Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5271
Mărime: 40.39KB (arhivat)
Publicat de: Rafael Vintilă
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ispas Ana
prezentat in cadrul Facultatii de Stiinte Economice Specializarea Ects

Extras din proiect

Expunere introductivă

Afacerea ciocolateriilor Leonidas are o vechime de 100 de ani, iar marca este prezentă în toată lumea cu aproximativ 1 400 de magazine. În România există cinci unităţi Leonidas deschise în sistem de franciză.

Prima ciocolaterie Leonidas din România a fost deschisă în Bucureşti, în urmă cu zece ani, de firma M’B Business, care a devenit şi master francizor pentru ţara noastră şi este dispus să acorde şi alte francize în oraşele cu potenţial din ţară.

Până în prezent, s-au mai deschis două magazine în Bucureşti, prin acordarea de francize, iar alte trei magazine, tot în franciză, se găsesc în oraşele Târgu-Mureş (Mureş Mall), Galaţi (Galeria Comercială Real) şi Constanţa (City Park Mall).

Jolyon M’Bei, managerul master francizei din România, spune că sistemul rămâne deschis pentru orice antreprenor care vine dintr-un oraş cu potenţial: „Important este dacă în oraşul în care doreşte să deschidă magazinul sunt destule firme şi persoane cu un venit mediu sau peste mediu”, explică el.

Toate acestea, dar şi studierea statisticiilor care spun că 65% din populaţia lumii, indiferent de vârstă şi sex, nu rezistă tentaţiei de a mânca ciocolată, la care mai adăugăm ritmul de creştere al consumului de ciocolată în România, de peste 15% anual, reprezintă motivaţia principală pentru care am decis să demarăm această afacere, preluând master franciza reţelei de magazine – ciocolaterii Leonidas.

1.1. De ce franciza Leonidas şi nu firmă independentă ?

Contrar unui sistem de franciză obişnuit, în cadrul Leonidas nu se percep taxe nici la preluarea francizei, nici pe parcursul derulării afacerii. Dar francizaţii sunt obligaţi să achiziţioneze produsele Leonidas prin master francizor, singurul câştig al acestuia venind din adaosul comercial practicat.

În urma experienţei avute pe piaţa locală, master francizorul român îşi rezervă dreptul de a solicita şi o garanţie la acordarea francizei, care este restituită francizatului, total sau parţial, la ieşirea din sistem.

Exceptând cheltuielile privind spaţiul necesar pentru deschiderea magazinului, investiţia iniţială se ridică la aproximativ 10.000 de euro, din care 3.000 de euro reprezintă valoarea garanţiei. Restul banilor sunt investiţi în amenajarea spaţiului şi în stocul iniţial de produse şi ambalaje (cutii, panglici şi pungi standard pentru ambalarea produselor în momentul vânzării).

Contractul se semnează pe o perioadă de un an, cu posibilitatea de a fi reînnoit. După semnarea contractului şi deschiderea magazinului, francizatul devine independent în conducerea afacerii. Singura condiţie pe care trebuie să o respecte este prospeţimea produselor, prin respectarea termenului de maxim trei săptămâni pentru înnoirea stocului.

Ca şi amplasare propusă, ciocolateria Leonidas - Braşov se va găsi pe strada Republicii, vis-a-vis de pub-ul Dean’s, locaţie cu trafic pietonal intens, cu vad bun pentru vânzare, locaţie la care inclusiv compania mamă trebuie să-şi dea acordul.

1.2. Paşii pentru a deveni francizat Leonidas:

1. Aplicaţia iniţială – completarea formularului special disponibil pe pagina oficială de Internet a ciocolateriei Leonidas (detalii anexa 1);

2. Întâlnirea cu reprezentantul Leonidas;

3. Revizuirea informaţiilor – acord mutual;

4. A doua întâlnire – revizuirea contractului de franciză;

5. Semnarea contractului de franciză şi aprobarea acestuia de către Master Developper;

6. Furnizarea procesului şi stabilirea fluxului operaţional;

7. Selectarea locaţiei, cu acordul Leonidas;

8. Trainingul echipei de management şi al angajaţilor din departamentele funcţionale;

9. Finalizarea amenajărilor, verificarea echipamentelor, training, plan de marketing;

10. Lansarea afacerii.

1.3. Cine sunt clienţii ?

Referitor la clienţi, la nivelul reţelei de francize, managerul ciocolateriei din Bucureşti declara: „Deşi am reţineri în a folosi noţiunea de educare a clienţilor, în primul an, asta am făcut", referindu-se la acea categorie de clienţi care fie nu auziseră de marca Leonidas, fie nu aveau o cultură a ciocolatei.

Preview document

Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 1
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 2
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 3
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 4
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 5
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 6
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 7
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 8
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 9
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 10
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 11
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 12
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 13
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 14
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 15
Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Program de Marketing - Ciocolateriile Leonidas.doc

Ai nevoie de altceva?