Extras din referat
Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria omoloaga se deosebeste de termenul vecin, printr-o grupa CH2.
I. Nomenclatura si izomerie de catena
Nomenclatura alcanilor, ca si a altor compusi organici trebuie sa permita fie denumirea lor daca se cunoaste formula de structura sau scrierea formulei de structura daca se cunoaste denumirea.
Primii alcani din seria omoloaga sunt numiti: metan CH4, etan H3C—CH3, propan H3C—CH2—CH3, butan H3C—CH2—CH2—CH3.
Incepand cu al cincelea termen din serie, denumirea alcanilor se obtine prin adaugarea sufixului an la numele grecesc corespunzator numarului de atomi de carbon continuti in molecula: pentan H3C—(CH2)3—CH3, octan H3C—(CH2)6—CH3, decan H3C—(CH2)8—CH3.
Acestor denumiri generice pentru hidrocarburi neramificate si ramificate li s-au adaugat prefixul n- pentru hidrocarburile neramificate (normale) si prefixul i- sau izo- pentru hidrocarburile ramificate (izomere).
Prefixul izo- este folosit pentru a defini o hidrocarbura cu doi radicali metil alaturati iar prefixul neo- este folosit pentru a defini trei radicali metil la sfarsitul unei catene ca de exemplu:
CH3—CH2—CH2—CH2—CH2—CH3 n-Hexan
CH3
CH3—CH—CH2—CH2—CH3 Izohexan
CH3
CH3—C—CH2—CH3 Neohexan
CH3
Pentru a cuprinde denumirea izomerilor de catena, se considera toti alcanii ca derivati ai metanului, in care unul sau toti cei patru atomi de hidrogen sunt substituiti cu radicali monovalenti. Se alege ca atom de carbon „metanic” atomul de carbon legat de un numar maxim de atomi de carbon.
Numele radicalilor monovalenti se obtin prin inlocuirea sufixului an cu il in denumirea alcanilor corespunzatori.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Hidrocarburi Aciclice Saturate (Alcani).doc