Agrement Malul Bahluiului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 9099
Mărime: 5.21MB (arhivat)
Publicat de: Sofia Stancu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. I. CONCEPEREA PROIECTULUI 2
  2. 1.1 Context 2
  3. 1.2 Titlul proiectului: 3
  4. 1.3 Localizarea 3
  5. 1.4 Justificarea ideii proiectului 3
  6. 1.5 Scop, obiective şi jaloane 6
  7. II. PLANIFICAREA ACTIVITĂŢILOR; RESURSELOR ŞI BUGETULUI 7
  8. 2.1 Descrierea detaliată a activităţilor 7
  9. 2.2 Echipa de implementare a proiectului 12
  10. 2.3 Durata activităţilor/subactivitaţilor şi planificarea calendaristică (ANEXA 1) 20
  11. 2.4 Matricea cadru logic 21
  12. 2.5. Bugetul Proiectului 25
  13. III. PLANIFICAREA ELEMENTELOR PENTRU EVALUAREA PROIECTULUI 27
  14. 3.1 Managementul riscurilor 27
  15. 3.2 Indicatori de urmărire şi evaluare 29
  16. IV. BIBLIOGRAFIE 30
  17. ANEXE.31

Extras din proiect

I. CONCEPEREA PROIECTULUI

1.1. Context

a. Ideea proiectului:

Proiectul are la bază ideea amenajării malului râului Bahlui încadrat între cartierele Tudor Vladimirescu, Nicolina şi Dimitrie Cantemir din centrul oraşului Iaşi din lipsa spaţiului curat, dar şi necesitatea unui teren public destinat recreerii şi activităţilor sportive pentru locuitorii domiciliaţi în zona adiacentă. Infrastructura pietonală deteriorată, existenţa gunoaielor menajere, spaţiul verde neîngrijit, lipsa iluminatului public, lipsa coşurilor de gunoi, sunt impedimente în practicarea diferitelor activități de agrement precum ciclismul, skating-ul, skateboarding-ul, plimbările sau jogging-ul.

b. Descrierea solicitantului/promotorului/beneficiarului de fonduri

• Numele organizaţiei solicitante:

Primăria Municipiului Iaşi, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr.11, 700064 Iaşi, tel: +40-232-267-582; fax: +40-232-211-200

• Tipul organizaţiei: instituţie publică.

• Obiectul de activitate al organizaţiei: optimizarea utilizării resurselor financiare avind la bază taxele si impozitele locale si de furnizare de servicii, clar definite şi asigurarea pe termen lung a fondurilor de investiţii necesare îmbunătăţirii acestora.

• Misiunea organizaţiei: oferirea de servicii publice în domeniul administraţiei publice locale.

• Echipa de conducere:

- Gheorghe Nichita – primar

- Romeo Olteanu – viceprimar

- Gabriel Grigore – viceprimar

- Cristina Daniela Oteleanu – secretar al Consiliului Local

• Experienţa în domeniul proiectelor:

 Zona de agrement Ciric – Etapa 1(proiect european). Obiectivul specific al proiectului constă în crearea zonei de agrement Ciric, în vederea diversificării formelor de turism din județul Iași și dezvoltării durabile a zonei Ciric. Implementarea proiectului constă în crearea unui complex de agrement, iar valoarea totală a acestuia este de 46.624.231,54 lei.

c. Descrierea modalităţii de finanţare selectate:

Ideea de proiect se încadrează în Programul Operațional Regional 2007-2013, prin Axa prioritară 5 (Dezvoltare durabilă și promovarea turismului), Domeniul major de intervenție 5.2. (Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potențial turistic și pentru creșterea calității serviciilor turistice), având ca obiectiv crearea / extinderea structurilor de agrement turistic, în scopul creşterii numărului turiştilor şi a duratei sejurului.

1.2. Titlul proiectului:„Agrement malul Bahluiului”

1.3. Localizarea:

Tronsonul malul râului Bahlui cuprins între podul din cartierul Tudor Vladimirescu şi cel din Podul de Piatră, situat în centrul municipiul Iaşi din Regiunea de Nord-Est. (ANEXA 3)

1.4. Justificarea ideii proiectului

a. Prezentarea problemei:

Problema principală o constituie necesitatea unui spaţiu de agrement al locuitorilor domiciliați în zona adiacentă a râului Bahlui, între cartierele Tudor Vladimirescu – Podu Roş – Podul de Piatră, dar şi lipsa terenului curat pe malurile râului situat în centrul oraşului. Cei aproximativ 2500 locuitori cu reşedinţa în blocurile din imediata apropiere a râului Bahlui, nu au posibilităţi de recreere, sau de practicare a activităţilor sportive în zonă. Zona este situată în centrul oraşului şi reprezintă un dezavantaj pentru imaginea oraşului.

Cauza principală se identifică prin urbanizarea forțată de dinaintea anului 1990, nepunându-se accent şi pe amenajarea spațiilor cu scop recreativ. Autoritățile locale în ultimii ani au avut în prim plan investițiile din domeniul infrastructurii de transport, mai exact, reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi municipale (valoarea estimată a intervenției pe surse de finanțare fiind de aproximativ 22.000.000 Euro, pentru modernizarea a cca. 54,500 km stradă), pe lângă aceasta se mai adaugă și proiectul pentru reabilitarea căilor de rulare a tramvaielor (valoarea estimată depășește 30.730.000 euro).

O altă cauză este starea degradată a acestei zone şi populaţia din regiune nu este determinată să păstreze curăţenia, iar neiluminatul public duce la evitarea acestei zone de către populaţie pe timp de noapte.

Populaţia domiciliată de-a lungul şoselei Naţionale, între Podul de Piatră Vechi şi Podu Roş nu are nici o ieşire directă spre un loc amenajat public cu scop recreativ. Mai semnificative în această direcţie sunt blocurile C1, C2, C3, C4 închise practic între Șoseaua Națională și Strada Splai Bahlui Stâng. Universitatea ”Gheorghe Asachi” se află într-o situație asemănătoare, fiind delimitată de Strada Câmpului și Splai Bahlui, fără existența unui spațiu amenajat, pentru ca macar 10% din cei aproximativ 8500 de studenți din cele 7 facultăți localizate longitudinal între Tudor Vladimirescu și Podu Roș să se poată bucura de o activitate în peisajul natural din zonă. Tot pe direcția malului stâng al Bahluiului, mărginite de Strada Splai Bahlui mai sunt localizate 6 blocuri de 10 etaje (B1, B2, B3, B4, B5, B6), echivalentul a câtorva sute de persoane, înconjurate de căile rutiere ce fac legătura cu Bulevardul Dimitrie Cantemir prin intermediul podului peste Bahlui cu același nume, Bulevardul Gheorghe Ghibănescu în apropierea Podului de Lemn și doar între acestea mai existând spații naturale, dominate de vegetația arboricolă.

Ca urmare a lipsei unui segment recreativ populația tânără a început să caute alte modalități de agrement, orientându-se spre locațiile comerciale din împrejurimi (Iulius Mall, discotecile, cluburile, restaurantele sau terasele situate de o parte și de alta a Bulevardului Tudor Vladimirescu, sau a celor din zona mărginală), în timp ce persoanele mai în vârstă au preferat să stea mai mult în faţa televizorului, pe băncile din faţa blocului, chiar dacă opinia acestora cu privire la existenţa unui asemenea spaţiu prezintă atractivitate.

Nerezolvarea acestei probleme ar putea duce la resemnarea locuitorilor şi orientarea acestora spre alte activități recreative, iar în privința celor care practică activități sportive, mai ales în rândul tinerilor, riscul de accidentări se va mări, concomitent cu creșterea traficului rutier din zonă.

Soluţia este amenajarea malului râului Bahlui cu infrastructură pietonală și sportivă, bănci, iluminat public ecologic, pentru ca locuitorii din zonă să aibă spaţiu de recreere şi pentru activităţi sportive sub un teren curat, estetic şi modernizat. Populaţia în vârstă va putea să realizeze plimbări şi să admire peisajul de pe bancile special amenajate. Tinerii şi studenţii vor avea ocazia să practice sporturi pe pista special amenajată, iar datorită iluminatului public vor putea realiza plimbări pe timp de noapte. Un gard viu va proteja zona şi populaţia de eventualele accidente.

Beneficiile proiectului avantajează, mai ales, populaţia din proximitate, având un spaţiu pentru recreere şi practicarea unor sporturi, amenajate cu infrastructură stradală specială, banci, iluminat public şi coşuri de gunoi pentru a se păstra curăţenia. Astfel această zonă ar avea un grad de atracţie a populaţie foarte ridicat şi nu numai a populaţiei din proximitate, dar şi al locuitorilor din întregului oraş, cât şi al turiştilor ce vin să viziteze Iaşul, având în vedere că râul Bahlui reprezintă un obiectiv turistic pentru municipiul Iaşi (ar ridica gradul de atractivitate pentru centrul oraşului Iaşi şi chiar pentru întregul oraş). Zona va fi protejată cu gard viu pentru a evita existenţa unor accidente. Ar creşte numărul unor centre de inchiriere/vânzări de articole sportive sau centre de alimentare etc.

Preview document

Agrement Malul Bahluiului - Pagina 1
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 2
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 3
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 4
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 5
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 6
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 7
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 8
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 9
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 10
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 11
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 12
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 13
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 14
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 15
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 16
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 17
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 18
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 19
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 20
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 21
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 22
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 23
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 24
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 25
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 26
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 27
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 28
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 29
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 30
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 31
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 32
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 33
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 34
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 35
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 36
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 37
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 38
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 39
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 40
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 41
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 42
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 43
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 44
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 45
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 46
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 47
Agrement Malul Bahluiului - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Agrement Malul Bahluiului.doc

Te-ar putea interesa și

Lucrări pentru reducerea riscului la inundații în bazinul hidrografic Prut - Bârlad

Despre proiect Primaria Municipiului Iasi a finalizat la inceputul anului 2009 Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere Iasi. Unul din...

Ai nevoie de altceva?