Doctrinele Antinaturaliste ale Istoricismului

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1765
Mărime: 6.11KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Chivu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Istoricismul sustine ca intre fizica si sociologie exista deosebiri profunde, iar unele metode caracteristice fizicii nu sunt aplicabile in stiintele sociale. Legile fizice sunt guvernate de un sistem de regularitati fizice invariabile in spatiu si timp, in schimb, legile sociologice difera in functie de spatiu si timp. Istoricismul neaga caracterul comun al regularitatilor imuabile din lumea fizica, pentru ca regularitatile din viata sociala depind de dezvoltarea istorica si de diferentele culturale si sunt conditionate de o anumita situatie istorica. Relativitatea istorica a legilor sociale face ca majoritatea metodelor din fizica sa fie inaplicabile in sociologie.

Generalizarea, sustine istoricismul, este in mod necesar inutil in sociologie. In societate nu se pot distinge uniformitati pe termen lung pe care sa se poata baza generalizari pe termen lung. O conceptie metodologica naiva va produce o teorie sociologica falsa si capabila de a determina o serie de pericole. Va fi o teorie care va nega dezvoltarea societatii; sau ca ea se schimba in mod semnificativ; sau ca dezvoltarea sociala poate afecta regularitatile de baza ale vietii sociale. In spatele unor astfel de teorii false de obicei se ascunde o intentie apologetica, iar in astfel de scopuri de poate abuza de presupozitia legilor sociale imuabile. Istoricismul le respinge afirmand ca uniformitatile sociale sunt diferite de cele descrise de stiintele naturii. Uniformitatile sociale se schimba de la o epoca la alta, iar forta care le modifica este activitatea umana, sunt create de om. Aceste tendinte ale istoricismul de adreseaza omului activ, care refuza sa accepte aceste situatii ca inevitabile. Inclinatia spre activitate si refuzul de a respinge pozitiile pasive de orice tip poate fi numita ''activism''.

In fizica este utilizata metoda experimental. Aceasta metoda se bazeaza pe ideea ca in circumstante similare se vor produce evenimente similare. Istoricistul sustine ca aceasta metoda este inaplicabila pentru sociologie si nu ar folosi, deoarece conditiile experimentale similare apar de fiecare data numai in cadrul unei singure epoci, iar rezultatul oricarui experiment nu va avea decat o importanta foarte redusa. Experimentele cu adevarat semnificative nu sunt posibile. Experimentele la scara larga din sociologie nu sunt niciodata experimente in sensul fizicii, ele nu sunt facute pentru promovarea cunoasterii ca atare, ci in scopul succesului politic. Ele nu pot fi niciodata repetate in conditii complet similare, pentru ca in urma primului experiment conditiile sociale au fost modificate.

Experienta unui eveniment repetat este diferita de experienta evenimentului originar si de aceea experienta unei repetitii este ceva nou. Repetarea evenimentelor observate poate corespunde aparitiei noilor experiente ale unui observator. Totalul conditiilor interne si externe in care repetam un anumit experiment in acelasi organism nu poate fi suficient de asemanatoare pentru a putea vorbi de o repetitie autentica. Organismul invata din experienta. Aceeasi stare de lucruri este prezenta si in societate, pentru ca si societatea trece prin experiente si are o istorie proprie. Adevarata repetitie este imposibila in istoria sociala; istoria se repeta, dar niciodata nu se va repeta la acelasi nivel. In fizica nu se poate petrece niciodata cu adevarat nou, doar in privinta organizarilor sau a combinarilor.

Preview document

Doctrinele Antinaturaliste ale Istoricismului - Pagina 1
Doctrinele Antinaturaliste ale Istoricismului - Pagina 2
Doctrinele Antinaturaliste ale Istoricismului - Pagina 3
Doctrinele Antinaturaliste ale Istoricismului - Pagina 4
Doctrinele Antinaturaliste ale Istoricismului - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Doctrinele Antinaturaliste ale Istoricismului.doc

Ai nevoie de altceva?