Coordonate Istorice și Conceptuale ale Turismului

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: ppt
Pagini : 17 în total
Mărime: 503.24KB (arhivat)
Publicat de: Mina Toader
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Primele menţiuni privind preocupările de a voiaja,apar în antichitate în operele geografului Strabon.Turismul devine un complex fenomen de masă la sfârşitul secolului al XIX-lea fiind puternic articulat în mediul înconjurător.Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte sectoare-cheie din economia mondială(industrie,agriculutură,comerţ).

Turismul pune în valoare şi exploatează economic acel tezaur unic format din bogăţiile create de natură şi climat sau lăsate de istorie şi civilizaţie.Prin activitatea de turism se întelege deplasarea unei persoane de la locul de reşedinţă în alte locuri din ţară sau străinatate în scopuri de odihnă,tratament sau instructiv-educativ.Activitatea turistică este bine susţinută de un valoros potenţial turistic,diferenţiat de la ţară la ţară.Mai cunoscute în practica turismului mondial sunt:turism balnear,turism montan,turism cultural,turism sportiv şi turism festivalier.

Am ales ca temă pentru proiectul de specialitate<<Coordonate istorice şi conceptuale ale turismului>>deoarece consider că este importantă pentru cunoaşterea istoriei activităţii turistice.

Principalelele competenţe vizate în realizarea acestei lucrări sunt:

UCG19.Oferta de produse şi servicii în cadrul agenţiilor de turism

C1.Analizează componentele produsului turistic

C2.Concepe produse turistice

C3.Realizează comercializarea şi promovarea produsului turistic

UCG.21 Relaţii publice şi de protocol

C3Organizează un program de relaţii publice

Etimologic, cuvântul „turism" provine din termenul englez „tour" (călătorie), sau „to tour", „to make a tour" (a călători, a face o călătorie), termen creat în Anglia, în jurul anilor 1700, pentru a desemna acţiunea de voiaj în Europa - în general şi în Franţa - în special. Din termenul „turism" a derivat şi cel de „turist", adică persoana care efectuează călătoria pentru plăcerea proprie.

Cel care a elaborat o definiţie a turismului - acceptată pe plan mondial, a fost profesorul elveţian dr. W. Hunziker, acesta apreciind că: „Turismul este ansamblul de relaţii şi fenomene care rezultă din deplasarea şi sejurul persoanelor în afara domiciliului lor, atâta timp cât sejurul şi deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanentă şi o activitate lucrativă oarecare'' (1940).

Dicţionarul Enciclopedic Român (1966, vol. IV) propune următoarea definiţie a turismului: „Activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constând din parcurgerea pe jos sau cu diferite mijloace de transport a unor distanţe, pentru vizitarea regiunilor pitoreşti, a localităţilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice etc."

Sintetizând cele enunţate, prin turism se înţelege:

• în primul rând, ansamblul de activităţi prin care omul îşi petrece timpul liber călătorind în altă localitate sau ţară, pentru a vizita oameni şi locuri, monumente şi muzee, pentru a-şi îmbogăţi cunoştinţele generale, pentru a se distra şi a face sport, pentru odihnă sau tratament;

• în al doilea rând, industria creată pentru satisfacerea tuturor bunurilor şi serviciilor solicitate de turişti la locul de destinaţie, la un înalt nivel calitativ şi în condiţiile protecţiei şi conservării resurselor turistice, în special, şi a mediului înconjurător, în general.

Conținut arhivă zip

  • Coordonate Istorice si Conceptuale ale Turismului.ppt

Te-ar putea interesa și

Amenajarea turistică a litoralului românesc

INTRODUCERE Una dintre măsurile importante de redresare a activităţii turistice în ţară este dezvoltarea centrului infoturistic de baze de date cu...

Dezvoltarea și Promovarea Turismului Cultural

CAPITOLUL I COORDONATE ISTORICE SI CONCEPTUALE 1.1. Aparitia turismului ca fenomen economic si social Desi aparitia turismului se pierde în...

Management Turistic

CURSUL 2 MANAGEMENTUL TURISMULUI TRATAT CA SISTEM Aptitudini pentru o activitate manageriala eficienta: - sa stii sa vorbesti dar si sa asculti;...

Ai nevoie de altceva?