Procesul de Transport Feroviar

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Transporturi
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 6642
Mărime: 1.53MB (arhivat)
Publicat de: Vasilica P.
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Trifan Neculai

Extras din proiect

ARGUMENT

In secolul XIX, ca urmare a dezvoltării producţiei industriale, nevoile de materii prime şi materiale cereau crearea unor mijloace de transport cu capacitaţi mai mari, mai puternice, sigure in exploatare şi care sa realizeze viteze sporite.

Dezvoltarea economica a unei ţari, economiei mondiale in general, este de neconceput fără transporturi. Ele asigura buna desfăşurare a producţiei in industrie şi agricultura, circulaţia bunurilor materiale şi a oamenilor, facilitează legăturile intre regiunile cu materii prime in care acestea se prelucrează, desfacerea si distribuirea mărfurilor in centrele corespunzătoare. Participarea la dezvoltarea economiei mondiale, ieşirea din izolare a comunităţilor umane, integrarea in sistemele generale informaţionale şi creşterea nivelului de civilizaţie au fost şi sunt posibile prin intermediul transporturilor.

Transporturile reprezintă un domeniu important al activităţii economico-sociale pentru că prin intermediul lor se efectuează deplasarea în spaţiu a bunurilor şi oamenilor în scopul satisfacerii necesităţilor materiale şi spirituale ale societăţii omeneşti.

Dezvoltarea, diversificarea şi modernizarea transporturilor au fost determinate de extinderea şi intensificarea producţiei şi a circulaţiei mărfurilor, de adâncirea diviziunii internaţionale a muncii.

Având în vedere necesitatea realizării legăturilor dintre producţie şi consum, transporturile sunt acelea care deplasează bunurile obţinute în celelalte ramuri ale producţiei materiale din locul în care au fost produse la cel în care urmează a fi consumate în cadrul pieţei interne şi internaţionale.

Obiectul activităţii de transport îl constituie deplasarea în spaţiu a călătorilor şi mărfurilor.

Activitatea de transport poate fi definită ca acţiunile prin care se organizează şi se realizează deplasarea călătorilor şi mărfurilor în spaţiu şi timp.

Un rol important îl are transportul în sfera producţiei unde, printr-o mai bună organizare, poate contribui la: reducerea ciclului de producţie, accelerarea vitezei de rotaţie a mijloacelor circulante, îmbunătăţirea indicatorilor economico-financiari.

Producţia unei întreprinderi este deservită nu numai de transportul intern, ci şi de transportul care realizează legăturile externe ale acesteia cu celelalte întreprinderi şi cu întreaga economie naţională.

De aici decurge funcţia importantă a transporturilor de a susţine legăturile de producţie între întreprinderi, comunicaţiile între marile centre industriale, între cele industriale şi agricole, etc.

Lucrarea de proiect intitulata “Procesul de transport feroviar”este structurată în patru capitole după cum urmează:

Primul capitol denumit „SISTEMELE DE TRANSPORT ŞI CARACTERISTICILE ACESTORA” prezintă formele de transport ce se practica in România si caracteristicile acestora.

Al doilea capitol cuprinde „PROCESUL DE TRANSPORT FEROVIAR - ELEMENTELE DE ORGANIZARE A CIRCULAŢIEI TRENURILOR”. În acest capitol am vorbit despre: planul de mers al trenurilor,despre locomotive, parcul de vagoane, calea ferată – capacitatea de circulaţie şi de transport.

Al treilea capitol se refera la transportul mărfurilor pe calea ferata sub denumirea de „ORGANIZAREA TRANSPORTULUI DE MĂRFURI PE CALEA FERATĂ”. In acest capitol am prezentat operaţiile comerciale şi documentele necesare în transportul de mărfuri pe calea ferată.

Al patrulea capitol cuprinde „ORGANIZAREA TRANSPORTULUI DE CĂLĂTORI PE CALEA FERATĂ”. Acest capitol cuprinde o serie de informaţii privind felul in care se realizează traficul de calatori, modul de stabilire şi organizarea curenţilor de călători, modul de organizare a circulaţiei trenurilor de călători si organizarea activităţii în staţiile de călători.

La partea de anexe am ataşat componenţa infrastructurii tehnice, componenţa infrastructurii transporturilor şi imagini cu locomotive, vagoane, căi ferata, staţii de pietoni,

Lucrarea se adresează elevilor de la domeniul de pregătire mecanica atât pentru nivelul de calificare III, II cat si pentru nivelul I. De asemenea şi cadrelor didactice cat şi altor persoane care lucrează pe profil sau care ar dori informaţii referitor la acest subiect.

Capitolul I

SISTEMELE DE TRANSPORT ŞI CARACTERISTICILE

ACESTORA

Sistemele de transport pot fi definite ca totalitatea mijloacelor şi instalaţiilor întrebuinţate în vederea înlăturării distanţelor.

În compunerea şi organizarea transporturilor intră elemente de ordin tehnic:

-drumul;

-mijlocul de transport;

-forţa de muncă a mijlocului de transport.

Transporturile se pot clasifica astfel:

a) Din punctul de vedere al obiectului transportului:

- transport de călători

- transport de mărfuri.

b) După mijloacele întrebuinţate transporturile pot fi:

- feroviare;

- rutiere;

- navale;

- aeriene;

- speciale;

- combinate.

1. Transportul feroviar efectuează deplasarea în spaţiu a bunurilor şi oamenilor cu ajutorul mijloacelor de tracţiune (locomotivele) şi a mijloacelor tractate (vagoanele) care circulă pe trasee fixe şi pe căi ferate.

Transportul feroviar se caracterizează prin:

-regularitatea efectuării circulaţiei în toate anotimpurile, ziua şi noaptea, aproape independent de vreme;

-mijloacele de transport feroviare dispun de o mare capacitate în raport cu cele auto şi aeriene;

-din punct de vedere economic se remarcă costul mai ridicat al transportului feroviar în comparaţie cu cel fluvial, maritim şi prin conducte şi, de regulă, mai mic faţă de cel auto şi aerian. Transportul pe calea ferată necesită investiţii mari comparativ cu cel auto. Astfel, investiţiile pentru construcţia unei căi ferate sunt de 3 ori mai mari decât cele pentru construcţia unei şosele. De asemenea, şi investiţiile necesare pentru achiziţionarea materialului rulant sunt ridicate. La fel, şi costul întreţinerii mijloacelor de transport feroviar şi al liniilor se situează la un nivel superior în comparaţie cu cel auto sau naval.

2. Transportul rutier efectuează deplasarea în spaţiu a bunurilor şi oamenilor cu ajutorul autovehiculelor care sunt mijloace de transport autopropulsate.

Ca particularitate a acestor mijloace de transport se remarcă faptul că dispun de o mare mobilitate, putând fi întrebuinţate, în funcţie de vreme, pe orice fel de drum. Transportul auto oferă posibilitatea încărcării mărfii direct de la punctul de expediere şi descărcarea ei direct la punctul de destinaţie, fără a fi necesare transbordări şi manipulări suplimentare.

Mijloacele de transport auto se deplasează cu viteze mari ca urmare a vitezei comerciale mari şi a simplităţii operaţiunilor tehnologice de încărcare şi descărcare. Ele se pot pregăti rapid şi uşor în vederea efectuării transportului, necesitând cheltuieli reduse în acest scop.

Transportul auto oferă cea mai mare eficienţă pe distanţe scurte.

3. Transportul naval efectuează deplasarea în spaţiu a bunurilor şi oamenilor cu ajutorul navelor.

Transportul naval se caracterizează prin marea capacitate de încărcare însă, în comparaţie cu celelalte modalităţi de transport, chiar şi cele mai moderne nave au viteză de deplasare relativ redusă, deşi trebuie să parcurgă distanţe foarte mari.

Navigaţia maritimă şi fluvială realizează legături dintre porturi diferite de pe glob, în condiţii de eficienţă ridicată, investiţiile fiind relativ reduse în raport cu transportul terestru.

Transportul naval este adecvat pentru bunurile de masă cu valoare redusă, unde nivelul cheltuielilor de transport prevalează asupra duratei transportului.

Avantajul transportului pe apă, din punct de vedere al costului, este mai evident pe distanţe mari, transoceanice.

Preview document

Procesul de Transport Feroviar - Pagina 1
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 2
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 3
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 4
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 5
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 6
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 7
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 8
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 9
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 10
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 11
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 12
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 13
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 14
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 15
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 16
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 17
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 18
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 19
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 20
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 21
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 22
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 23
Procesul de Transport Feroviar - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Procesul de Transport Feroviar.doc

Alții au mai descărcat și

Tahograful

Introducere Transportul rutier este cea mai veche şi totodată cea mai folosită metodă de transport. Vehiculele se caracterizează printr-o...

Transportul Feroviar în România și la Nivelul UE

1. Transportul feroviar in Romania Prin transport pe căile ferate române şi pe reţeaua de metrou, se înţelege orice deplasare de persoane sau...

Proiect la transporturi interne și internaționale

Calculul indicatorilor de utilizare a materialului rulant aferent traficului feroviar de marfuri Problema Pe teritoriul unei regionale de cale...

Organizarea transportului de mărfuri pe calea ferată

A. ORGANIZAREA TRANSPORTULUI DE MARFURI PE CALEA FERATA Organizarea transportului de marfuri - in special, este legata de notiunea de trafic....

Instalații de control și comandă a circulației

Pentru statia de cale ferata având configuratia dispozitivului de linii stabilita prin tema proiectului ( codul proiectului), se vor întocmi...

Te-ar putea interesa și

Aspecte Economice ale Transportului Feroviar de Marfă

1. SITUAŢIA TRANSPORTULUI FEROVIAR DE MĂRFURI ÎN ANSAMBLUL GENERAL AL TRANSPORTULUI 1.1. Importanţa economică a transportului Majoritatea...

Politica europeană în domeniul transportului - Studiu de caz România

Introducere. Motivația alegerii temei și obiectivele urmărite. În cadrul dezvoltării relațiilor economice internaționale, a lărgirii și...

Procesul de transport - documente necesare realizării transportului de mărfuri internaționale

Procesul de transport.Documente necesare realizarii transportului de marfuri internationale I.Procesul de transport 1.TRANSPORTURI INTERNAŢIONALE...

Reglementarea Juridică a Transportului de Persoane

INTRODUCERE Actualitatea investigaţiei: La momentul actual, atît pentru legislaţia Republicii Moldova, cît şi pentru legislaţia fostelor republici...

Managementul companiilor de transport pe calea ferată

INTRODUCERE Transportul reprezintă o importanţă deosebită pentru economia naţională, având funcţia economică de deplasare a călătorilor şi a...

Transporturile Feroviare

Cap. 1 Restructurarea si Dezvoltarea Transporturilor Transporturile Feroviare 1. Prezentare generala - subsistemele transporturilor feroviare...

Bune practici de promovare a transportului multimodal în Europa de Sud-Est

CUPRINS INTRODUCERE 6 CAP. 1. ELEMENTE PRIVIND DINAMICA TRANSPORTULUI ..8 1.1.Aspecte generale ale transportului multimodal 8 1.2. Logistica în...

Sistemul de Calitate în Transporturile Feroviare

Implementarea unui sistem al calitatii care sa asigure cadrul european de actiune si integrarea României in sistemul de transport feroviar al...

Ai nevoie de altceva?