aplicarea unor standarde apreciative privind subiectele şi evenimentele politice”. ) Cu alte cuvinte, cultura politică reprezintă întreaga reţea de orientări, atitudini, convingeri şi valori prin care individul se raportează la sistemul politic. În acelaşi spirit, Lucian W. Pye concepea cultura politică drept un set de credinţe şi atitudini care dau sens vieţii politice şi care oferă regulile menite să regleze comportamentul politic. Ea cuprinde atât idealurile politice, cât şi normele cu care se operează în politică. La fel, politologul englez Al. Ball considera că în ansamblul ei, cultura politică se compune din atitudini, credinţe, emoţii şi valori ale realităţii legate de viaţa politică. Iar francezul Y. Schemeil preferă expresia “culturi politice”, care ar sugera pluralismul cultural, pentru că în realitate nu există o cultură politică unică; pot însă exista note comune ale acestor multiple culturi politice: atitudinea faţă de sistemul politic, credinţele şi semnificaţiile politice pertinente pentru o colectivitate.

Toate aceste definiţii ale culturii politice au ca numitor comun faptul că înfăţişează predilect dimensiunea subiectivă a practicii politice, se referă explicit la dimensiunile psihologice ale politicului care sunt, în esenţă, trei: cognitivă (cunoştinţe, explicaţii, interpretări, anticipări referitoare la evenimentele politice interne şi externe); afectivă sau emoţională (exprimată în afecte, disponibilităţi afective, sentimente, pasiuni etc.), care au un rol evident în formarea atitudinilor, a crezului politic şi dimensiunea evaluativă exprimată în judecăţile de valoare cu referire la evenimentele şi procesele politice în funcţie de scara de valori la care individul a aderat. Evident, aceste trei dimensiuni ale culturii politice sunt corelate sistemic şi funcţional rezultând trei stări de spirit ale populaţiei în raport cu politicul: aprobare, apatie şi alienare.

Preview document

Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 1
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 2
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 3
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 4
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 5
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 6
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 7
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 8
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 9
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 10
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 11
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 12
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 13
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 14
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 15
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 16
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 17
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 18
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 19
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 20
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 21
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 22
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 23
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 24
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 25
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 26
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 27
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 28
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 29
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 30
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 31
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 32
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 33
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 34
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 35
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 36
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 37
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 38
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 39
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 40
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 41
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 42
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 43
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 44
Cultura politică și societatea civilă studiu de caz ONG-urile naționale - Pagina 45

Conținut arhivă zip

  • Cultura Politica si Societatea Civila Studiu de Caz ONG-urile Nationale.doc

Alții au mai descărcat și

Cultura politică și societatea civilă - ONG-urile naționale

I.Conceptul de cultura politica Conceptul de cultura politica. Dimensiunile sale Sensul originar de cultura vine din latinescul cultusa si este...

Socializarea Politică

INTRODUCERE Perioada de tranziţie prin care trece societatea moldovenească în prezent este caracterizată prin mari schimbări în toate domeniile...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Știința administrației publice - administrația și mediul juritic în care funcționează

INTRODUCERE În România, capacitatea de adaptare a instituţiilor la cerinţele în schimbare ale mediului socio-economic, precum şi la statutul de...

Ai nevoie de altceva?