Decontările cu numerar

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 6549
Mărime: 26.04KB (arhivat)
Publicat de: Corvin Murariu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Banii au reprezentat din totdeauna pentru economie şi societate un instrument acceptat de toţi participanţii la schimburile economice, o formă particulară imediat mobilizatoare a avuţiei sociale, o întruchipare a puterii de cumpărare ce conferă deţinătorului dreptul la o parte din produsul social al unei ţări. Importanţa deosebită a monedei, văzută prin prisma funcţiilor şi rolului său în economie, a condus la multiple abordări a acesteia şi la interpretări din cele mai diverse din partea teoreticienilor ştiinţei economice.

Fluxurile monetare irigă ansamblul proceselor economice, iar astfel moneda deţine o poziţie cheie în mecanismul de formare al oricărei economii naţionale, reflectând sintetic schimbările structurale ale acestora. Moneda a devenit indispensabilă în raporturile zilnice şi la termen dintre persoanele fizice, agenţi economici şi economii naţionale. Economia nu poate fi concepută fără monedă, ele condiţionându-şi evoluţia şi dezvoltarea. Aflându-se în centrul vieţii economice şi sociale, moneda, sub toate formele sale, reprezintă un instrument de o utilitate permanentă pentru toţi agenţii economici.

Circulaţia monetară cu numerar cuprinde mişcarea bancnotelor şi monedei metalice de la Banca Centrală prin unităţile sale operative, la unităţile bancare societăţile comerciale, regiile autonome şi instituţiile publice, de la acestea la populaţie şi invers. Totodată, mai cuprinde mişcarea numerarului între diferitele categorii de populaţie. Moneda de hârtie este un titlu de credit emis de Banca de Emisiune. Aceste bilete sunt onorate la valoarea lor nominală în momentul prezentării la ghişeele băncii care le-a emis. Numerarul este mijloc de plată primar şi el a dominat în timp în cadrul modalităţilor de efectuare a plăţilor. Din cele mai vechi timpuri, numerarul este un instrument de plată general valabil, având efect imediat. Are gradul de lichiditate cel mai ridicat. Numerarul nu este grevat de nici o altă obligaţie.

Plăţile în numerar se efectuează prin casieriile firmelor şi ale băncilor sau altor instituţii financiare. Rolul casieriilor este imens în circulaţia monetară cu numerar şi mai ales în relaţiile cu publicul. Casieriile îşi desfăşoară activitatea complexă îndrumând clienţii şi promovând normele legale de circulaţie monetară. Ele operează cu mari valori şi contribuie hotărâtor la desfăşurarea unei circulaţii băneşti eficiente, performante, într-o economie de schimb.

Organizarea compartimentului de tezaur - casierie este concepută astfel încât să răspundă cerinţelor de securitate, asigurării circulaţiei numerarului în mod fluent, rapid şi eficient în condiţiile exercitării unui control bancar riguros.

În structura Serviciului Casierie şi Tezaur se organizează:

1. Case operative care realizează mai multe tipuri de operaţiuni:

- de încasări;

- de plăţi;

- de schimb valutar;

- de vânzare a imprimatelor cu regim special şi alte hârtii de valoare.

2. Case de încasări serale (după programul zilei operative);

3. Case cu program prelungit;

4. Case pentru primirea diverselor valori depuse pentru păstrare de către persoane

fizice şi juridice;

5. Grupe de verificare a numerarului.

Casa de circulaţie este reprezentată de casieria unităţii bancare prin care se efectuează operaţiile zilnice de încasări şi plăţi în numerar pentru satisfacerea cererilor titularilor de conturi deschise la bancă.

Din casa de circulaţie se eliberează numerarul necesar agenţilor economici în vederea efectuării de către aceştia a plăţilor curente.

Desfăşurarea corespunzătoare a activităţii de casierie a impus dotarea unităţilor teritoriale cu maşini şi aparate specifice care să asigure creşterea operativităţii, precum şi diversificarea produselor şi serviciilor bancare oferite clienţilor. Principalele dotări au constat în:

Organizarea caselor operative din Serviciul de Tezaur Casierie

Casele operative din cadrul serviciului de Tezaur şi Casierie asigură realizarea propriu-zisă a tuturor operaţiunilor de încasări şi plăţi în lei şi valută, schimb valutar, vânzarea imprimatelor cu caracter special şi alte hârtii de valoare.

a) Casele de plăţi ale băncii comerciale efectuează plăţile în numerar către agenţii economici care au deschise conturi curente la acestea. Sumele eliberate de bănci în numerar trebuie să fie înregistrate în aceeaşi zi în evidenţele casieriei şi ale compartimentului de contabilitate.

b) Casele de încasări din cadrul unităţii bancare sunt cele prin intermediul cărora are loc operaţiunea de încasare a numerarului de la casieriile depunătorilor.

În cadrul Serviciului de Casierie şi Tezaur funcţionează şi un ghişeu de încasări şi plăţi în valută. Acest ghişeu efectuează operaţii pentru agenţii economici şi populaţie în cursul programului de lucru normal.

Toate sumele în devize convertibile încasate şi plătite trebuie să fie înregistrate în aceeaşi zi în evidenţa casieriei şi a contabilităţii.

Plăţile în devize convertibile se efectuează pe baza ordinului de plată în valută, iar încasările pe bază de ordin de încasare valutară, executate pe calculator. Tehnica de lucru este aceeaşi cu cea care va fi descrisă la încasările şi plăţile în lei.

Preview document

Decontările cu numerar - Pagina 1
Decontările cu numerar - Pagina 2
Decontările cu numerar - Pagina 3
Decontările cu numerar - Pagina 4
Decontările cu numerar - Pagina 5
Decontările cu numerar - Pagina 6
Decontările cu numerar - Pagina 7
Decontările cu numerar - Pagina 8
Decontările cu numerar - Pagina 9
Decontările cu numerar - Pagina 10
Decontările cu numerar - Pagina 11
Decontările cu numerar - Pagina 12
Decontările cu numerar - Pagina 13
Decontările cu numerar - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Decontarile cu Numerar.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea operațiunilor de încasări și plăți efectuate prin conturi curente și în numerar

INTRODUCERE Informatia economica si indeosebi informatia contabila este in prezent un element indispensabil al progresului social. Conducerea...

Decontări în numerar și prin conturile curente

Capitolul I Aspecte legislative 1.1. Problematica decontărilor în accepţiunea legislaţiei în vigoare Contabilitatea trezoreriei are ca obiect...

Decontările fără Numerar

INTRODUCERE În condiţiile în care băncile nu existau, singurul procedeu de plată era în bani efectivi, în numerar cum spunem noi azi....

Contabilitatea decontărilor în numerar la SC Portos SRL

CAPITOLUL I CONTABILITATEA DECONTARILOR IN NUMERAR SI IN CONTURI LA BANCI 1.1. CARACTERIZAREA GENERALA A TREZORERIEI Prin trezorerie se înţelege...

Activitate bancară. servicii bancare. legislație bancară

PARTEA I Armonizarea legislatiei financiare romanesti in vederea competitiei Europene Capitolul I Prezentarea principalelor aspecte legate de...

Proiect de practică - realizat la BRD - GSG Agenția Păcurari-Vest

1. Sistemul informational bancar 1.1. Particularitatile sistemului informational bancar al BRD-GSG Sistemul informational bancar este constituit...

Contabilitatea decontărilor fără numerar

Argument Lucrarea cu titlul "Contabilitatea decontarilor fara numerar" a fost sugerata de problemele complexe teoretice si practice din cadrul...

Practică BRD

ORGANIZAREA SI EFECTUAREA CONTROLULUI IN ACTIVITATEA BANCA Introducere - Scurt istoric Istoria B.R.D. dateazǎ din anul 1923, când Societatea...

Ai nevoie de altceva?