Gastroenterite parazitare la viței

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3255
Mărime: 25.19KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
facultatea de medicina veterinara iasi

Extras din referat

Enterite parazitare la vitei

Eimeriozele la taurine.

Sporozooza a tineretului bovin de la 1-2 luni la 2 ani, cel mai adesea boala evoluând în sezonul de vara- toamna, la pasune , cu mortalitate ce depaseste uneori 10% .

Etiologie

La taurine au fost identificate 21 specii de Eimeria si o specie din genul Isospora în infestatii naturale , pe aceeasi gazda, întâlnindu-se mai mult de 15 specii de Eimeria , pentru taurine sunt :

-Eimeria zqrnii

-Eimeria bovis

- Eimeria elipsoidalis

- Eimeria cylindrica

Epidemiologie.

Surse de poluare sunt reprezentate de viteii si tineretul taurin bolnav sau în convalescenta , mai putin bovinele adulte , eliminatoare de oochisturi , cuantumul coproeliminarilor fiind de 100-1.000 OPG , cu rata estivala mai ridicata; nivelul cel mai crescut al coproeliminarii se realizeaza în perioada de 15-20 zile postinfectat.Rezistenta oochisturilor în diverse biotipuri si adaposturi este foarte mare , de 1-2 ani , dar sunt distruse de radiatiile solare directe ;inghetul si dezghetul le distrug in cateva saptamani; iar in furajul insilozat supravietuiesc 20 zile rezista la actiunea agentilor chimici (formol , fenol , hipoclorit de Na ) in concentratii obisnuite.

Receptivitatea cea mai mare la viteii in primul an de pasunat ; ea este influentata de conditiile precare de nutritie si igiena , factorii de stres si evolutia afectiunilor intercurente.

Contaminarea se realizeaza pe cale orala , prin ingerarea oochisturilor infestante odata cu apa si furajele , precum si prin supt sau lingere .

Dinamica si evolutia bolii sunt determinate de agresivitatea specifica eimeriilor , rezistenta gazdei si influientate major de factorii conditionali.

Patogeneza se realizeaza prin mecanisme caracteristice acestor boli , prin dezvoltarea eimeriilor producandu-se :distructii ale celulelor epiteliului intestinal ,colo-rectal, cu distrugeri vasculare secundare si consecutive , enteroragii;malabsorbtie consecutive distrugerii mucoasei intestinale si manifestarii nervoase datorate actiunii toxice generale , manifestarile nervoase fiind asemanatoare celor din hipomagneziemie la vaca.

Experimental , prin inoculare pe soarece , s-a demonstrat existenta unei neurotoxine in serurile viteilor cu forme nervoase de eimerioza.

Modificari anatomopatologice

- in forma acuta , cadavrele sunt slabite , cahectice , cu trenul posterior murdarit cu fecale de culoare rosie-gri,iar mucoasele anemice ; leziunile sunt localizate la nivelul tubului digestive , prezentand tabloul unei rectocolite hemoragice grave , cu infiltratii gelatinoase si edematierea peretelui intestinal , congestii , hemoragii si ulcere acoperite de mucus si false membrane; continutul intestinal este lichid , rosiatic, urat mirositor , cu portiuni de mucoasa necrozata , fibrina , coaguli de sange ; hipertrofia limfonodurilor mezenterici , cu microhemoragii in medulara; se pot constata congestii si microhemoragii cerebrale;

- in forma subacuta se remarca enterocolita si rectita catarale , uneori hiperplastice , cu formatiuni albicioase pe mucoasa,constituite din coloniile de eimerii.

Simptomele apar dupa o perioada de incubatie de pana

la 20 zile, cu evolutii variate:

-forma supraacuta, este rara evoluand ca o meningoencefalita , cu crize de excitatie , convulsii si absenta tulburarilor digestive, cel mult cateva cheaguri de sange in fecale; moartea este foarte rapida , in 24 -48 h.

- forma acuta , intalnita , in principal la viteii si tineretul intre 6-18 luni,cel mai adesea vara la pasune.

Boala prezinta un debut brutal cu diaree initial pastoasa , apoi seroasa , verzuie , negricioasa , cu miros urat , murdarin trenul posterior; se elimina apoi mucos si mucoasa necrozata , fecalele sanguinolente , cu strii de sange sau ciocolatii si miros fetid; uneori se elimina numai cheaguri de sange; starea generala nu este afectata inca, apetitul este normal.

-forma subacuta, mai frecventa la viteii de 6-12 luni , evoluand ca o enterita cronica , cu diaree apoasa , uneori cu sange; se constata anemie , slabire , miastenie , subfebrilitate , animalele prezentand apetit capricios , polidipsie ;dupa o evolutie de aproximativ 2-4 saptamani , moartea survine consecutive cahexiei si anemiei;vindecarile pot fi urmate de recidive mai ales la 6-20 luni.

-forma cronica,prezinta manifestari clinice de slaba intensitate:apetit capricios , diaree permanenta , moderata sau cu remiteri , tenesme;emaciere ,

Preview document

Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 1
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 2
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 3
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 4
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 5
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 6
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 7
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 8
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 9
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 10
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 11
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 12
Gastroenterite parazitare la viței - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Gastroenterite Parazitare la Vitei.doc

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Ai nevoie de altceva?