Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Agronomie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3410
Mărime: 769.70KB (arhivat)
Publicat de: Romulus Stoian
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA DE STIINTE AGRONOMICE SI MEDICINA VETERINARA BUCURESTI

Extras din referat

Alimentaţie publică

Activitatea economică care se ocupă cu producerea unei game variate de preparate culinare, ce se servesc consumatorilor, împreună cu alte produse agroalimentare, consumul acestora făcându-se în unităţi proprii, special amenajate. Aceste unităţi oferă şi multiple posibilităţii de destindere. Producţia şi servirea preparatelor se asigură de către un personal cu pregătire profesională specifică.

Întreprinderea este unitatea de bază a economiei naţionale, în care se desfăşoară activitatea economico-socială, oameni muncii exercitându-şi sarcinile ce decurg din dubla lor calitate : de proprietari şi producători ai bunurilor materiale

Din această definiţie rezultă că întreprinderea are un rol social şi anume de a pune la dispoziţia oamenilor bunuri, servicii si un rol economic, adică de a realiza toate acestea în condiţiile eficienţei şi rentabilităţii.

Întreprinderea de alimentaţie publică, prin specificul ei, are ca obiect de activitate aprovizionarea, producerea şi desfacerea de mărfuri alimentare, preparate culinare, de cofetărie-patiserie precum şi prestări de servicii.

Organizarea întreprinderii de alimentaţie publică se întemeiază pe principiul centralismului democratic, care îmbină conducerea unitară a economiei cu autonomia funcţională a fiecărei unităţi.

Unitatea

Combinatul de panificaţie din Chişinău „Franzeluţa” a fost înregistrat ca Societate pe acţiuni de către Camera Înregistrării de Stat a Ministerului Justiţiei la 12 septembrie 1995. Este amplasata in Sud-Estul Europei, mai exact in Republica Moldova, in orasul Chisinau, str. Sarmizegetusa, 30.

Temelia industriei de panificaţie a fost pusă în primii ani după cel de-al II-lea război mondial.Pînă la începerea procesului de mecanizare a industriei de panificaţie din republică,în cele 42 de brutării existente,procesele tehnologice erau executate manual.

Anul 1947 marchează începutul campaniei de construcţie a unor noi întreprinderi şi de modrnizare a celor existente.Astfel,în acest an,este dată în exploatare în Chişinău prima fabrică de pîine,în baza unei brutării particulare renovate.

Din anul 1959,odată cu intrarea în funcţiune a unor noi linii mecanizate,se declanşează o altă campanie de reconstrucţie şi reutilare tehnică,la fabrica de pîine nr.1,capacitatea de productivitate atingînd cota de 50 tone în 24 ore.

La 24 februarie 1960,prin asocierea organizaţiilor de profil din capitală,a fost creat Combinatul de panificaţie. Fondarea acestuia a dat posibilitatea centralizării serviciilor, organizării unui birou de comandă,ce determină cantitatea şi tipul produselor pentru fiecare subunitate în parte pe baza solicitărilor din partea clienţilor.Trecerea la regimul de autofinanţare a contribuit la mărirea volumului de producţie şi la lărgirea gamei sortimentale.

Automatizarea intensivă în anii 70 a proceselor de fabricare a devenit direcţia prioritară,avînd drept efect îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi ridicarea eficienţei de producţie.Astfel,în baza introducerii tehnologiilor progresiste au fost mecanizate procesele de depozitare,transportare şi dozare a materiilor prime,modul de preparare şi dospire a aluatului,coacerea pîinii.În urma înlocuirii vechilor cuptoare cu alte noi de tip tunel,cu încălzire electrică,a devenit posibilă şi crearea la toate întreprinderile a unui mediu de muncă adecvat din punct de vedere ecologic.

Ca urmare a reconstrucţiilor succesive a fabricilor nr.1 şi nr.4,precum şi a construirii noilor fabrici nr.2,nr.3 şi fabricii de paste făinoase,combinatul a devenit o întreprindere modernă a industriei de panificaţie din Republica Moldova.

1995,”Franzeluţa” este transformată în societate pe acţiuni cu proprietate mixtă,56% din capitalul statutar constituind aportul statului.

În anul 2001 a fost pusă temelia organizării reale a întreprinderii,conform cerinţelor internaţionale de calitate,care a dat posibilităţi mai mari în vederea exportului şi eficienţei activităţii întreprinderii.Această temelie se numeşte ISO 9001-2000-sistem de management al calităţii şi sistemul „20 de Keys”-sistem de îmbunătăţire continuu a calităţii.

Toată producţia este certificată în Sistemul Naţional de Certificare al Departamentului „Moldova-Standart” şi de Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova,ceea ce contribuie la protecţia intereselor consumatorilor şi alegerea justă a lor.

S.A.”Franzeluţa” pentru calitatea produselor fabricate a fost decorată cu următoarele premii internaţionale:

• „International Gold Star for Quality”,Elveţia,Geneva,1999

• „International Platinum Star for Quality”,Spania,Madrid,2000

• „Arch of Europe for Quality and Technology Diamond Category”,Germania,2001

Astăzi Combinatul de panificaţie din Chişinău „Franzeluţa” reprezintă o societate pe acţiuni,ce include 4 fabrici moderne de pîine.S.A.”Franzeluţa”este specializată în fabricarea,comercializarea cu ridicata şi cu amănuntul a diverselor sortimente de produse de panificaţie,patiserie,cofetărie şi a pastelor făinoase.Gama sortimentală a produselor prezintă un diapazon larg.S.A.”Franzeluţa”propune un sortiment de peste 600 de produse,care include pîine şi produse de panificaţie,produse de patiserie,paste făinoase,bioxid de carbon.Trebuie de meniţionat faptul că sortimentul de produse permanent se reînnoieşte.Numai în anul 2007 au fost introduse mai bine de 90 de feluri de produse noi,ceea ce vorbeşte despre lucrul peramanent în domeniul perfecţionării sortimentului.În viitor se prevede continuarea cu aceleaşi ritmuri a acestui lucru,îmbunătăţirea produselor cu diferite adausuri,ce sporesc valoarea nutritivă a lor.Ingredientele naturale folosite la prepararea produselor,condiţiile igienice de păstrare şi deutilizare a materiei prime protejează consumatorul,oferindu-i totodată posibilitatea de a a alege.Pe lîngă aceasta S.A.”Franzeluţa” produce utilaj experimental şi diferite construcţii metalice.

Subdiviziuni structurale

Fabrica de paine nr.1

Fondata in anul 1947, in rezultatul reconstructiei brutariei private. In anul 1955 s-a dat in exploatare sectia de producere a covrigilor si pesmetilor. In prezent, fabrica de paine dispune de sapte linii in flux cu capacitatea de producere de 118 tone pe zi, doua din care sunt destinate fabricarii produselor de covrigarie, precum si de o sectie pentru fabricarea produselor de patiserie. Fabrica se specializeaza in producerea sortimentelor de paine din faina de secara, precum si in asortimentul bogat de produse de covrigarie: covrigi, covrigei, covrigei uscati de diferite marimi si forme. Pe linga aceasta, aici, din aluat pentru covrigei, se fabrica produse originale sub forma de cosulete, cu porumbei sau fara.

Fabrica de paine nr.2

Data in exploatare in luna decembrie a anului 1973. Capacitatea de producere a fabricii de paine este de 135 tone in 24 de ore. In anul 1975 i s-a conferit titlul de "Intreprindere de nivel inalt ", datorita introducerii schemelor tehnologice avansate de producere. La etapa actuala, la fabrica functioneaza 6 linii, care asigura un flux neintrerupt de paine. In sectia de patiserie a fabricii de paine se produc chifle marunte. Fabrica se bazeaza pe tehnologiile clasice, verificate in timp, de asemenea se introduc noi tehnologii, conform cerintelor cumparatorilor

Fabrica de paine nr.3

Fondata in anul 1980, este alcatuita din sectia de panificatie si cofetarie. Sectia de panificatie este echipata cu trei linii complex-mecanizate in flux pentru fabricarea painii si doua linii pentru fabricarea produselor de patiserie, inclusiv a sortimentelor de produse impletite si a produselor cu destinatie dietetica. Sectia de cofetarie dispune de utilaj modern si de cadre calificate pentru fabricarea pana la 8 tone de produse de cofetarie pe zi: torturi, prajituri, rulade, biscuiti s.a. Aici se pot comanda produse de cofetarie pentru ceremonii, cu inscriptii si prezentari la dorinta clientului.

Preview document

Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 1
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 2
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 3
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 4
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 5
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 6
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 7
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 8
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 9
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 10
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 11
Utilaje tehnologice. Temă - dotarea cu sisteme tehnice a SA Franzeluța - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Utilaje Tehnologice. Tema - Dotarea cu Sisteme Tehnice a SA Franzeluta.doc

Ai nevoie de altceva?