Partidul Național Liberal - filiala locală Iași

Proiect
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 40 în total
Cuvinte : 8693
Mărime: 164.64KB (arhivat)
Publicat de: Teodor Bota
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Balanovich
Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”-Iaşi Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social Politice Specializarea Relaţii Internationale şi Studii Europene

Cuprins

  1. Argument
  2. Capitolul I – Liberalismul politic
  3. 1.1.Liberalimul azi
  4. 1.2.Liberalismul în România
  5. Capitolul II – Documentare
  6. 2.1.Statutul PNL
  7. 2.2.Structură şi organizare
  8. 2.3.Programul politic – program de guvernare 2009 – 2012
  9. 2.4.Activităţi naţionale şi internaţionale
  10. 2.5.Alegerile euro - parlamentare
  11. Capitolul III – Funcţionarea PNL
  12. 3.1.Procesul decizional
  13. 3.2.Relaţia dintre forurile de conducere ale partidului şi colectiităţil pe care le reprezintă 3.3.Tema dezbătute ale PNL : şedinţe şi documente programatice
  14. 3.4. Analiza Swot
  15. Capitolul IV – Metode de cercetare
  16. -Chestionar
  17. -Interviu
  18. Cocluzii
  19. Bibliografie

Extras din proiect

Argument

Alegerea Partidului Național Liberal –Filiaţia locală Iași ca subiect pentru cercetare și dezbatere în lucrare a fost determinată de o pură curiozitate legată de activitatea partidului pe scena politică ieșeană.

Partidul Naţional Liberal este un partid politic parlamentar major din România ce promovează ideile de doctrină liberal-conservatoare. Privind lucrurile din optică oarecum partizană putem remarca fără a greşi că dacă vom face un istoric al Partidului Naţional Liberal, vom face, de fapt, istoria dezvoltării politice, sociale şi economice a României de la apariţia acestui partid până la sfârşitul perioadei interbelice şi aceasta, deoarece trebuie sa avem în vedere faptul că nu există vreun act mai important care să se fi săvârşit pentru organizarea statului român fără ca P.N.L. să fi luat parte la înfăptuirea lui.

De aceea, în cele patru capitole ale lucrării noastre, am încercat să demonstrăm atât importanța PNL pe scena politicii românești, cât și partea practică a acesteri lucrări printru-un chestionar si un interviu.

Primul capitol contine notiuni despre liberalism.În al doilea capitol ne-am axat pe lucruri ce țin de istorie, structură și ideologie, elemente de bază pentru analiza unui partid. Capitolul al treilea conține o trecere în revistă a funcţionării partidului. Am încheiat lucrarea cu cateva concluzii generale.Capitolul al patrulea cuprinde partea practica a proiectului privind interviul si chestionarul adresat unor parlamentari.

Sper ca această lucrare să reprezinte un studiu obiectiv și temeinic, care să reflecte realitatea și care, sa aducă elemente noi, utile în analiza unui partid.

PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL

Capitolul I – Liberalismul politic

Curentul care a dus la apariția acestui partid pe scena politică românească a fost liberalismul secolului al XIX-lea. În Europa occidentală liberalismul s-a dezvoltat concomitent cu ascensiunea orașelor si a burgheziei, cu lupta acesteia, inclusiv a profesiunilor liberale, împotriva privilegiilor nobiliare și a restricțiilor din calea comerțului și industriei. Acestui fundal social-economic al începuturilor lui i se asociază o ideologie politică specifică apărută în rândul intelectualității și al unor exponenți ai mișcărilor contestatare, ai revoltelor și ai revoluțiilor din Europa Occidentală. Începute în secolele al XVI-lea și al XVII-lea în Țările de Jos și Anglia, schimbările revoluționare atingeau apogeul în Franța care, la 1789, deschidea o întreaga epocă de abolire a vechiului regim feudal la scara continentului, un proces care include și războaiele napoleoniene, transformate în instrument de expansiune a noilor idei.

1.1. Liberalismul azi

Odata cu prăbuşirea Cortinei de Fier şi căderea comunismului, sfârşitul secolului XX a marcat victoria democraţiei liberale în faţa totalitarismului comunist.Este o victorie de etapa, deoarece succesul revoluţiei liberale şi soarta liberalismului secolului XXI depind de răspunsurile ideologice şi soluţiile pragmatice la principalele provocări globale contemporane, precum şi la probleme concrete ale statelor ieşite din comunism, precum România.

Modernitatea se defineşte prin reuşita marilor proiecte politice universale liberale : ele au izvorât dintr – o gândire politică şi economică care şi – au asumat, explicit sau implicit, valorile liberale.Însăşi construcţia europeană, căreia România i s- a alăturat ca membru cu drepturi depline de la 1 ianuarie 2007, este un proiect liberal de succes.Misiunea PNL pentru România este una dublă : înfăptuirea celei de – a doua modernizări şi transformarea României in cea de – a 7 – a putere economică a Europei.

1.2. Liberalismul în România

Liberalismul se redefineşte în România, ca urmare a schimbărilor din politica internă şi din cea europeană.Lungile perioade ale experimntelor radical – totalitare ale nazismului şi comunismului au reprezentat o paranteză istorică.Prin urmare, revoluţiei liberale nu i s – a pus capăt, ci ea a fost doar întreruptă.Ideea continuării revoluţiei liberale are în context românesc o semnificaţie specială, deoarece proiectul paşoptist de creare a României moderne nu a fost dus până la capăt.El a fost întrerupt fie de proictele interbelice ale " ţărănismului de stânga " şi legionarismului de dreapta, fie de regimul totalitar comunist.În mod natural, proiectul paşoptist trebuie continut, dar mai ales adus la zi, prin raportare la modernitatea globalizării, integrării europene şi decomunizării.

Datorită prăbuşirii regimului totalitar comunsit din România, care reprezenta varianta radicală, monolitică a stângii, precum şi a venirii la putere a FSN ( PDSR, PSD ), forţa hegemonică de stânga, care a oscilat între moştenirea comunistă şi redefinirea a partid social – democrat, PNL şi – a afirmat identitatea şi programele politico - doctrinare pe partea dreaptă.

Aşa cu marile proiecte universale ale modernităţii sunt de sorginte liberală, marile proiecte ale României moderne au fost înfăptuite de liberali.PNL este purtătorul unei tradiţii ce face parte din moştenirea istorică a României.PNL îşi recunoaşte şi păstrează tradiţia ca pe un dar istoric, însă nu se defineşte astăzi raportându – se la ea, ci la realităţile secolului XXI şi la provocările pe care le presupune noul statut european al României.

În România postcomunistă, consolidarea democraţiei, democraţia liberală, integrarea europeană şi dezvoltarea capitalismului sunt proiecte ale liberalismului integral.Perioada postdecembristă a contituit o nouă etapă în afirmarea valorilor liberale şi punerea în practică a unor proiecte liberale.Deşi privite cu reticenţă şi respinse de forţele conservatoare şi antireformiste, principiile care au călăuzit acţiunea politică şi discursul PNL de 18 ani încoace sunt astăzi repere ale societăţii româneşti.PNL a fost prima formaţiune care a avut curajul şi viziunea politică, necesare în contextul prăbuşirii comunismului, pentru a vorbi despre privatizare, garantarea proprietăţii private, liberalizare, restrângerea rolului statului în economie, libertăţi individuale protejate constituţional, iniţiativă individuală, concurenţă, capitalism, prosperitate, integrare europeană, globalizare, descentralizare.Toate acestea sunt astăzi realitate, ca dovadă a succesului viziunii liberale asupra evoluţiei şi dezvoltării României.

Pentru PNL, afirmare ca partid modrn şi dinamic, reformator şi capabil să răspundă provocărilor viitorului, a fost şi este un impeativ pragmatic, nu doar o chestiune de identitate ideologică şi doctrinară.Marea prolemă a României postcomuniste este blocarea ei în dilema celor " două conservatorisme " : conservatorismul Vechiului Regim comunist, pe care l – au reduplicat partidel din zona stângii feseniste : conservatorismul de tip popular şi populist, care joacă şi pe dreapta şi pe stânga, care vrea să afirme blocarea în ataşamente identitare dogmatice, mai înainte ca România să fi parcurs paşii indispensabili modernizării, democratizării, europenizării, tranziţiei către capitalism şi prosperitate generală.Liberalismul trebuie să lupte cu blocajul trecutului şi blocajul viitorului.Ambele conservatorisme sunt antiliberale.Într – un fel, atacându – ne progrmul de modernizare, ele ne – au scris agenda politică.

În aceste condiţii, PNL are nu doar opţiunea, ci datoria şi chiar obligaţia faţă de cetăţenii României de a continua şi duce la îndeplinire proiectul transformării liberale ale României şi de a înfăptui cea de - doua modernizare.Afirmarea identiţăţii liberale nu înseamnă alcătuirea de liste car doar enumeră valorie şi principiile liberale arhicunsocute în Europa de două secole încoace.Identitatea liberală înseamnă a trăi în spiritul valorilor liberale, a pune în pactica politică şi economică principiile liberale.Identitaea liberală trebuie ataşată unor politici sau principii politice are deja influenţează în bine viaţa românilor.

Preview document

Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 1
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 2
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 3
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 4
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 5
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 6
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 7
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 8
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 9
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 10
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 11
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 12
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 13
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 14
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 15
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 16
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 17
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 18
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 19
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 20
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 21
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 22
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 23
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 24
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 25
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 26
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 27
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 28
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 29
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 30
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 31
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 32
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 33
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 34
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 35
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 36
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 37
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 38
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 39
Partidul Național Liberal - filiala locală Iași - Pagina 40

Conținut arhivă zip

  • Partidul National Liberal - Filiala Locala Iasi.docx

Alții au mai descărcat și

Prezentare PDL - Partide Politice

1.Argument. „Cercetarea istorico – sociologica in domeniul gandirii si actiunii social politice nu este un scop in sine , cu toate satisfactiile...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Planul de dezvoltare rurală și ocuparea forței de muncă în Comuna Feleacu, județul Cluj

Prezentarea generalǎ a comunei Feleacu Transilvania este consideratǎ de cǎtre mulţi specialişti ca fiind ţara tuturor formelor de relief, de la...

Te-ar putea interesa și

Relațiile Publice și Publicitatea în Comunicarea cu Presa

INTRODUCERE În societatea românească post-decembristă, relaţiile publice au cunoscut o evoluţie impresionantă. Au fost înfiinţate numeroase...

Reducerea Numărului de Membri Activi în Cadrul Clubului Studențesc Liberal

REZUMAT Clubul Studenţesc Liberal este o structură politică care funcţionează în cadrul Partidului National Liberal având structuri de conducere...

Dosar de practică - Partidul Național Liberal. Filiala Locală Iași

Capitolul I. Informarea si documentarea 1.Statutul partidului Partidul Naţional Liberal este persoană juridică de drept public şi îşi desfăşoară...

Ai nevoie de altceva?