Evoluția indicilor BVB în 2020

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1898
Mărime: 20.88KB (arhivat)
Publicat de: Bianca M.
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Evoluția indicilor BVB in 2020

Dacă ne uităm la cifre vom constata că indicele BET încheie acest an sub nivelul de la finalul anului trecut. Astfel, la data de 30 decembrie 2020 indicele BET se situa în scădere cu 1,72% față de valoarea înregistrată pe 30 decembrie 2019.

.

Capitalizarea segmentului principal al Bursei, este mai mică la 30 decembrie cu 14,64% față de 30 decembrie 2019, dar segmentul SMT(sistem multilateral de tranzacționare), este mai mare cu 9% față de 2019.

Pe de altă parte, valoarea tranzacțiilor realizate pe toate piețele era, la aceeași dată, de 18,725 miliarde de lei, față de 12,019 miliarde de lei la 30 decembrie 2019, reprezentând o creștere de 55,79%.

Totodată, Bursa încheie anul într-o notă bună, cu trei noi emitenți - Norofert Group, Holde Agri Invest, 2Performant. Pe parcursul anului 2020 companii și Ministerul Finanțelor Publice au folosit piața de capital pentru a se finanța prin emisiuni de obligațiuni, atât în lei cât și euro, în valoare totală de 5,3 miliarde de lei.

Dar anul 2020 este unul atipic pentru toate piețele de capital, având în vedere că pandemia COVID-19 a dus la una dintre cele mai severe crize sanitare din istoria recentă a lumii.

Un raport elaborat de PwC România arăta că Bursa de Valori București (BVB) a pierdut 34% (sau 13 miliarde de euro din capitalizare) în primele trei luni ale anului, de la apariția știrilor despre noul coronavirus, un declin care a depășit creșterea de 23,4% înregistrată în anul 2019.

În contextul COVID-19, indicele principal al bursei BET a scăzut cu circa 25% între 30 decembrie 2019 și 30 martie 2020, de la o creștere de 35,1% înregistrată anul trecut. Aceeași scădere a fost înregistrată și de indicele BET-TR, care cuprinde primele 17 cele mai tranzacționate acțiuni de la bursă, după un avans de 46,9% în 2019.

Pe de altă parte, Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București, afirma la începutul lunii aprilie că Bursa este stabilă, oferă lichiditate și dă dovadă de reziliență, iar prin intermediul ei statul poate finanța deficitul fiscal și susține proiecte de investiții publice. De asemenea, Radu Hanga, președintele BVB, declara în august că investițiile la Bursa de Valori București au fost de 6,6 miliarde de lei în prima jumătate a acestui an, iar în prezent sunt cotate la bursă 370 de companii.

Dar cel mai important eveniment a avut loc în septembrie, piața de capital România fiind inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Piețele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020.

2. Promovarea pieței de capital naționale în categoria piețelor emergente secundare.

Cel mai important eveniment a avut loc în septembrie, piața de capital România fiind inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Piețele Emergente începând din data de 21 septembrie 2020. Promovarea pieței de capital românești la statutul de piață emergentă reprezintă un pas înainte pe care îl face întreaga comunitate de afaceri din România, a declarat atunci Radu Hanga.

Pandemia Covid-19 și promovarea pieței de capital românești la statutul de piață emergentă sunt cele două evenimente majore pentru piața de capital din România, care a avut un an extraordinar, potrivit președintelui Bursei de Valori București, Radu Radu Hanga.

Un raport elaborate de PwC sustine ca anul trecut, capitalizarea BVB a înregistrat o creștere cu 23,4%, până la valoarea de 37,8 miliarde de euro, susținută de randamentele mari ale dividendelor, de creșterea economică locală peste media UE, promovarea la statutul de piață emergentă și o serie de modificări ale prevederilor legislative.

Preview document

Evoluția indicilor BVB în 2020 - Pagina 1
Evoluția indicilor BVB în 2020 - Pagina 2
Evoluția indicilor BVB în 2020 - Pagina 3
Evoluția indicilor BVB în 2020 - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Evolutia indicilor BVB in 2020.docx

Alții au mai descărcat și

New York Stock Exchange

Bursa de Valori din New York (New York Stock Exchange), cea mai mare bursa de valori din lume, si-a inceput activitatea inca din secolul al...

Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care...

Piețe de capital

AIG American International Group sau AIG este o companie importantă americană de asigurări, listată la NYSE, al cărui sediu se găsește în clădirea...

Raport de analiza Alro SA

PARTEA I:ANALIZA COMPANIEI Compania ALRO S.A. a fost înființată în România, în anul 1961, făcând parte dintr-un grup ,integrat pe verticală, care...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Bursa de Valori București

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Misiunea Bursei este de a asigura si a...

Ai nevoie de altceva?