Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 5414
Mărime: 269.87KB (arhivat)
Publicat de: Alex Achim
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adina Candrea
Universitatea Transilvania din Braşov Facultatea de Ştiinţe Economice Specializarea Economia Comerțului, Turismului și Serviciilor

Extras din proiect

Comuna Dambovicioara, formata din satele Podu Dambovitei, Dambovicioara si Ciocanu, este o poarta principala prin care se face intrarea in Muntii Iezer-Papusa prin Valea Dambovitei, Muntii Piatra Craiului prin Valea Dambovicioarei precum si in Muntii Bucegi si Muntii Leaota prin Valea Cheii.

Satul Podu Dambovitei, satul principal al comunei, este localizat pe drumul national DN 73, culoarul Rucar-Bran, la o distanta de 30 km fata de Campulung Muscel si 55 de km fata de Brasov. Numele satului este dat de stravechiul pod de lemn de peste Dambovita si mai apoi de vestitul pod de piatra din centru construit in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu.

Reședința se află însă în satul Dâmbovicioara (5km spre nord), iar al treilea sat, Ciocanu, este o așezare mică, de tip risipit, aflată la nord. Cătunul Giuvala, aflat la peste 1300 m, este ațezarea cu cea mai mare altitudine din Carpații Meridionali. Comuna nu are mai mult de 1200 locuitori.

În proiectul de față am ales să vorbesc de spre turismul rural în Comuna Dâmbovicioara. În primul capitol, „Motivarea alegerii destinației turistice” am vorbit de ce am ales acestă temă și de ce cred că se potrivește zonei. În capitolul II „Prezentarea contextului economic local” am adus în discuție situația economică din Dâmbovicioara vorbind de principalele activități ale sătenilor și puțin despre infrastructura zonei. Următorul capitol, III – „Prezentarea potențialului turistic al destinației” , am scos în evidență resursele turistice naturale și antropice. În capitolul IV „ Prezentarea infrastructurii turistice” am vorbit mai pe larg despre unitățile de cazare, gastronomie, centre de informare turistică și pachetele de agrement puse la dispoziție de către săteni. În ultimul capitol am dat exemple de strategii de dezvoltare a turismului rural.

Cap I - Motivarea alegerii destinației turistice și a formei de turism

care se dorește a fi dezvoltată

Pentru acest proiect am ales ca destinație turistică Comuna Dâmbovicioara, deoarece este un sat situat in inima naturii, unde fiecare turist devine un hoț care fură priveliștea dintr-un șir de priviri.

Casele, după care îţi întinzi gâtul să le vezi, se intimidează pe alocuri şi le cauţi dincolo de brazii ce ţin loc de zid de cetate. În drum spre Dâmbovicioara, vezi cum munţii îşi iau distanţă faţă de şosea, devin fundal pentru tabloul peisagistic românesc şi îşi ascund altitudinea printre nori.

Dâmbovicioara este un sat care nu e uitat de lume. Cel puţin nu de către români, deoarece odată ajuns aici îți vei dori să vi mereu. Aici stau cochete, numai pentru turişti, pensiuni aflate lângă drumul care taie şerpuind localitatea. Drumul este asfaltat, nu cu ridicături sau vârtejuri de praf. Sunt doar 5 km de mers uşor până la Peştera din sat, pentru care curiozitatea vizitatorilor va fi mult mai pregătită decât picioarele lor.

O cascadă minionă îţi fură din timp imaginaţia fără să-ţi dai seama şi îi faci poze atâtea minute cât să nu le numeri. Mai spectaculoase decât atât sunt Cheile Dâmbovicioarei. Nu au lacăt, au o deschidere frumoasă către peisaj. Munţii, înalţi şi stâncoşi, lasă un pârâu să curgă acustic spre Dâmboviţa şi o şosea să se întindă fără gropi spre Peştera Dâmbovicioara. Până acolo, privirea ţi se împiedică de câteva pensiuni din lemn ridicate în liniştea Pietrei Craiului. Îţi vine să anulezi pentru totdeauna agitaţia orăşenească, trasportul în comun, facultatea sau locul de muncă ca să exploatezi cu ochii traseele masivelor muntoase.

Comuna Dâmbovicioara este un adevarat tărâm al imaginației, unde turiștii pot evada în sânul naturii. Aici pot savura aerul curat al muntelui și au posibilitatea să participe alături de localnici la activitatile gospodărești. Această comună este locul perfect unde poți uita de tehnologie și de agitația de la oraș.

Prin toate acestea și prin faptul că zona dispune de cele mai formidabile forme de relief consider că cel mai potrivit tip de turism aplicabil aici este cel rural. Să nu uităm și de amabilitatea sătenilor care sunt punctul forte în acest turism. Ei sunt cei care îmbrăcați în portul popular te primesc și îți dezvăluie secretele și legendele locului. Alături de ei poți petrece o vacanță de neuitat și poți învăța și experimenta o groază de lucruri noi.

Cap II – Prezentarea contextului economic local

Comuna Dâmbovicioara însumeazǎ o populaţie de aproximativ 1280 locuitori, fiind situatǎ la altitudinea de 850 m. Localnicii sunt oameni harnici, preocupaţi cu creşterea animalelor şi de munca la câmp. Vara, de dimineaţǎ pânǎ când amurgul anunţǎ înserarea, îi gǎsim la coasǎ, ignorând parcǎ arşiţa soarelui. Casele acestora sunt rispite pe versanţii Muntelui Piatra Galbenǎ, pânǎ la altitudinea de 1100 m . Comuna are un caracter predominant agricol, iar în lipsa unor activităţi tehnoproductive care să reţină populaţia aptă de muncă în aceste locuri ei tind să migreze spere zonele urbane.

Preview document

Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 1
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 2
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 3
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 4
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 5
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 6
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 7
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 8
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 9
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 10
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 11
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 12
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 13
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 14
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 15
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 16
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 17
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 18
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 19
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 20
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 21
Dezvoltarea Turismului Rural în Comuna Dâmbovicioara - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Turismului Rural in Comuna Dambovicioara.doc

Te-ar putea interesa și

Valorificarea potențialului turistic în Județul Argeș

Introducere Alegerea judeţului Argeș pentru o cercetare vizând valorificarea potenţialului turistic este justificată deoarece este un judeţ...

Managementul Ariilor Protejate

INTRODUCERE România are un capital natural deosebit de divers. Acest fapt se datorează în parte condiţiilor fizico-geografice care includ munţi,...

Potențialul etnografic al zonei Rucăr

Introducere “ Una dintre cele mai frumoase si pitoresti zone turistice din tara, tinutul Rucarului, asezat in nord-estul judetului Arges este un...

Studiu de oportunitate privind amenajarea turistică și agroturistică a zonei Bran din Județul Brașov

Introducere Comuna Bran este una din cele 44 de comune ale judetului Brasov. Situat intr-un loc pitoresc, la 24 de km de Brasov pe DN 73, care...

Amenajarea Turistică a Teritoriului Piatra Craiului

1. Poziţionarea zonei (delimitare teritorială) Munţii Piatra Craiului sunt situaţi în Carpaţii Meridionali şi fac parte, alături de culoarele...

Studiu de Caz Privind Dezvoltarea Rurală Durabilă în Zona Rucăr - Bran

STUDIU DE CAZ PRIVIND DEZVOLTAREA RURALA DURABILA ÎN ZONA RUCAR – BRAN (JUDETUL ARGES) Zona Rucar-Bran face parte din Regiunea de dezvoltare Sud...

Ai nevoie de altceva?