Delta Dunării

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 102 în total
Cuvinte : 37719
Mărime: 8.47MB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Iancu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Liliana Georgescu

Extras din proiect

INTRODUCERE

Exista un loc miraculos in Europa unde natura se pastreaza virgina, neatinsa de mana omului, loc de vacanta ideal, un spatiu magic unde ai sansa sa admiri mirifice rezervatii de pasari exotice ca in Delta Nilului, trofee de pescuit ca in Australia, misterioase paduri cu luxurianta tropicala, dune de nisip ca in Al-Dahama, herghelii de cai salbatici ca in stepele Mongoliei, vestigii de temple si cetati antice ca in Grecia, ritualuri ortodoxe bisericesti ca in Rusia si cei mai batrani munti ai Europei-Muntii Macin.

Toate aceste privelisti de vis Dumnezeu le-a reunit intr-un colt al Romaniei –in Delta Dunarii, la cel mult trei ceasuri de zbor de oricare metropola europeana.

Acest paradis unic in Europa va asteapta sa veniti sa il descoperiti.Va invitam intr-o calatorie in afara timpului. Cu trenul sau cu masina, cu elicopterul sau cu salupa patrundem in triunghiul de vraja al Deltei. Oferte turistice avantajoase faciliteaza un sejur agreabil, niste amintiri de neuitat din acest tezaur viu al biosferei,cu cea mai bogata fauna ornitologica din lume.

Un incredibil taram al apelor ce adaposteste peste 300 de specii de pasari si nenumarate specii de pesti, de la sturioni la crapi si bibani, in timp ce varietatea de 1150 de spcii de plante cuprinde de la liene impletite pe trunchiurile copacilor in padurile de stejar, pana la nuferi. Nu e, deci, de mirare ca UNESCO a desemnat Delta Dunarii ca fiind o “Rezervatie a Biosferei”.

Acest paradis natural se intinde la varsarea Dunarii in Marea Neagra; acolo fluviul isi inchide lunga calatorie de 2860 km de la izvorul sau din Muntii Padurea Neagra din Germania.

Patrunzand pe pamantul romanesc la Bazias, Dunarea isi strange treptat valea, albia si apele, adunandu-si parca fortele pentru a strabate cea mai teribila dintre portile pe care le-a deschis in munte in drumul parcurs de la izvoare la varsare, din care 1075 km pe teritoriul tarii noastre, mare parte formand hotarul din sud. Apropierea de munti ce inalta culmi greoaie dar semete infirma insa asteptarile, apele marelui fluviu domolindu-se tot mai mult pana ce capata infatisarea unui lac obisnuit, datorita marelui baraj component al grandiosului sistem hidroenergetic si de navigatie de la Portile de Fier I. Asa cum in timpuri geologige fluviul a infrant impotrivirea muntilor croindu-si cale adanca, in vremurile istoriei contemporane omul a imblanzit furia apelor, domolind vartejurile si asigurand o circulatie fara primejdii, concomitent cu transformarea potentialului hidroenergetic in energie electrica.

Din stravechi timpuri apele si valea fluviului au oferit o cale lesnicioasa de circulatie si surse impotante pentru viata oamenilor (apa, peste, vanat, pasuni). Numita in antichitate Istros de traci si apoi de greci, iar mai tarziu Danubius de romani, Dunarea a atras intotdeauna populatia pe malurile ei, concentrand afluxuri de viata economica prospera.

In drumul parcurs de la izvoare la varsare, Dunarea si afluentii ei strabat regiuni diferite din punct de vedere fizico-geografic, facand legatura intre numeroase unitati naturale care imprima anumite particularitati fluviului, criteriu care a stat la baza impartirii Dunarii in trei sectoare principale:

- cursul superior sau sectorul alpin, dupa numele Muntilor Alpi, tine de la izvor pana in apropiere de Bratislava, in Cehoslovacia.

-cursul mijlociu sau sectorul panonic, dupa numele Campiei Panonice pe care o strabate, tine pana la Bazias.

- cursul inferior sau Dunarea de Jos, cuprinde sectorul de la Bazias pana la varsarea in Marea Neagra.

Despre Delta Dunarii, Simion Mehedinti ne-a lasat urmatoarea descriere: “ Cea din urma isprava a Dunarii, atat de bogata in minunatii, e Delta. Inchipuiti-va un parc urias lasat in paragina. Padurile cresc in nestire, papurisul umple garlele si lacurile; iarba satula de umezeala trece de un stat de om, iar stuful atinge inaltimea copacilor. Cine intra intr-un astfel de labirint se poate rataci ca intr-o padure ecuatoriala.

Alaturi de vegetatia buiaca si salbatica, sumedenie de vietati fac pe calator sa se creada intr-o tara cu totul departata. Mai intai o multime de pasari –unele de o frumusete pe care plugarul Baraganului sau pastoral muntilor nici n-o banuieste.

Dar ceea ce uimeste mai mult sunt ochiurile de apa cu desavarsire limpede, nu tulbure, ca cea din Dunare si baltile aproape incropite, pe care se intind ca un covor pestrit nuferii albi si sumedenie de ierburi vesnic verzi.

Adeseori, pe aceste balti vezi plutind ostroave intregi, ca un fel de <<poduri umblatoare>>. Intr-adevar lacurile Deltei sunt acoperite de plaur, adica de un pod cladit cu incetul din radacinile stufarisului peste care creste alt stuf si alte ierburi. Cand vantul bate tare, aplecand papura si stuful, ostroavele acestea verzi incep a pluti pe fata lacului, iar strainul se crede intr-o lume de basm.

Dar dunele de pe unele grinduri! La Periprava sunt adevarate dealuri de nisip, care au navalit peste paduri vechi, acoperind copacii pana in varf. De aceea, mirarea ajunge la culmea, cand nu departe de aceste nisipuri miscatoare si de plaurul plutitor, dai cu ochii de grinduri cu lanuri de grau, ca cele din Baragan (la Chilia Veche) sau de grinduri de gutui ca cele din podgorie. Cu adevarat, Delta Dunarii e o minune care incheie cu vrednicie sirul atator lucruri minunate pe care le-a vazut Dunarea de la izvor pana la mare.”

CAPITOLUL 1: DATE GENERALE

1.1. ISTORIC

Delta Dunarii reprezinta un elocvent exemplu despre felul în care pozitia geografica poate transforma o regiune mica într-un punct fierbinte pe esicherul politic european, din cele mai vechi timpuri si pâna în zilele noastre.

Într-adevar, Delta Dunarii a fost remarcata înca din vremea când triburile scitice frecventau aceste locuri astfel:

- fenicienii au fost primii care au stapânit regiunea patrunzând comod spre inima continentului pe marea artera fluviala. Cu toate acestea este greu sa întrevedem un context geopolitic specific înaintea antichitatii pre-elenistice;

- grecii vechi au construit între anii 750-550 î. Hr, mai multe asezari legate printr-o retea de comunicatii. Grecii întretineau relatii politice si economice echilibrate cu Imperiul Persan, extins pâna în Dobrogea si nordul Marii Negre;

- expeditia lui Darius, anul 513 î. Hr, ramâne prima operatiune militara de mare amploare care a fortat Dunarea, 200.000 soldati si 600 nave patrund pe fluviu;

- oligarhia ateniana, anul 444 î. Hr, acorda cea mai mare atentie dezvoltarii flotei care opera în spatiul danubian al Marii Negre;

- Alexandru Macedon, 300-311 î. Hr, intuieste importanta gurilor Dunarii, pe care le ocupa înainte de campaniile sale din Asia;

- expansiunea celtilor, care navigând pe Dunare îsi stabilesc avanposturile în imediata vecinatate a Deltei la Isaccea;

- scitii migrând din stepele pontice spre vest, sub presiunea sarmatilor, au gasit în Delta un excelent loc pentru refacerea fortelor (Gh. Bratianu, 1988);

- cucerirea si expansiunea romana începe în anii 72-71 î. Hr.. Legile romane prevedeau circulatia libera a navelor, atât pe fluviu, cât si pe afluenti;

- expansiunea popoarelor migratoare din secolul al III-lea al erei noastre. Este greu de stabilit rolul jucat de Delta Dunarii în aceasta perioada extrem de agitata;

Preview document

Delta Dunării - Pagina 1
Delta Dunării - Pagina 2
Delta Dunării - Pagina 3
Delta Dunării - Pagina 4
Delta Dunării - Pagina 5
Delta Dunării - Pagina 6
Delta Dunării - Pagina 7
Delta Dunării - Pagina 8
Delta Dunării - Pagina 9
Delta Dunării - Pagina 10
Delta Dunării - Pagina 11
Delta Dunării - Pagina 12
Delta Dunării - Pagina 13
Delta Dunării - Pagina 14
Delta Dunării - Pagina 15
Delta Dunării - Pagina 16
Delta Dunării - Pagina 17
Delta Dunării - Pagina 18
Delta Dunării - Pagina 19
Delta Dunării - Pagina 20
Delta Dunării - Pagina 21
Delta Dunării - Pagina 22
Delta Dunării - Pagina 23
Delta Dunării - Pagina 24
Delta Dunării - Pagina 25
Delta Dunării - Pagina 26
Delta Dunării - Pagina 27
Delta Dunării - Pagina 28
Delta Dunării - Pagina 29
Delta Dunării - Pagina 30
Delta Dunării - Pagina 31
Delta Dunării - Pagina 32
Delta Dunării - Pagina 33
Delta Dunării - Pagina 34
Delta Dunării - Pagina 35
Delta Dunării - Pagina 36
Delta Dunării - Pagina 37
Delta Dunării - Pagina 38
Delta Dunării - Pagina 39
Delta Dunării - Pagina 40
Delta Dunării - Pagina 41
Delta Dunării - Pagina 42
Delta Dunării - Pagina 43
Delta Dunării - Pagina 44
Delta Dunării - Pagina 45
Delta Dunării - Pagina 46
Delta Dunării - Pagina 47
Delta Dunării - Pagina 48
Delta Dunării - Pagina 49
Delta Dunării - Pagina 50
Delta Dunării - Pagina 51
Delta Dunării - Pagina 52
Delta Dunării - Pagina 53
Delta Dunării - Pagina 54
Delta Dunării - Pagina 55
Delta Dunării - Pagina 56
Delta Dunării - Pagina 57
Delta Dunării - Pagina 58
Delta Dunării - Pagina 59
Delta Dunării - Pagina 60
Delta Dunării - Pagina 61
Delta Dunării - Pagina 62
Delta Dunării - Pagina 63
Delta Dunării - Pagina 64
Delta Dunării - Pagina 65
Delta Dunării - Pagina 66
Delta Dunării - Pagina 67
Delta Dunării - Pagina 68
Delta Dunării - Pagina 69
Delta Dunării - Pagina 70
Delta Dunării - Pagina 71
Delta Dunării - Pagina 72
Delta Dunării - Pagina 73
Delta Dunării - Pagina 74
Delta Dunării - Pagina 75
Delta Dunării - Pagina 76
Delta Dunării - Pagina 77
Delta Dunării - Pagina 78
Delta Dunării - Pagina 79
Delta Dunării - Pagina 80
Delta Dunării - Pagina 81
Delta Dunării - Pagina 82
Delta Dunării - Pagina 83
Delta Dunării - Pagina 84
Delta Dunării - Pagina 85
Delta Dunării - Pagina 86
Delta Dunării - Pagina 87
Delta Dunării - Pagina 88
Delta Dunării - Pagina 89
Delta Dunării - Pagina 90
Delta Dunării - Pagina 91
Delta Dunării - Pagina 92
Delta Dunării - Pagina 93
Delta Dunării - Pagina 94
Delta Dunării - Pagina 95
Delta Dunării - Pagina 96
Delta Dunării - Pagina 97
Delta Dunării - Pagina 98
Delta Dunării - Pagina 99
Delta Dunării - Pagina 100
Delta Dunării - Pagina 101
Delta Dunării - Pagina 102

Conținut arhivă zip

  • Delta Dunarii.doc

Te-ar putea interesa și

Turismul Rural în Delta Dunării

Introducere Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de licenţă, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Studiul calității principalilor factori de mediu în rezervația biosferei Delta Dunării pe teritoriul României

CAPITOLUL 1: APA 1.1. Calitatea apei fluviului Dunărea pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" Dunãrea, ecosistemul deltaic precum şi...

Ecosistemul Delta Dunării

CAP. I. ISTORIC 1. Asezare, intindere Dunarea, izvorand din Germania, adunand afluentii din zece tari si traversand patru capitale, dupa un...

Turismul în Delta Dunării

CAP.I. POTENTIALUL NATURAL AL DELTEI DUNARII Unul din motivele pentru care Delta Dunării a devenit rezervaţie a biosferei este acela că, în...

Ecoturismul în România - studiu de caz Delta Dunării

Introducere Tema aleasă spre analiză se numeşte „REZERVAŢIA BIOSFEREI DELTA DUNĂRII” şi cuprinde mai multe capitole şi subcapitole în care se...

Analiza statistică dintre ofertă și cererea turistică din Delta Dunării în perioada 2000-2007

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să analizeze activitatea turistică, ca parte integrantă a sistemului economico-social naţional, care poate...

Satul de vacanță ca și formă de amenajare turistică în Delta Dunării

PREFAŢĂ Motivul pentru care am ales această temă, pentru lucrarea de disertație, este în principal fascinaţia pe care am acumulat-o datorită unor...

Delta Dunării - dreptul mediului

DELTA DUNARII CAPITOLUL 1. INTRODUCERE Străbătând canalele, gârlele, lacurile şi râurile Deltei, cu certitudine că turistul îşi va pune unele...

Ai nevoie de altceva?