Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 4685
Mărime: 28.35KB (arhivat)
Publicat de: Gabriel Oltean
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Puiu Nistoreanu

Extras din proiect

Prezentarea generala zonei:

Situat in spatiul Carpatilor Meridionali, Masivul Piatra Craiului 1 este plasat intr-o regiune puternic fragmentata cu Depresiunea Barsei la N, Culoarul Bran-Rucar-Dragoslavele la E, invecinandu-se cu unele dintre cele mai inalte masive muntoase din Romania: Muntii Fagaras si Iezer la V, Masivul Bucegi la E si Masivul Leaota la SE.

Masivul Piatra Craiului, principalul component al Parcului National, se impune ca o creasta calcaroasa spectaculoasa cu o lungime de 25 km, cu altitudini de peste 2000 m, desfasurata pe directia NNE-SSV, intre localitatile Zarnesti (N) si Podu Dambovitei (S).

Parcul National Piatra Craiului este o arie protejata ale carei principale obiective sunt conservarea biodiversitatii, incurajarea obiceiurilor si modului traditional de viata al comunitatiilor locale si stimularea turismului. Prima actiune de protectie in Piatra Craiului dateaza din 1938 cand s-a infiintat Rezervatia Naturala Piatra Craiului pe o suprafata de 440 ha "datorita caracterului unic al masivului unde se gasesc specii rare ca Diantus Callizonus sau Leontopodium Alpinum ca si datorita frumusetii peisajului".

In 1990 Piatra Craiului este declarat parc national iar in 1999 incepe Proiectul Managementul Conservarii Biodiversitatii.

Bogatia in specii a Parcului National Piatra Craiului este rezultatul conditiilor deosebit de variate pe care le ofera acesta dezvoltarii lumii vegetale. Altitudinea care depaseste 2200 m face ca aproape intreaga grupare a speciilor montane si alpine, caracteristice lantului carpatic, sa gaseasca aici conditii optime de dezvoltare. Existenta padurilor, stancariilor, grohotisurilor pajistilor si a ochiurilor de mlastina favorizeaza mentinerea unei diversitati botanice deosebite. Ciupercile, muschii, lichenii si plantele cu flori gasesc aici un adevarat paradis.

Prin pozitia geografica, Parcul National Piatra Craiului, se incadreaza zonal in clima temperata, iar regional, in tranzitia dintre climatul continental vestic de nuanta atlantica si cel excesiv continental. Zona se incadreaza in sectorul cu clima de munte, tinutul muntilor inalti. in general, clima masivului nu difera mult de a celorlalte zone montane invecinate. Totusi, pozitia geografica, inaltimea, orientarea si configuratia reliefului imprima climei unele particularitati locale.

Precipitatiile sunt puternic influentate de directia perpendiculara a masivului fata de vanturile din vest si nord-vest, el actionand in general ca un paravan in calea maselor de aer cald. Se observa o crestere a cantitatii de precipitatii corelata cu cresterea altitudinii, pana la inaltimi de 1700-2000m. Mai sus de aceste altitudini cantitatea de precipitatii incepe sa scada. Din datele inregistrate la mai multe statii meteorologice din zona, se constata ca precipitatiile au o distributie neuniforma, ele crescand treptat din punct de vedere cantitativ in raport cu altitudinea, variind de la 900-1000 mm in zonele joase la aproape 1300 mm, in partile mai inalte ale teritoriului.

Resurse naturale si antropice in Parcul National Piatra Craiului

Parcul National Piatra Craiului a luat fiinta in anul 1938, are o suprafata de 14.800 ha.

Avem in cadrul acestuia mai multe rezervatii:

-Rezervatia Peretele Vestic

-Rezervatia Piatra Mica

-Rezervatia Prapastia Zarnestilor

-Rezervatia Hornurile Grindului - Muchia Lunga

Resurse naturale Pe teritoriul parcului1 au fost identificate un numar total de 1118 de specii si subspecii de plante. Cunoscand faptul ca in flora Romaniei s-au inregistrat 3136 de specii spontane se poate afirma ca Parcul National Piatra Craiului gazduieste peste 30 % din speciile de plante superioare care se intalnesc pe teritoriul Romaniei. Un numar de 181 de specii sunt incluse in "Lista rosie a plantelor superioare din Romania" ca specii endemice, rare sau vulnerabile. De aici se poate observa importanta deosebita a Parcului National Piatra Craiului pentru conservarea speciilor de flora, in special pentru conservarea endemismelor carpatice.

Dintre aceste specii amintim doar pe cele mai cunoscute, care incanta ochii iubitorilor naturii, care viziteaza Piatra Craiului in lunile de vara, aceste specii fiind supuse unui regim strict de protectie: garofita Piatrei Craiului (Dianthus callizonus) simbolul floristic al Pietrei Craiului, acest munte fiind unicul loc din lume care o gazduieste (este o specie endemica pentru Piatra Craiului); tisa (Taxus baccata); angelica (Angelica arhangelica); sangele voinicului (Nigritella nigra si N. rubra); macul galben (Papaver alpinum ssp. corona-sancti-stefani); linarita (Linaria alpina); floarea de colt sau floarea Reginei (Leontopodium alpinum); bulbucii (Trolius europaeus); bujorul de munte (Rhododendron mytifolium), gladiola salbatica (Gladiolus imbricatus), ghintura galbena (Gentiana lutea), iedera alba (Daphne blagayana), tulichina (Daphne cneorum) etc.

Parcul National Piatra Craiului adaposteste un numar impresionat de specii de orhidee de munte - 41 specii din 58 de specii existente pe teritoriul Romaniei. Nu va asteptati insa sa descoperoiti exoticele orhidee din tarile calde. Orhideele din zonele temperate sunt mici si nu au o infatisare atat de spectaculoasa. Orhideele reprezinta unul dintre cele mai periclitate grupe de plante la nivel mondial.

Preview document

Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 1
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 2
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 3
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 4
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 5
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 6
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 7
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 8
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 9
Inventarierea patrimoniului turistic din zona Parcului Național Piatra Craiului - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Inventarierea Patrimoniului Turistic din Zona Parcului National Piatra Craiului.doc

Te-ar putea interesa și

Inventarierea patrimoniului turistic din satul Măgura în vederea valorificării lui superioară

1. Prezentarea zonei Spatiul dintre Piatra Craiului si Bucegi ( denumit Culoarul Rucar - Bran) este, fara indoiala, cea mai spectaculoasa zona...

Ai nevoie de altceva?