Vacanță la Londra

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5203
Mărime: 38.39KB (arhivat)
Publicat de: Filip Varga
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Denisa Stanescu
Un proiect despre Londra,(posibilitati de cazare,istorie,cultura,sport,transport etc.) + o oferta de vacanta la Londra. Universitatea Petrol – Gaze Ploiesti

Extras din proiect

Londra (in engleza London, franceza Londres) este capitala Angliei si a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar (datorita City-ului), cultural si artistic al Regatului Unit, si unul din cele mai importante orase ale lumii. Populatia Londrei este de 7.421.228 locuitori (la 1 ianuarie 2005) in Londra Mare, carora li se adauga alte câteva milioane din zona metropolitana. Exista o imensa diversitate de etnii, culturi si religii, Londra fiind unul din cele mai cosmopolite orase din Europa si din lume. Aici locuiesc, permanent sau temporar, multi dintre cei mai bogati oameni ai lumii.

In Londra se gasesc sediile a numeroase institutii si corporatii de importanta globala; multe cladiri importante: palate, muzee, teatre, sali de concerte, aeroporturi, statii de cale ferata; ca si numeroase ambasade si consulate.

Westminster (Palatul si Abatia) si Biserica Sf.Margareta din Londra au fost inscrise in anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

ISTORIA LONDREI

La origini, Londra a fost o asezare celta. In 43 d.Hr. romanii au fondat orasul Londinium, iar numele acestuia se pare ca a dat si numele nativ al orasului, London, desi unele date recente arata ca London ar putea fi de origine celta. In 61 d.Hr., noul oras roman este asediat, pradat si ars pina la temelii de catre rasculatii celti condusi de regina Boadicea.

Dupa caderea Imperiului Roman, Londinium a fost abandonat; la vest de acesta a aparut in secolul al VII-lea o asezare saxona cu numele Lundenwic, pe locul unde azi se afla Aldwych. La inceputul secolului al X-lea vechea cetate romana a fost reocupata. Initial Westminster era un oras distinct, insa in cele din urma Londra si Westminster s-au integrat si au evoluat impreuna, devenind cel mai mare oras al Angliei, iar din secolul al XII-lea si capitala a regatului.

Intre secolele al XVI-lea si al XX-lea, Londra a inflorit, fiind capitala a Imperiului Britanic. Marele incendiu din 1666 a distrus o mare parte a orasului. Reconstructia a durat peste 10 ani si a fost condusa de Sir Christopher Wren, care, cu acea ocazie, a proiectat si construit multe din cladirile emblematice ale Londrei de astazi, asa cum ar fi spre exemplu Catedrala Sf. Paul. Cresterea orasului s-a accelerat in secolul al XVIII-lea, astfel ca la inceptul anilor 1800 Londra era cel mai mare oras al lumii.

Bombardamentele naziste din timpul celui de-al doilea razboi mondial au condus, pe linga pierderea a peste 30.000 de vieti, la distrugerea multor cladiri vechi. Reconstructia din urmatoarele decenii a dat prilejul folosirii a numeroase stiluri arhitectonice moderne, care dau orasului pe alocuri un caracter eclectic.

Londra a fost o tinta a atacurilor teroriste ale IRA, iar mai recent a suferit o serie de atentate asupra sistemului de transport, soldate cu 52 de morti si atribuite gruparii islamiste al-Qaeda.

GEOGRAFIA LONDREI

Londra Mare acopera o suprafata de 1579 km². Londra este port pe Tamisa, riu navigabil. Riul a avut o influenta majora in dezvoltarea orasului. Orasul a fost fondat pe malul de nord, iar pina in secolul al XVIII-lea nu a existat decit un singur pod, Podul Londrei, ceea ce a facut ca orasul sa se dezvolte foarte mult la nord de riu. Cimpia Tamisei a fost un teren propice pentru expansiunea orasului, cele citeva coline (ex. Parliament Hill, Primrose Hill) nu au fost piedici semnificative.

In secolele trecute Tamisa era mult mai larga si mai putin adinca. Pe intinderea orasului insa a fost canalizata si indiguita, si multi dintre afluentii sai au fost complet canalizati si curg acum subteran. Fluxul si refluxul se fac simtite pe Tamisa. Este unul din motivele pentru care Londra este expusa inundatiilor. Pentru a proteja orasul, in anii 1970 s-a construit la Woolwich, in aval, un sistem de ecluze numit Thames Barrier.

Clima Londrei este temperata, cu veri calde dar rareori toride, si ierni blinde. Vara, temperatura depaseste rareori 33°C (recordul absolut fiind 37,9°C, inregistrat in 2003). Iarna, caderile de zapada sint rare, iar stratul de zapada nu depaseste in general 2 cm. In ciuda reputatiei de oras "ploios", Londra primeste anual circa 600 mm de precipitatii, adica mai putin decit, de exemplu, Roma sau Sydney. Datorita intinderii zonei construite, Londra este adeseori un microclimat, unde temperaturile sint cu circa 5°C mai ridicate decit in exterior, deoarece cladirile si betonul retin mai bine caldura.

DIVIZIUNILE LONDREI

City of London ("Cetatea Londrei") este centrul istoric al orasului, si in acelasi timp cel mai important cartier financiar al Regatului Unit. Este administrat de catre Corporatia Londrei, condusa de Lordul Primar al Londrei. City-ul detine propriul corp de politie, separat de Politia Metropolitana. Populatia permanenta a City-ului este de doar 7000 de locuitori, insa aici lucreaza peste 300.000 de persoane. Calitatea de centru financiar a City-ului a inceput sa se dilueze in ultimii ani, o data cu inaugurarea in Docklands, in estul orasului, a complexului Canary Wharf.

West End ("Capatul de vest" - al vechiului oras) este districtul comercial si de divertisment al Londrei. Piata Trafalgar este cel mai important obiectiv. Oxford Street este una dintre cele mai cunoscute strazi pentru cumparaturi, pe care se gasesc numeroase supermagazine celebre (Selfridges, John Lewis, Marks and Spencer). Alta strada cunoscuta este Tottenham Court Road, pentru magazine de electronice, calculatoare si instrumente muzicale.La sud de capatul estic al Oxford Street se gaseste Soho, cartierul boem al Londrei, intesat de cafenele, pub-uri, cluburi si sex shop-uri.

City-ul si West End formeaza centrul Londrei ("Central London").

Estul orasului a fost centrul industriei londoneze in secolul al XIX-lea. Bombardamentele germane din anii 1940, combinate, incepind din anii 1950, cu decaderea Portului londonez si mutarea industriei in afara orasului, au condus la abandonarea a numeroase cladiri si terenuri, si la un aspect al zonei in general dezolant. Organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 in estul Londrei va oferi ocazia regenerarii si cresterii atractivitatii zonei. Docklands, zona vechiului Port al Londrei, a fost un experiment reusit de regenerare.

In vestul Londrei se gasesc cartiere rezidentiale de lux, cum ar fi Notting Hill, Kensington, Chelsea, parcuri precum Richmond (cel mai mare din Londra), precum si arene sportive ca Twickenham, stadionul de acasa al echipei nationale engleze de rugby. In White City se gaseste cartierul general al BBC, iar mult mai spre vest, in burgul Hillingdon, se afla aeroportul Heathrow.

Sudul Londrei gazduieste districte variate, precum Wimbledon, cu parcul si arenele de tenis pe care se organizeaza Turneul de tenis de la Wimbledon, dar si Brixton, Peckham si Camberwell, unde locuiesc comunitati importante de afro-americani care au emigrat in anii '50-'70 din zona Caraibelor.

La extremitatea estica, pe malul Tamisei, se gaseste Greenwich, unde se afla parcul cu acelasi nume si Observatorul Regal din Greenwich, care marcheaza meridianul zero al lumii.

Nordul Londrei este o regiune mai deluroasa; multe din coline ofera vederi excelente ale orasului. Suburbii celebre sint Islington, gazda a clubului de fotbal Arsenal FC, Highgate, Camden, Hampstead, Tottenham, Harringay.

ADMINISTRATIE

Londra Mare este divizata in 32 "burguri", plus City-ul. Burgurile raspund de majoritatea serviciilor comunale in zonele pe care le cuprind. City-ul nu este condus de un consiliu local obisnuit, ci de catre Corporatia Londrei.

Burgurile sint coordonate de catre Autoritatea Londrei Mari (Greater London Authority, GLA); aceasta raspunde de serviciile municipale la scara intregului oras, cum ar fi politia, pompierii, sau transportul. GLA este reprezentata prin Primarul Londrei si Adunarea Londrei. Primarul este ales prin procedeul de vot suplimentar (fiecare alegator indica doi candidati in ordinea preferintei), iar membrii Adunarii sint alesi printr-un sistem mixt de vot first-past-the-post si de vot pe liste.

Actualul Primar al Londrei, Ken Livingstone, a fost ales ca independent la alegerile din 2000. In ciuda adversitatii cu majoritatea partidelor politice mari, popularitatea lui Livingstone ramine ridicata printre londonezi. Exclus din Partidul Laburist in 2000, a fost reprimit in 2004 si a candidat la alegerile din acel an din partea Laburistilor.

AFACERI

Londra este un motor urias al economiei lumii. Londra a produs 365 miliarde $ in 2004 (17% din PIB-ul Regatului Unit), iar intreaga zona metropolitana londoneza a produs circa 30% din PIB-ul Regatului, adica mai mult decit PIB-ul Braziliei sau Rusiei.

City-ul este cel mai mare centru financiar al Londrei, gazduind banci, societati de valori mobiliare, firme de asigurare, avocatura sau contabilitate. Un al doilea district financiar se dezvolta in Canary Wharf, la est de zona centrala; este mai mic decit City-ul, insa nu mai putin prestigios, gazduind de exemplu sediul central al HSBC.

Mai mult de jumatate din firmele britanice din top 100 isi au sediul central in centrul Londrei, si mai mult de 70% in zona metropolitana londoneza. 31% din tranzactiile monetare ale lumii au loc in Londra; aici se vind si se cumpara mai multi dolari decit in New York si mai multi euro decit in toate celelalte orase europene luate la un loc.

Turismul este una din industriile cele mai importante ale Regatului Unit; peste 350 000 de persoane au lucrat in turism in 2003 doar in Londra.

Desi portul Londrei este acum doar al treilea din Regatul Unit - si nu primul din lume, cum era odata - totusi este tranzitat de 50 milioane de tone de cargo pe an. Docurile se gasesc acum la Tilbury, in afara limitelor Londrei Mari.

Preview document

Vacanță la Londra - Pagina 1
Vacanță la Londra - Pagina 2
Vacanță la Londra - Pagina 3
Vacanță la Londra - Pagina 4
Vacanță la Londra - Pagina 5
Vacanță la Londra - Pagina 6
Vacanță la Londra - Pagina 7
Vacanță la Londra - Pagina 8
Vacanță la Londra - Pagina 9
Vacanță la Londra - Pagina 10
Vacanță la Londra - Pagina 11
Vacanță la Londra - Pagina 12
Vacanță la Londra - Pagina 13
Vacanță la Londra - Pagina 14
Vacanță la Londra - Pagina 15
Vacanță la Londra - Pagina 16
Vacanță la Londra - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Vacanta la Londra.doc

Te-ar putea interesa și

Turismul în Marea Britanie

Introducere Marea Britanie este una dintre ţările atipice pentru turistul european. Nu are o climă potrivită sezonului de vară, cu plajă şi...

Scoția - strategia de brand

Capitolul 1. Prezentarea ţării pe scurt Drapel Stemă Deviză: Nemo me impune lacessit (latină: Nimeni nu mă răneşte fără a scăpa nepedepsit)...

Agențiile de Turism

INTRODUCERE Unul dintre principalele fenomene social-economice ale secolului nostru îl constituie dezvoltarea cu o rapiditate şi continuitate...

Islanda - managementul exemplar al destinației turistice

Introducere Undeva în apropiere de Cercul Polar, între Marea Groenlandei şi Atlanticul de Nord, pe o insulă clădită din joaca focului şi a apei, a...

Preferințele de călătorie ale studenților în vacanța de vară

TEMA: Preferintele de calatorie in vacanta de vara ale studentilor de la Universitatea Bucuresti si studentii din cadrul Academiei de Studii...

Locul Turismului în Economia Suediei

LOCUL TURISMULUI IN ECONOMIEA SUEDIEI Suedia este un stat puternic industrializat situat in nordul Europei, in partea estica a peninsulei...

Traseu Turistic Londra-Budapesta

Harta traseului Londra - Budapesta Orase incluse în traseu : A – Londra B – Bruxelles C – Luxemburg D – Munchen E – Viena F – Budapesta 1....

Economia de Piață Contemporană - Tipuri și Forme Concrete de Manifestare în Uniunea Europeană

Introducere Prezenta lucrare prezintă tipurile de economie de piaţă existente la nivelul economiei mondiale, cu accentul pus pe acele tipuri care...

Ai nevoie de altceva?