Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3366
Mărime: 62.46KB (arhivat)
Publicat de: Victor Danilă
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT Specializarea Turism

Extras din proiect

Capitolul 1. Identificarea zonei si alegerea tipului amenajarii

1.1. Coordonatele zonei

CLOSANI este un sat situat în amonte de confluenta Motrului cu Motru Sec, apartinând de comuna Pades, spre limita vesticã a judetului. Împrejurimi: Pestera Closani, una din cele mai frumoase din tara situata pe valea Motrului, în masivul Piatra Closani (1421 m).

1.2. Tipul amenajarii

Aceasta localitate poate fi, foarte usor, supusa unor amenajari turistice de tipul unor pensiuni turistice rurale, cabane turistice, vile turistice sau chiar de tipul unui sat de vacanta, cu diferite zone de agrement doarece are un potential natural bine dezvoltat, insa nu suficient valorificat. Pot fi amenajate si spatii pentru practicarea anumitor sporturi sau un mic lac artificial pentru pescuit sau pentru plimbari cu barca.

Amenajarea propusa se intinde pe o arie de aproximativ 20 hectare, va fi localizata la periferia nordica a localitatii Closani si va fi compusa din cateva structuri de primire turistica cu functiuni de cazare turistica si o mica baza sportiva si de agrement,un complex format dintr-o plaja cu bazine pentru inot.

Capitolul 2. Selectia teritoriului

2.1. Conditii naturale

Relieful

Judetul Gorj se intinde pe o suprafata de 560.174 ha, suprafata ce acopera partial trei forme de megarelief distincte:

Dealurile Piedmontului Getic;

Depresiunea Subcarpatica a Olteniei;

Lantul Carpatic Meridional.

Pe fondul miscarilor tectonice, acest relief a fost determinat în mare masura de reteaua hidrografica ce strabate judetul de la nord la sud, prin procese de sculptogeneza.

Clima

Datorita faptului ca Judetul Gorj acopera terenuri cu altitudini cuprinse intre 90 si 2.518 m, datele climatice difera mult de la o zona la alta. Temperatura medie multianuala variaza de la 10,80C (Cruset, Tantareni, Ionesti) la 10,20C (Tg.-Jiu) sau 4,50 C în zona cea mai inalta a Muntilor Vulcan-Parang-Negoveanu.

Precipitatiile medii anuale sunt cuprinse intre 585 mm (Tantareni) si 750 mm (Tg-Jiu), peste 1.500 mm în zona cea mai inalta a Lantului Carpatic Meridional.

Vanturile dominante sunt din directia NV-S-SE, dar in general frecventa si intensitatea lor creste pe masura ce ne deplasam spre nord.

Hidrologia

Hidrologia Judetului Gorj se caracterizeaza prin trei aspecte esentiale:

- reteaua hidrografica;

- apele freatice;

- apele pluviale sau de suprafata;

Reteaua hidrografica – ce strabate Judetul Gorj de la nord la sud apartine jumatatii superioare a Bazinului Hidrografic al Jiului si in mica parte Bazinului Hidrografic al Oltetului si a altor râuri ce isi au izvoarele in munti si strabat suprafata Judetului Gorj: Tismana, Motru, Bistrita, Jalesul si Susita.

Cursurile de apa permanente isi au orginea in munti, au o mare frecventa si un curs periodic torential. Cursurile de apa secundare au un regim nepermanent, in exclusivitate torential.

Exista si numeroase lacuri naturale (Calcescu , Slaveiu , Mija) si antropice (Cearu , Cerna , Motru) .

Vegetatia

Vegetatia naturala: din acest punct de vedere, cea mai mare parte a Judetului Gorj se incadreaza in zona de padure, zona care la rindul ei se etajeaza pe specii dominante: subzona padurilor de Quercineae, subzona fagului si subzona padurilor de conifere. Pe formele cele mai inalte, la peste 1.800 m altitudine intilnim zona padurilor alpine.

Din punct de vedere al vegetatiei naturale ierboase, predomina speciile mezofite acidofile.Geografic, din examinarea întregului potential turistic se detaseaza câteva concentrari de atractii si obiective turistice:

- Arealul turistic Tîrgu Jiu – Tismana

- Arealul turistic Parâng – Novaci.

- Arealul turistic Cerna

- Arealul turistic Dealurile Getice .

- Arealul turistic Parâng

Versantii sudici ai muntilor Parâng si Capatânei, cu peisaje de mare atractivitate;

Forme carstice spectaculoase: abrupturi calcaroase, pesteri (Polovragi, Muierilor, Cheile Sohodolului, etc);

Domeniul schiabil de lânga extensiunea în zona cabanei Rânca, la peste 1500 m altitudine, cu mare potential de amenajare;

Apele minerale, care au permis dezvoltarea statiunii balneo-climaterice de interes national Sacelu;

2.2. Atractii antropice

Mestesuguri populare

Arhitectura taraneasca se manifesta ca o stralucita arta a constructiilor din lemn. Stejarul greoi al bogatelor paduri ale zonei a dat proportii si decor siluetei zvelte a casei cu stalpi frumos daltuiti. O adevarata arta sunt podoabele create cu dalta de mesteri anonimi pe fatada locuintei ori pe portile primitoare. La un asemenea nivel de creatie se ridica in Gorj si produsele centrelor de olari - ca acelea din Galesoaia, Glogova si Stefanesti.

Costumul gorjenesc, de o eleganta dusa pana la rafinament, nu si-a pierdut nici sobrietatea si distinctia decoratiei, nici echilibrul culorilor ori armonia nuantelor. La Pestisani, Balcesti, Bumbesti Pitic, Polovragi, Aninis, turistul poate admira gherghefurile iesite din mainile fetelor si femeilor sau poate participa, in atelierele unor mesteri populari, la aparitia unor bijuterii de lemn, sculpturi (Pestisani, Balcesti, Novaci, Glogova, Crasna, Polovragi), produse de dogarie (Jupanesti, Pocruia), impletituri din rachita la Barbatesti si Balteni.

Preview document

Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 1
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 2
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 3
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 4
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 5
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 6
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 7
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 8
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 9
Amenajare turistică Cloșani - județul Gorj - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Amenajare Turistica Closani - Judetul Gorj.doc

Te-ar putea interesa și

Caracterizarea potențialului turistic al județului Gorj

Scurt istoric Situat în partea de sud – vest a României, în nordul Olteniei, pe cursul mijlociu al râului Jiu, judeţul Gorj a oferit condiţii...

Ai nevoie de altceva?