Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3280
Mărime: 55.76KB (arhivat)
Publicat de: Adelina Păduraru
Puncte necesare: 6
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi
Specializare: Bănci și Piețe Financiare
Materie: Reglementări și Instituții ale Pieței de Capital

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Capitolul I. Aspecte generale privind ETF-urile 5
  3. 1.1. Definirea ETF-urilor 5
  4. 1.2. Funcționarea unui ETF 5
  5. 1.3. Caracteristicile ETF-urilor 6
  6. Capitolul II. ETF.urile- Alternativă de investiții 7
  7. 2.1. Avantajele investițiilor În ETF-uri 7
  8. 2.2. Dezavantajele investițiilor în ETF-uri 7
  9. 2.3. Cine poate investi în ETF-uri 7
  10. 2.4. Scopul ETF-urilor 8
  11. 2.5. Tipuri de fonduri tranzacționate la bursă 9
  12. Concluzii 12
  13. Bibliografie 13

Extras din referat

Introducere

Scopul acestei lucrări este de a furniza informații detaliate și ușor de înțeles despre fondurile tranzacționate la bursă (ETF-uri), acoperind aspecte precum definirea lor, funcționarea, caracteristicile, avantajele și dezavantajele investițiilor în ETF-uri. De asemenea, lucrarea se concentrează asupra diverselor tipuri de ETF-uri disponibile și a modului în care acestea pot reprezenta o alternativă de investiții pentru diferite categorii de investitori.

Obiectivul lucrării este de a oferi cititorilor o înțelegere clară a conceptului de ETF-uri și de a-i ajuta să evalueze în mod informat opțiunile de investiții în acest domeniu. În esență, mi-am propus să ofer o perspectivă cuprinzătoare asupra acestui instrument financiar, facilitând înțelegerea aspectelor esențiale pentru cei interesați să exploreze și să utilizeze ETF-urile în cadrul portofoliului lor de investiții.

În finalul lucrării am încheiat cu, câteva concluzii generale cu privire la această temă și sursele bibliografice care m-au ajutat la realizarea acestei lucrări.

Capitolul I. Aspecte generale privind ETF-urile

1.1. Definirea ETF-urilor

Un fond de investiții tranzacționat la bursă sau ETF, este un coș de titluri - acțiuni, obligațiuni, produse de bază sau o combinație a acestora - pe care le puteți cumpăra și vinde prin intermediul unui broker. ETF-urile oferă cele mai bune atribute ale celor două active populare: oferă diversificare, precum fondurile mutuale și sunt ușor de tranzacționat, precum acțiunile.

Un ETF (Exchange Traded Fund) adică fond tranzacționat la bursă este un fond care replică performanța activului suport listat pe platformele tradiționale de piață (Euronext, NYSE, Nasdaq, CBOE etc.) la un procentaj apropiat.

Ca orice produs financiar, ETF-urile nu sunt o soluție unică. Evaluați-le pe baza propriilor avantaje, inclusiv costurile de management și taxele de tranzacționare, cât de ușor le puteți cumpăra sau vinde și calitatea investițiilor.

Un ETF vă oferă posibilitatea de a cumpăra și de a vinde un coș de active fără a fi necesar să cumpărați toate componentele în mod individual. Furnizorul de ETF deține activele suport (cei mai mari emitenți sunt SDPR, iShares sau Vanguard), construiește un fond care urmărește performanțele acestora și apoi vinde acțiuni la acel fond către investitori.

Înțelegerea celor mai multe ETF-uri este una simplistă. Acestea sunt fonduri mutuale de investiții tranzacționate pe o bursă de valori, precum o acțiune. Scopul acestui fond este de a replica evoluția unui activ suport. Diferența structurală dintre un ETF și un fond mutual obișnuit explică o bună parte din caracteristicile investiționale. Celelalte diferențe sunt date de modul în care fondul este administrat. ETF-urile, având drept scop replicarea unui indice, sunt considerate ca fiind administrate în mod pasiv, pe când majoritatea fondurilor mutuale sunt administrate în mod activ.

În timp ce ETF-urile sunt proiectate pentru a urmări valoarea unui activ suport - fie că este vorba despre o marfă, cum ar fi aurul și arhicunoscutul fond de investiții SPDR Gold Shares ETF (#GLD) sau un coș de acțuni, precum S&P 500 (de exemplu Vanguard S&P 500 ETF sau ProShares UltraPro Short S&P 500 ETF) - acestea se tranzacționează la prețuri determinate de piață, care de obicei diferă de acel activ.

1.2. Funcționarea unui ETF

Făcând o comparație cu fondurile mutuale, ETF-urile sunt instrumente relativ nou apărute. Primul ETF a fost listat pe bursa americană la începutul anilor '90, fiind introdus de către State Street Global Advisors. Deși primele ETF-uri lansate tindeau să replice evoluția unui indice bursier, recent, acestea urmăresc și evoluția unui sector economic sau a unor instrumente cu venit fix, valute sau mărfuri.

Deși este un produs financiar puțin complex, nu toate ETF-urile sunt la fel de lichide. Prin urmare, este important să se analizeze lichiditatea activului suport în cauză.

ETF-urile sunt din ce în ce mai populare în rândul tuturor categoriilor de investitori. Această tendință a fost consolidată în urma crizei financiare din perioada 2007-2009. Indiferent dacă sunt profesioniști sau independenți, investitorii doresc să se expună pe piețele financiare cu un risc controlat.

ETF-urile (Exchange-Traded Funds) pot reprezenta o componentă importantă a portofoliului oricărui investitor, fie că este vorba de un investitor sofisticat, precum un administrator de fond, fie de unul de retail, începător. Unii investitori își alocă întregul portofoliu pe această clasă de instrumente, reușind să creeze un portofoliu bine diversificat prin intermediul a doar câtorva ETF-uri. Alți investitori folosesc ETF-urile în mod complementar cu portofoliul lor deja existent, în vederea creării de strategii investiționale mai sofisticate. Dar, la fel cum se întâmplă cu orice alt tip de instrument, pentru a beneficia cu adevărat de avantajele oferite de ETF-uri, investitorii trebuie să le înțeleagă pe deplin și să le utilizeze astfel încât să obțină beneficii maximale.

Bibliografie

Articole:

Mirel Flavius Popa, 2017. " Diversificarea portofoliului prin investiția în Exchange-Traded Fund ," Journal of Financial Studies , Institute of Financial Studies, vol. 3(2), pg.170-173

Pagini web:

https://revista.isfin.ro

https://capex.com/ro/academy/etf-uri

https://laurentiumihai.ro/

https://www.fidelity.com/

https://www.investopedia.com/

Preview document

Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 1
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 2
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 3
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 4
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 5
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 6
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 7
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 8
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 9
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 10
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 11
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 12
Exchange Traded Funds - Alternativă de investiții - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Exchange Traded Funds - Alternativa de investitii.docx

Te-ar putea interesa și

Locul și rolul piețelor de capital în economia de piață

1. Piața de capital Piața de capital este termenul general folosit pentru a desemna piața în cadrul căreia sunt vândute și cumpărate instrumente...

Ai nevoie de altceva?