Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6295
Mărime: 1011.47KB (arhivat)
Publicat de: Gabriela A.
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Cauciucul natural - tipuri, structură și proprietăți

Peste 500 specii de plante care trăiesc și sunt cultivate în regiunile tropicale și ecuadoriale din Asia, America de Sud, Africa conțin latex de cauciuc natural.

Dezvoltarea puternică a producției de cauciuc natural a revenit însă plantațiilor de arbori de cauciuc îndeosebi a Hevea brasiliensis.

Producția anuală de cauciuc natural obținută din latexul arborilor de plantație a crescut de la circa 200 kg - ha -1 la 600 kg - ha -1 iar în prezent prin măsuri deosebite s-au atins producții de peste 1 200 kg - ha -1.

Tipuri de cauciuc natural

Cauciucul natural se obține prin coagularea sau precipitarea latexului. Coagularea se realizează în prezența unor enzime sau bacterii, prin agitare mecanică sau prin răcire la temperaturi sub -150C, cu ajutorul alcoolilor, acizilor sau bazelor, precum și pe cale electrolitică (prin electrofreză).

Industrial, coagularea se efectueză cu acid acetic 1%, sau după procedee mai noi, cu acid formic 0,5% care se introduc în latexul cu o concentrație de cauciuc de 15-20%. Tot ca agenți de coagulare se mai pot utiliza acizii glicolic, lactic, oxalic, sulfuric, silicofluorură de sodiu.

Coagulatul poate fi prelucrat pentru producerea celor două produse, crepul și foile afumate, ce se obțin din cauciucul coagulat care după ce este trecut prin valțuri rapide striate se trage în foi subțiri ce sunt spălate cu apă. Mai multe foi subțiri se suprapun, tot prin vălțuire, pentru a se obține asociați de foi de grosime mai mare, care având un conținut ridicat în apă, 10-20%, se usucă într-un mediu de aer cald de 500C, în încăperi ferite de lumină solară sau în camere cu vid.

Un adaos de 0,5 - 1,0 g bisulfit de sodiu la litrul de latex de 15% concentrație, evită mucegăirea crepului, creând totodată posibilitatea renunțării la uscare rapidă în camerele cu vid care este mai costisitoare.

Foile afumate (Ribbed Smoked Sheets - RSS) se obțin prin precipitarea din latex, coagulatul fiind trecut prin valțuri cu role de viteze egale unde se stoarce și se spală in același timp cu apă și li se imprimă un profil format dintr-o rețea de striații cu ajutorul valțurilor riflate. Ultimile resturi de ser ale foilor striate sunt îndepărtate prin spălare cu apă în curent continuu după care foile se suspendă pe suporturi cu rame mobile cu etaje, care sunt menținute la început într-un curent de aer pentru scurgerea oricăror urme de lichid, și apoi suporturile sunt intoduse și ținute 2-4 zile în camere de afumare la temperatura de 40-500C.

Foile afumate (RSS) se livrează sub formă de baloturi, care se realizează prin presarea plăcilor obținute din tăierea la anumite dimensiuni a foilor afumate.

Cele mai bune plantații pot furniza 80-90% cauciuc sub formă de crep și foi afumate, obținându-se o cantitate de deșeuri la diferitele operații de lucru și de transport.

Aceste resturi se expun la aer pentru a înlătura bacteriile, se supun unei spălări intensive și apoi se pot prepara sub formă de crep de culoare mai închisă, cu proprietăți inferioare crepului normal, de unde și un preț mai scăzut al lor.

Sorturile superioare de cauciuc natural. Pentru a se realiza un amestec de cauciuc ușor prelucrabil în operațiile de malaxare și vălțuire, se întroduc încă din faza de latex peptizanți; în felul acesta se reduce substanțial durata de plastifiere și crește implicit productivitatea utilajelor mai sus numite.

Astfel, prin introducerea negrului de fum sau a ligninei, precum și a peptizanților, se obțin cauciucuri șarjate, care de asemenea ușurează mult efectuarea operațiilor de fabricare a amestecurilor de cauciuc.

Prin amestecarea cauciucului natural reticulat și a celui nereticulat, obținut din latex vulcanizat, și latex normal, se obține sortul de cauciuc natural SP (Superior processing) cu proprietăți tehnologice îmbunătățite. Acesta se poate obține sub formă de crep și foi de amestec primar PA (Processing Aid) care de asemenea posedă caracteristici superioare la prelucrare pe diferite utilaje.

SP crep și SP foi se obțin prin coagularea și prelucrarea obișnuită a unui amestec compus din patru părți latex de cauciuc natural și o parte latex vulcanizat în prealabil.

PA 80 este un amestec primar obținut din patru părți latex natural vulcanizat și o parte latex nevulcanizat.

Se comercializează sorturile următoare: SP foi afumate, SP crep, SP foi uscate la aer, SP crep brun, PA 80 amestec primar, PA 57 amestec primar de PA 80 cu ulei.

Preview document

Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 1
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 2
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 3
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 4
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 5
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 6
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 7
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 8
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 9
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 10
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 11
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 12
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 13
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 14
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 15
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 16
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 17
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 18
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 19
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 20
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 21
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 22
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 23
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 24
Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de încălțăminte - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Realizarea de produse din cauciuc specifice domeniului de incaltaminte.docx

Te-ar putea interesa și

Elastomerii și Prelucrarea Lor

Generalităţi 1. 1. Elastomerii şi prelucrarea lor Produsele industriale de prelucrare a elastomerilor prezintă sisteme multicomponente în a...

Fundamentarea Planului de Afaceri

Introducere In prezent, in economia de piata actuala, firmele sunt tot mai mult obligate sa-si restructureze obiectivele si strategiile. Anterior...

Bazele Merceologiei

1. BAZELE MERCEOLOGIEI 1.1.OBIECTUL, CONŢINUTUL ŞI SARCINILE MERCEOLOGIEI, CLASIFICAREA, COMPONENŢA ŞI STRUCTURA MĂRFURILOR 1. Prezentaţi...

Bazele Merceologiei

1. BAZELE MERCEOLOGIEI 1.1.OBIECTUL, CONŢINUTUL ŞI SARCINILE MERCEOLOGIEI, CLASIFICAREA, COMPONENŢA ŞI STRUCTURA MĂRFURILOR 1. Prezentaţi...

Merceologie nealimentară

Obiectul de studiu al merceologiei Inceputurile merceologiei Scoala germană consideră lucrarea lui Johan Beckmann Curs pregătitor de merceologie...

Ai nevoie de altceva?