Asociația Salvați Delta

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2126
Mărime: 229.17KB (arhivat)
Publicat de: Safta Giurgiu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Denumirea proiectului: “Adopta un rau”

Obiective:

- strategice: - dezvoltarea unei actiuni favorabile mediului in randul companiilor.

- desfasurarea unei actiuni concrete de protectie a raului.

- educarea, informarea si dezvoltarea mass-media de mediu in Romania.

-operationale: - dezvoltarea unei expertize in protectia mediului la nivelul organizatiei.

- fidelizarea personalului.

Proiectul “Adoptă un râu” îşi propune să ne reunească în demersul de a lua în grijă cursul unui râu din România. Partenerii acestui proiect sunt Asociația Salvați Dunărea și Delta și Romtelecom.

Apele curgătoare sunt resurse valoroase pentru noi toţi, reprezentând, în primul rând, principala sursă de apă potabilă pentru om. Râurile au un rol important în industria şi economia unei ţări: sunt esenţiale în agricultură şi pot fi folosite în producerea de energie electrică fără emisii poluante. De-a lungul timpului, cursurile apelor curgătoare au fost premise decisive pentru construirea oraşelor, au fost exploatate în diferite moduri pentru transport şi au constituit elemente de importanţă strategică în confruntările militare. În acelaşi timp, râurile sunt o însemnată sursă piscicolă şi sunt esenţiale pentru dezvoltarea florei şi a faunei. Şi, nu în ultimul rând, cursurile râurilor sunt destinaţii turistice şi de recreere foarte apreciate.

Toate acestea reprezintă câteva argumente solide pentru un comportament responsabil faţă de râuri. Proiectul “Adoptă un râu” îşi doreşte să ne facă pe toţi parte a demersului de a păstra şi a ne bucura responsabil de toate beneficiile pe care ni le oferă râurile din ţara noastră.

În 2008 Romtelecom şi Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta au decis să adopte râul Olt. Valea Oltului este una dintre cele mai cunoscute destinaţii turistice din ţara noastră. Din păcate, râul Olt are şi unul din cursurile de apă cel mai afectate de PET-urile lăsate în urmă de către turiştii care vin la picnic sau de deşeurile aruncate din gospodăriile din preajma râului. Proiectul este susținut de Adiministrația Națională “Apele Române”.

Necesitatea proiectului:

Poluarea apelor

Mult timp de-a lungul istoriei oamenii au folosit apa ca pe o oportunitate perfectă pentru a elimina deşeurile şi reziduurile. Activităţile umane au deteriorat îngrijorător calitatea apei, fie că a fost vorba de comunul gunoi menajer, comportamentul necivilizat al turiştilor sau reziduuri chimice din procesele industriale. Asumarea responsabilităţii gesturilor noastre a devenit astfel vitală în contextul acumulării de-a lungul timpului a elementelor nocive în apă şi al creşterii populaţiei la nivel global.

Apa menajeră, apa industrială şi produsele chimice folosite în industrie şi agricultură, defrişările şi chiar lipsa de respect faţă de natură sunt principalele cauze ale poluării apelor.

Prevenirea poluării apelor este mai mult decât un trend „cool” al zilelor noastre. Apa potabilă e o sursă cvasi-epuizabilă şi în condiţiile poluării excesive capacitatea de regenerare în natură a surselor de apă dulce este mult diminuată. În acelaşi timp activitatatea umană necontrolată care prejudiciază elemente importante dintr-un areal natural, cum ar fi râurile, au potenţialul de a afecta grav echilibrul unor ecosisteme şi, pe cale de consecinţă, de a ne afecta pe noi toţi.

Alunecările de teren afectează vieţile oamenilor, poluarea apei face ca multe specii de plante, păsări, vitetăţi acvatice şi animale terestre să aibă de suferit uneori până la punctul de dispariţie, agricultura este îngreunată, iar turismul reconfortant este înlocuit de privelişti dezolante.

În România, în anul 2007 s-au înregistrat 82 de poluări accidentale, din care 49 cu produse petroliere, 15 cu substanţe organice, opt cu produse de origine anorganică şi zece poluări de altă natură.

Poluarea pe râul Olt

Cursul râului Olt este deseori afectat de activitatea umană. De la accidente ecologice la combinatele de prelucrare chimică de pe cursul râului, la depozitarea ilegală a deşeurilor menajere pe malul râului sau comportamentul necivilizat la picnic, Oltul suferă din cauza gesturilor noastre. Principalele surse de poluare punctiforme din bazinul hidrografic Olt provin din activităţi din industria chimică, zootehnie şi gospodarie comunală. Aceste activităţi deteriorează calitatea apei, distrug flora, fauna, afectează turismul şi imaginea ţării noastre.

Anual turiştii şi localnicii aruncă zeci de mii de PET-uri şi alte reziduuri în apele râului Olt. PET-urile nu sunt biodegradabile şi încep să îşi schimbe compoziţia chimică într-o perioadă cuprinsă între 200 şi 300 de ani. În tot acest timp oamenii continuă să arunce recipiente de plastic şi gunoaie în apă, iar cantitatea de deşeuri cumulată devine din ce în ce mai mare, afectează din ce în ce mai mult habitatul şi devine un factor nociv şi inestetic.

Ca afluent major al Dunării, poluarea de pe râul Olt contribuie la cele peste 1.000 de tone de deşeuri care se strâng anual pe cursul fluviului şi ajung în cele din urmă şi în Deltă.

Preview document

Asociația Salvați Delta - Pagina 1
Asociația Salvați Delta - Pagina 2
Asociația Salvați Delta - Pagina 3
Asociația Salvați Delta - Pagina 4
Asociația Salvați Delta - Pagina 5
Asociația Salvați Delta - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Asociatia Salvati Delta.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect Monografie BRD

BRD-Groupe Societe Generale Cap.1. Prezentare societăţii bancare.Istoric şi evoluţie Profil BRD-Groupe Societe Generale este a doua bancă...

Delta Dunării - viziune analitică prin prisma conceptului de dezvoltare durabilă

CAP.1 DELIMITARI CONCEPTUALE INTRE DEZVOLTAREA ECONOMICA SI DEZVOLTAREA DURABILA 1.1 Dezvoltarea durabila nu este un concept nou. Este cea mai...

Plan de Afaceri - SC Ursus SA

URSUS Breweries este o companie dedicata dezvoltarii marcilor traditionale romanesti, o companie responsabila si angajata sa sprijine dezvoltarea...

Delta Dunării

Capitolul 1 Delta Dunarii Delta Dunarii este cea mai mare rezervatie de tinuturi umede din Europa, acoperind o suprafata de 2.681 km2. În 1990...

Delta Dunării - perspectivele ecoturismului în România

Capitolul I. Ecoturismul. Teoretizarea elementelor fundamentale 1.1. Ecoturismul. Concept, definire În prezent nu există o definiţie unanim...

Dezvoltarea durabilă în Delta Dunării

Asociatia „Salvati Dunarea si Delta ACADEMIA CAŢAVENCU” Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (aka Salvati Delta) este o organizaţie...

Responsabilitate socială Henkel România

Capitolul I. Filosofia campaniei Henkel Romania Filosofia companiei: "In cei 14 ani ani de activitate, Henkel Romania a demonstrat ca este un...

Henkel România - o companie responsabilă

1. HENKEL ROMANIA 1.1 Date generale – Henkel Company Henkel, cu sediul la Düsseldorf / Germania, are aproximativ 55,000 de angajaţi în întreaga...

Ai nevoie de altceva?