Cuprins
- 1. Introducere
- 2. Definirea și importanța activității de asigurare
- 3. Piața unică europeană a asigurărilor
- 3.1. Caracteristica generală a pieței europene de asigurări
- 3.2. Principalii indicatori caracteristici ai pieței de asigurări
- 3.3. Evoluția pieței de asigurare în ultimii ani
- 4. Piața de Asigurări în Republica Moldova
- 5. Concluzii
- 6. Referințe bibliografice
Extras din referat
Introducere
Asigurarile au aparut in mod firesc din nevoia de protectie a omului impotriva calamitatilor naturii si impotriva consecintelor accidentelor, precum si din nevoile unor mijloace de existenta in cazul limitarii sau pierderii capacitatii de munca ca urmare a imbolnavirii sau batranetii.
Calea de urmat pentru evitarea efectelor pagubitoare ale calamitatilor naturale este solidarizarea prin constituirea pe baza de contributie a unor fonduri care sa fie utilizate pentru refacerea bunurilor distruse, intretinerea persoanelor care si-au pierdut capacitatea de munca, deci calea asigurarii.
Cultura asigurărilor poate fi definită, ca grad de educație, de instruire, de răspândire a cunoștințelor și anumitor deprinderi, necesare pentru utilizarea serviciilor de asigurare. Izvoarele unei asemenea culturi a asigurărilor fiind: cunoștințele economice și juridice, activitatea profesională din sfera economico-financiară, propria experiență de utilizare a serviciilor de asigurare etc.
In tarile dezvoltate, asigurarile au devenit o importanta ramura a economiei nationale, deoarece: prin valoarea adaugata in societatile de asigurare, de intermediere si alte prestari de servicii inrudite participa la sporirea produsului intern brut; ofera locuri de munca unui numar mare de persoane, care realizeaza o productivitate a muncii mai mare decat media pe economie; participa la oferta de capital de imprumut pe piata financiara, cu resurse banesti pe care le pun la dispozitia bancilor, agentilor economici sau autoritatilor publice; prin indemnizatia pe care o acorda asiguratilor contribuie la refacerea bunurilor distruse sau avariate de riscurile asigurate si, in felul acesta accelereaza procesul de productie.
Scopul principal al acestui referat reflectă analiza pieței unice europene a asigurărilor, a indicatorilor si a evolutiei acesteia
Obiectivele propuse includ:
1. Definirea conceptului de asigurare la fel și importanța acestuia
2. Caracerizarea generală a pieței europene de asigurări
3. Enumerarea indicatorilor specifici pieței de asigurari
4. Observarea evolutiei pieței de asigurări în ultimii ani
5. Analiza pieței de asigurări în Republica Moldova
6. Scoaterea concluziilor, în urma analizei temei date
1. Definirea și importanța activității de asigurare
Evenimentele care afectează patrimoniul persoanelor prin pagubele generate sau care reprezintă un risc asupra vieții și integrității corporale a persoanelor au condus la necesitatea identificării unor mijloace prin care oamenii să se protejeze împotriva pagubelor bănești apărute ca urmare a respectivelor evenimente.
Asigurarea este un mecanism complex și în consecință, greu de definit, ceea ce a făcut ca literatura de specialitate să prezinte puncte de vedere diferite în legătură cu această noțiune.
Dicționarul explicativ al limbii române sugerează că prin asigurare se poate înțelege o acțiune de punere în siguranță o operație financiară, decurgînd dintr-un contact sau dintr-o obligație prevăzută de lege prin care asiguratorul se obligă ca în schimbul unei sume primite periodic, să despăgubească pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-a suferit în urma unor întîmplări independente de voința lui.
O altă definiție furnizată de Gheorghe Bistriceanu, subliniază faptul că, în forma cea mai simplă, clasică, dar și cel mai des întâlnită în practică, asigurarea constă în protecția financiară pentru pierderi cauzate de o gamă largă și variată de riscuri.
Asigurarea, prin funcțiile sale, dobândește atât un rol social cât și unul economic.
1. Rolul social al asigurărilor.
Asigurarea are ca scop, prin intermediul contribuțiilor vărsate de către asigurați, să plătească îndemnizarea victimelor evenimentelor nedorite. Un alt aspect al rolului social al asigurării este incidența sa în supraviețuirea întreprinderilor . Permițând supraviețuiea întreprinderilor, victime ale unor evenimente nedorite, asigurarea îi salvează pe angajați, precum și locurile lor de muncă, cu toate implicațiile și contribuțiile la restabilirea relațiilor sociale și a celor de muncă.
2. Rolul economic al asigurărilor.
În toate țările, asigurările contribuie la crearea de produs intern brut prin valoarea adăugată adusă de societățile de asigurări. Asigurările participă la oferta de împrumut pe piața financiară prin fructificarea rezervelor pe care le constituie sub forma investirii lor in depozite bancare, bonuri de tezaur, acțiuni, obligațiuni, acordarea de împrumuturi asiguraților în contul sumelor asigurate la asigurările de viață și sub alte forme de plasament.
Bibliografie
1. BISTRICEANU GH- Lexicon de Finanțe, bănci, asigurări, Vol. I, Editura Economică, București, 2002
2. ȘTEFAN CAMELIA - Piața internatională a asigurărilor, Editura Independența Economică, București, 1999
3. LUNGU N.C.- Asigurările de viață și modernizarea acestora, Editura Sedcom Libris, Iași, 2003
4. https://www.soros.md/files/publications/documents/Raport_Soros%20asigurari.pdf
5. http://www.xprimm.md/Piata-Asigurarilor-2.htm
6. http://www.1asig.ro/Piata-Asigurarilor-2.htm
7. https://ru.scribd.com/document/225296483/Piata-Asigurarilor-Din-Uniunea-Europeana
Preview document
Conținut arhivă zip
- Piata unica europeaza a asigurarilor.docx