Provocările technologice în recrutare și selecție

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Alte domenii
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1515
Mărime: 32.67KB (arhivat)
Publicat de: Georgiana B.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Piața globală se află într-o permanentă evoluție și schimbare, dominată fiind de tehnologiile și concurența dintre organizații pentru deținerea avantajului competitiv.

Managementul reurselor umane se axează pe identificarea acelor oameni ce au capacitatea de a adăuga valoare la locul de muncă și totodată de a conduce cu succes întreprinderea în viitorul necunoscut. Domeniul resurselor umane este deosebit de complex astfel angajatorii se confruntă cu multiple provocări, fiind nevoiți să facă trecerea de la recrutarea bazată pe metode clasice și consumatoare de timp la recrutarea ce integrează tehnologia și folosește instrumente inovative.

1.1 Noțiuni introductive privind recrutarea și selecția

Prin recrutare și selecție se realizează o analiză privind posibilitățile de identificare a viitorilor angajați precum și potrivirea între competențele, aptitudinile, experiența candidatului și caractersticile postului respectiv.

Cele două procese din cadrul departmentului de resurse umane presupun un grad ridicat de dificultate și implicit o responsabilitate semnificativă a recrutorului. Recrutarea și selecția exercită o influență puternică asupra performanței și a randamentului activităților din cadrul organizației, de aceea ele trebuie realizate cu precizie și profesionalism.

Procesul de recrutare este definit ca fiind acțiunea de a cauta și a atrage candidați pentru a satisface lipsa forței de muncă din cadrul oragnizației. Această activitate face posibilă identificarea acelor talente care contribuie la realizarea obiectivelor companiei . Recrutarea devine fundamentală deoarece prin descoperirea candidaților adecvați pentru postul vacant se asigură una dintre condițiile esențiale pentru succesul companiei.

Selecția candidaților precede activitatea de recrutare, presupune măsurarea și evaluarea competențelor, abilităților și aptitudinilor aplicanților în vederea delimitării celui ce întrunește la cel mai înalt nivel cerințele postului. Astfel, scopul procesului de selecție poate fi sintetizat, conform autorului Gareth Roberts în “a reuși să potrivești oamenii la locul de muncă” .

Desigur că aceste procese se desfășoară conform unor etape bine definite, ce asigură corectitudinea și transparența organizației.

1.2 Reformarea recrutării în condițiile globalizării

Modificarea continuă a tendințelor este determinată într-o anumită măsură și de fenomenul globalizării, pe care Thomas Friedman îl definește ca fiind “un proces de integrare la nivel mondial a piețelor financiare, a statelor-națiune și a tehnologiilor în cadrul unei piețe libere capitaliste la o scară nemaiîntâlnită până în prezent” .

Globalizarea se caracterizează prin capacitatea de a produce schimbări semnificative și care crează un impact asupra populației, influențând domeniile de activitate existente în societate. Acest fenomen complex urmărește extinderea inovației în toate ramurile de activitate prin integrarea într-un mod agil a noilor tehnologii.

Manifestarea fenomenului determină anumite transformări ce pot fi privite ca fiind un impuls spre progres, luând forma unor beneficii ce privesc extinderea sectorului privat, crearea oportunităților, apropierea oamenilor prin intermediul telecomunicațiilor. Activitatea privind resursele umane suferă, de asemenea modificări, ce schimbă strategia recrutorilor și îi determină să se adapteze valului cunoașterii și al inovațiilor.

Oportunitatea oferită companiilor de a investi pe piețele externe nu conduce doar la sporirea resurselor financiare și al cunoștințelor, ci și la creșterea oportunităților de angajare .

Are loc o diversificare a tehnologiei permițând astfel atragerea forței de muncă la nivel global, adaptarea angajaților la diferențele culturale ale fiecărei companii, precum și sporirea competitivității în procesul de atragere a valorilor.

Globalizarea înlesnește pătrunderea recrutorilor pe o piață a forței de muncă mult mai consolidată și diversificată. Accesul la tehnologie și cunoaștere, oferit de globalizare, schimbă

perspectiva companiilor de atragere și identificare a talentului, introducând metode de recrutare

și selecție bazate pe inovație, care să elimine bariera distanței, a culturii.

În figura 1.1 am evidențiat câteva forme ale recrutării bazate pe tehnologie și inovație care au rolul de a crește eficiența și performanța procesului.

Preview document

Provocările technologice în recrutare și selecție - Pagina 1
Provocările technologice în recrutare și selecție - Pagina 2
Provocările technologice în recrutare și selecție - Pagina 3
Provocările technologice în recrutare și selecție - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Provocarile technologice in recrutare si selectie.docx

Ai nevoie de altceva?