Lituania Versus Israel

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 28 în total
Cuvinte : 8505
Mărime: 56.01KB (arhivat)
Publicat de: Romana Moldovan
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Acest capitol cuprinde prezentarea generală a Lituaniei şi a Israelului, date referitoare la localizarea geografica a fiecărei ţări, suprafaţa ocupată, statele cu care se învecinează, populaţia, religia, climă şi economie.

De asemenea sunt prezentate principalele obiective turistice care determină practicarea turismului pe teritoriul fiecărui stat. Obiectivele turistice sunt cele mai importante elemente prezentate pentru că ele determină practicarea unor forme diversificate de turism, influenţând astfel dezvoltarea tuturor ramurilor economice cu care turismul interacţionează.

1.1 Date introductive:

Ţara Israel este numele ebraic antic al ţării locuite de evrei înaintea exilului lor. După exilul multor evrei din populaţia Ţării Israel, romanii, pe atunci cuceritorii Ţării Israel, au schimbat numele acesteia dorind ca să se piardă semnificaţia independenţei evreieşti. Romanii au dat ţării numele de Palestina, în amintirea unui popor antic de origine greacă pe nume de filistini, popor care a invadat limanul Ţării Israel, a construit 5 oraşe şi a luptat cu evreii mulţi ani. În final, filistinii au fost învinşi de evrei şi au dispărut din istorie. Monarhia evreiască din Ţara Israel s-a împărţit în două, monarhia Iehuda şi monarhia Israel. Numele statului modern Israel provine din acelaşi nume vechi.

Lituania a intrat în istoria Europeană când pentru prima dată a fost menţionată într-un manuscris medieval german, cronica Quedlinburg în 14 Februarie 1009.

Perioada de apogeu a istoriei Lituaniei este secolul XIV. Atunci, Marele Ducat al Lituaniei, care se întindea de la Marea Blatică la Marea Neagră, era cel mai mare stat din Europa.

1.2 Localizare:

Statul Israel este localizat geografic în Asia de Sud-Vest (în Orientul Mijlociu), are ieşire la Marea Mediterană, Marea Moartă şi la golful Aqaba, un braţ al Mării Roşii, având graniţa la nord cu Libanul, în nord-est cu Siria, în est cu Iordania, în sud-vest cu Egiptul şi la vest cu Marea Mediterană. Datorită disputelor pentru Ierusalimul de Est, O.N.U. nu recunoaşte acest oraş drept capitală. Deşi Ierusalimul este considerat capitala Israelului, nefiind recunoscut de comunitatea internaţională, Tel Aviv-ul a preluat această funcţie.

Faţă de Israel, Lituania este o ţară baltică din Europa de Nord. Capitala ţării este Vilnius. Graniţa de vest a ţării o constituie Marea Baltică, în nord se învecinează cu Letonia, în sud-est cu Belarus, în sud cu Polonia iar în sud-vest cu Rusia prin exclava sa Kaliningrad, obţinută în urma redefinirii multor graniţe în Europa la începutul perioadei numită a Cortinei de fier.

Israelul are o densitate mai mare a populaţiei în comparaţie cu Lituania.

Lituania are o suprafata de 65.300 de kilometri pătraţi şi o populaţie de 3.500.000 de locuitori, în timp ce suprafaţa totală a Israelului, cuprinsă între graniţele si liniile stabilite prin armistiţiu, inclusiv regiunile aflate sub autonomie palestiniană, este de 21,596 de km pătraţi şi are o populaţie de 5.470.000 locuitori cea ce reprezintă aproximativ 1/5 din populaţia mondială de origine evreiască.

Limba oficială a Israelului este ebraica, însă locuiotrii vorbesc şi: araba, engleza, franceza, germana, ungara, poloneza, romana, rusa, spaniola şi Yddish. În Lituania peste 80% din populaţie este de etnie lituaniană şi vorbeşte lituaniana, înrudită cu limba letonă. Alte limbi vorbite in Lituania sunt: rusa, poloneza şi bielorusa.

1.3 Religie

În Israel sunt: Evrei 76.2%, Musulmani 17.1%, Creştini 2.1%, Druzi 1,6%, alte religii sau fără religie declarată 3.9% iar în Lituania sunt: 79% romano-catolici, 4.1% ortodocşi, 1.9% protestanţi.

1.4 Climă

Clima Israelului, de la temperată, la tropicală, se caracterizează prin foarte mult soare. Predomină două sezoane: o perioadă de iarnă ploioasă, din noiembrie până în mai şi o vară caldă, care durează următoarele şase luni. În medie, cad mai putin de 25 mm de precipitaţii anuale şi temperaturile urcă până la 40 de grade, vara.

Spre deosebire de Israel, Lituania are o climă temperată rece, cu o temperatură medie pe timp de iarnă de -4°C (dar poate ajunge şi la -20°C), iar pe timp de vară ajunge la +18°C iar precipitaţiile medii anuale înregistrate sunt de 62 cm pe metru pătrat

1.5 Economie

Israel are o economie modernă, diversificată şi continuu ascendentă, cu un sector high-tech crescând rapid în pondere şi importanţă. Guvernul ţării deţine o parte semnificativă a proprietăţii din economia ţării. Fiind o ţară săracă în resurse naturale, Israel depinde aproape total de importurile materiilor prime, aşa cum ar fi ţiţei, cărbune, diamante brute şi alimente. Ţara primeşte, de asemenea, un substanţial ajutor economic direct din partea Statelor Unite ale Americii, incluzând aproximativ 1,2 miliarde dolari americani anual, de la începutul anilor 1970, chiar dacă valoarea efectivă directă a scăzut lent de-a lungul anilor, ajungând să fie circa 240 de milioane în 2006. Produsul intern brut al Israelului în 2006 a atins cifra record de 155 de miliarde de dolari americani, fiind de aproximativ 25.000 de dolari per locuitor, comparabil cu cele ale Spaniei şi Greciei. Sectoarele majore ale economiei sunt cele de produse obţinute prin prelucrarea metalelor, hrană procesată, chimie şi echipament de transport. Serviciile sunt foarte bine reprezentate în ponderea economică totală. Industria de prelucrare a diamantelor este unul din sectoarele cele mai puternice ale economiei, Israelul fiind unul din centrele mondiale de primă importanţă în tăierea şi şlefuirea acestora, dar şi a altor pietre preţioase. În ultimele două decenii, ţara a devenit un lider în producerea de software şi al destinaţiilor turistice. În 1998, Tel Aviv a fost numit de săptămânalul Newsweek unul dintre cele mai influente oraşe tehnologice ale lumii.

Preview document

Lituania Versus Israel - Pagina 1
Lituania Versus Israel - Pagina 2
Lituania Versus Israel - Pagina 3
Lituania Versus Israel - Pagina 4
Lituania Versus Israel - Pagina 5
Lituania Versus Israel - Pagina 6
Lituania Versus Israel - Pagina 7
Lituania Versus Israel - Pagina 8
Lituania Versus Israel - Pagina 9
Lituania Versus Israel - Pagina 10
Lituania Versus Israel - Pagina 11
Lituania Versus Israel - Pagina 12
Lituania Versus Israel - Pagina 13
Lituania Versus Israel - Pagina 14
Lituania Versus Israel - Pagina 15
Lituania Versus Israel - Pagina 16
Lituania Versus Israel - Pagina 17
Lituania Versus Israel - Pagina 18
Lituania Versus Israel - Pagina 19
Lituania Versus Israel - Pagina 20
Lituania Versus Israel - Pagina 21
Lituania Versus Israel - Pagina 22
Lituania Versus Israel - Pagina 23
Lituania Versus Israel - Pagina 24
Lituania Versus Israel - Pagina 25
Lituania Versus Israel - Pagina 26
Lituania Versus Israel - Pagina 27
Lituania Versus Israel - Pagina 28

Conținut arhivă zip

  • Lituania Versus Israel.doc

Ai nevoie de altceva?