Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2733
Mărime: 26.66KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Brezuleanu Stejarel

Extras din referat

În Europa, 20.000 de întreprinderi şi 600.000 de muncitori produc ambalaje a căror valoare este estimată la 85 miliarde Euro. Pentru producţia de ambalaje şi a maşinilor de ambalat se cheltuiesc în Germania 21,7 miliarde Euro, în Franţa 17,9 miliarde Euro şi în Italia 15 miliarde Euro. Ponderea valorică a materialelor utilizate pentru obţinerea de ambalaje, în Europa, se prezintă astfel:

- hârtie, carton – 38%

- materiale plastice – 30%

- metale – 19%

- sticla – 10%

- lemnul – 3%

Gospodărirea ambalajelor după utilizarea produselor reprezintă una dintre problemele de mediu majore cu care se confruntă ţările Uniunii Europene.

Începând din anul 1975, Comunitatea Economică Europeană a lansat o politică comunitară de gospodărire a deşeurilor, concretizată prin diferite reglementări şi programe de cercetare-dezvoltare. Acestea urmăresc în principal:

a. reducerea volumului deşeurilor;

b. valorificarea deşeurilor;

c. depozitarea deşeurilor.

Deseurile de ambalaje reprezinta toate ambalajele si materialele de ambalare care nu se mai folosesc care sunt aruncate la gunoi. Deseurile reprezinta una dintre principalele cauze ale poluarii. Din fericire, multe dintre ele sunt reciclabile, iar reciclarea si refolosirea lor ca materii prime, este cea mai indicata metoda pentru reintroducerea in circuitul economic.

Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste si in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana. Legea 27 din 2007 este actul normativ care obliga romanii sa sorteze deseurile. Problema este ca, deocamdata, nu a fost pus la punct sistemul de colectare selectiva pe intreg teritoriul tarii. Toate autoritatile publice locale au obligatia sa infiinteze, cat mai rapid, un sistem de colectare a deseurilor sortate unde populatia sa poata depozita deseurile menajere.

Ultimele statistici oficiale, incluzand datele inregistrate in 2004, arata ca in Romania au fost generate circa 363.315.000 de tone de deseuri, din care 99,4% reprezinta deseuri nepericuloase si 0,6% deseuri periculoase. Cele mai mari cantitati provin din industria extractiva - 94,9%, urmata de industria prelucratoare. Cel mai mare impact asupra populatiei il au deseurile municipale care, in 2004, au reprezentat 380 de kilograme pe cap de locuitor.

In Romania 1.300.000 tone de ambalaje au fost introduse pe piata in 2007. Din acestea, jumatate sunt incluse in sistemul "Punctul verde", si au inregistrat o rata de reciclare de circa 36%.

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului a stabilit un obiectiv de 35% rata de reciclare a deseurilor municipale in 2008, si de 40% pana in anul 2011.Potrivit studiului de piata realizat de Paper Plus, 65% dintre romani ar fi dispusi sa consume mai putina hartie sau sa refoloseasca pungile din plastic, mai putini insa ar planta copaci sau arbusti, iar proportia celor care ar strange hartie pentru reciclare este, practic, zero.

Etapa 2007 - 2017 este perioada in care extinderea colectarii selective trebuie sa se realizeze la nivel national, iar in intervalul 2017 - 2022 se va realiza implementarea colectarii selective in zone mai dificile, cum ar fi mediul rural dispersat si zonele montane.

40% sunt doar deseuri de hartie

In urma activitatilor umane rezulta o cantitate enorma de deseuri, din care 40% sunt doar deseuri de hartie. Prin deseu se intelege orice obiect, produs, material care nu mai este folosit, fiind aruncat. Toata aceasta cantitate de deseuri de hartie poate fi reutilizata/reciclata pentru producerea altor produse din hartie. Atunci de ce sa nu o folosim, astfel salvand o parte din padurile planetei?

Celuloza este substanta naturala care sta la baza producerii hartiei. Celuloza este elementul de baza al peretilor celulelor tuturor plantelor. Toate plantele contin tesuturi care, corect procesate, vor produce celuloza. Bumbacul in stare bruta contine aprox. 91% celuloza naturala in cea mai pura forma. Alte surse de fabricare a hartiei sunt canepa (77%), lemnul de esenta moale sau tare (57% pana la 65%). Pentru fabricarea unei tone de hartie obisnuite se folosesc intre 2 si 3,5 tone de lemn, adica sunt taiati aproximativ 20 de copaci. Din fibrele de celuloza din lemn, rezultate dintr-un proces de fierbere chimica, se obtine hartia. Prin reciclarea a unei tone de hartie sunt salvati 17 copaci.

Preview document

Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 1
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 2
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 3
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 4
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 5
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 6
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 7
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 8
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 9
Importanța depozitării, reciclării și valorificării deșeurilor de ambalaje - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Importanta Depozitarii, Reciclarii si Valorificarii Deseurilor de Ambalaje.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia Creșterii Cabalinelor

1.Importanta cresterii cabalinelor Munca sau forta de tractiune este principala productie de economica realizata de cabaline in conditii de...

Ecotehnica cultivării tutunului și hameiului

TIPUL DE SOL DIN REGIUNEA BUCURESTI Soluri de tip hidromorf si brun-roscate Caracteristici : soluri predominant lutoargiloase cu continut...

Lepidoptere

FLUTURELE ALB AL VERZEI - PIERIS BRASSICAE Fluturele alb al verzei este raspandit in majoritatea tarilor din Europa, in Asia (Japonia) si in...

Ai nevoie de altceva?