Extras din referat
Mod de recoltare
Autorul G. Grădinaru în lucrarea sa "Pomicultură specială", (2002), afirmă că fructele la piersic se maturează eşalonat (7-10 zile) şi recoltatul se efectuează în 2-3 reprize, la interval de 2-5 zile.
A. Negrilă (1971) susţine că recoltarea se realizează atunci cand culoarea verde tinde sa dispară de pe fructe cu cel mult 4-5 zile înainte de maturitatea de consum la soiurile cu pulpa galbenă şi cu 5-6 zile la soiurile cu pulpa albă. Pentru transporturi la distanţe mici, se pot culege cu 1-2 zile mai târziu faţă de indicaţiile de mai sus. Piersicile îşi continuă maturarea şi după cules. Perioada de recoltare durează 15-18 săptămâni, începand cu ultima săptămănă a lunii iunie, până în a treia decadă a lunii octombrie.
Piersicile şi nectarinele, care necesită transportul la distanţă mai mare, ca şi cele destinate compotului, se recoltează la "maturitatea de livadă", când culoarea de fond a virat spre galben, iar în zona punctului stilar nu se înregistrează înmuierea pulpei. Fructele destinate consumului imediat, pentru deshidratare, gemuri se recoltează în faza maturităţii de consum, în care gustul, aroma, structura şi textura sunt optime.
Vârful de producţie se situează între 1 şi 20 august.
După autorul G. Grădinaru, momentul optim de recoltare se consideră atunci când fructele au ajuns la mărimea, forma şi pigmentaţia caracteristică soiului. Recoltate înainte, piersicile nu relatează însuşirile caracteristice soiului, iar cele cu grad de maturare avansat se depreciază uşor.
Piersicile sunt fructe perisabile, de aceea recoltatul, ambalatul, transportul şi valorificarea trebuie să se facă cu mare atenţie în ambalaje specifice, de capacităţi mici, alveolare etc. Recoltatul se face manual la piersici şi nectarine, însă paviile pot fi recoltate cu vibratorul. În figura următoare este prezentată o maşina de recoltat piersici.
Presortarea
Presortarea se aplică fructelor destinate păstrării îndelungate şi ea se efectuează o dată cu recoltarea eliminându-se exemplarele afectate de boli, dăunători, grindină sau vânt. Presortarea poate fi considerată o operaţiune de condiţionare efectuată în acelaşi timp sau puţin după recoltare. La produsele perisabile nu se recomandă sortări repetate, care ar mări numărul de manipulări. Din acest motiv, presortarea poate înlocui sortarea calitativă şi chiar calibrarea la fructe cum sunt căpşunile, afinele etc.
Presortarea efectuată în momentul recoltării este de mai multe tipuri. Presortarea manuală concomitentă se execută în acelaşi timp în mai multe ambalaje de recoltare, pentru fiecare calitate în mod separat. Presortarea manuala eşalonată presupune recoltarea numai a acelor fructe care corespund STAS sub aspect calitativ (grad de maturitate, prospeţime, integritate, sănătate). Presortarea manuală selectivă are în vedere recoltarea, în unele cazuri, diferenţiată şi pe grupe de calitate, a fructelor destinate numai unei anumite direcţii de valorificare. În acest mod se pot realiza loturi de marfă pentru export sau pentru păstrare, restul pentru consum imediat în stare proaspătă, sau pentru industrializare. (http://www.scrigroup.com/casa-masina/pomicultura/RECOLTAREA-FRUCTELOR15751.php)
Sortarea
Sortarea reprezintă înlăturarea fructelor ce nu sunt adecvate pentru a fi ambalate. Acestea sunt respinse din cauza defectelor, dimensiunii, culorii şi a altor factori. Dacă fructul este respins din cauza tăieturilor / putregaiului sau a oricărui alt tip de deteriorare, fizică, acesta nu mai poate fi comercializat şi poate fi utilizat doar pentru producerea sucurilor, gemurilor sau drept furaj pentru animale. Fructele ce nu sunt deteriorate din punct de vedere fizic, dar au dimensiuni mici şi nu au o formă bine conturată sau au pete pe epidermă, se pot comercializa mai degrabă pe pieţele locale cu valoare joasă mai puţin solicitante, decât pe pieţele autohtone sau de export cu valoare mai înaltă.
La interprinderile ce manipulează cantităţi mari de fructe şi au un sistem de tip conveier pentru sortare, unii producători instalează sisteme de inspectare anterior sortării. Presortarea elimină fructele cu defecte serioase, ce sunt potrivite doar pentru procesare. Presortarea economiseşte timp permiţând sortatorilor să se concentreze asupra eliminării fructelor cu defecte mai puţin vizibile şi să sorteze celelalte fructe conform categoriei de calitate relevantă- conform dimensiunii, culorii, lipsei petelor etc.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Tehnologia de Valorificare a Piersicilor.doc