Extras din referat
Corelarea cantitativă și calitativă a producției alimentare cu cererea consumatorilor constituie imperativul major al civilizației contemporane. Conform acestui deziderat este necesar să fie cunoscută specificitatea cererii alimentare, care este însă determinată de trebuințele efective ale consumatorului.
Pornind de la ideea că nevoia este acel factor care în anumite condiții declanșează comportamentul individului, se dorește o abordare fundamentală, cu implicații profunde asupra eficientizării promovării produselor agroalimentare
Varietatea mare a formelor, metodelor, tehnicilor și mijloacelor de promovare este un atu important al acestei componente a marketingului, dar în același timp impune luarea lor în considerare cu mult discernământ atunci când se elaborează și se adoptă o anumită politică de promovare de către o agenție de publicitate sau de către departamentul de marketing al unei firme.
Promovarea produselor agricole și agroalimentare presupune utilizarea unui ansamblu de acțiuni și mijloace de informare a consumatorilor, atât în vederea satisfacerii cât mai complete a nevoilor de consum, prin cumpărarea produselor, creșterea poziției pe piață, crearea unei imagini pozitive a produsului, crearea unui climat favorabil pentru vânzărie viitoare, educarea și informarea pieței, cât și prin creșterea vânzărilor și profitului firmei.
Potrivit Comisiei Europene, politica de promovare a produselor agroalimentare are următoarele obiective principale:
Obiective specifice principale:
- „creșterea gradului de conștientizare cu privire la calitățile produselor agricole ale Uniunii și standardele înalte impuse metodelor de producție în Uniune;
- creșterea competitivității produselor agricole și a anumitor produse alimentare din Uniune, a consumului acestor produse, precum și a vizibilității lor atât în Uniune, cât și în afara sa;
- creșterea nivelului de cunoaștere și recunoaștere a sistemelor de calitate ale Uniunii;
- creșterea cotei de piață a produselor agricole și a anumitor produse alimentare din Uniune, acordându-se o atenție deosebită piețelor din țările terțe cu cel mai mare potențial de creștere.” ( Sursa: https://www.madr.ro/promovare-produselor-agroalimentare.html )
Studiu de caz- SC Napolact SA
Societatea Comercială Napolact SA a luat ființă în anul 1990 prin transformarea integrală a Întreprinderii de Industrializare a Laptelui Cluj.
Obiectul de activitate al societății îl constituie: colectarea, transportul, prelucrarea, depozitarea, conservarea si comercializarea laptelui, produselor lactate si a inghetatei, operatiuni de import-export in activitatea proprie.
Situată în inima Transilvaniei, Napolact este continuatoarea unei tradiții vechi de un secol în domeniul procesării laptelui. Firma mamă este atestată documentar in 1905 - atelierul Vlad unde se fabricau unt și branză de vacă . Firma Vlad fabrica pentru prima dată în zonă și introducea pe piața Clujului produsul iaurt. Începând cu anul 1936, produce brânzeturi fermentate și topite pe care le exportă în diferite țări, printre care și S.U.A. În urma naționalizării din 1948, firma Vlad se transformă în Întreprinderea de Industrializare a Laptelui Cluj care, la rândul ei, se transformă în 1990 în SC Napolact SA.
Societatea Napolact are sediul în Cluj-Napoca și fabrici în principalele localități ale județului Cluj. Fabrica de produse lactate se află în comuna Baiu, fabrica de brânzeturi fermentate și frământate, în Dej, fabrica de brânzeturi de la Țaga. Societatea deține cinci magazine de desfacere proprii în Cluj-Napoca, și în majoritatea orașelor din țară.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Strategii specifice de promovare a produselor agroalimentare - Studiu de caz SC Napolact SA.docx