Modalități de utilizare a fișierelor audio și video în realizarea materialelor jurnalistice

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1575
Mărime: 19.91KB (arhivat)
Publicat de: Marian Gradinaru
Puncte necesare: 5
Universitatea Valahia din Târgovişte, Facultatea de Ştiinţe Publice, Litere şi Comunicare

Extras din referat

Introducere

Ne-am putea imagina oare lumea noastră modernă fără de mass media? Fără de buletinele de ştiri tv din fiece seară, fără de vocile cunoscute, vorbirea precipitată a comentatorilor de la posturile de radio, fără de ziarele mirosind a vopsea tipografică sau fără de profunzimile accesibile ale Internetului?

Jurnalistica a devenit un element indispensabil al vieţii cotidiene. Dacă ar fi ca într-o bună zi să dispară, lumea s-ar face mai mică, sărăcită de culori şi mai puţin atrăgătoare.

În locuinţele noastre nu vor mai pătrunde ştirile despre acte teroriste, explozii şi confruntări. Dar nu e vorba despre aceasta! Nu vom putea urmări desfăşurarea competiţiilor sportive, nu vom şti despre inaugurarea unor expoziţii, despre noutăţile din sălile de concert sau despre orice altceva ce ne stârneşte atăt interes căt şi curiozitate.

Criticii nu ne vor mai pune în temă privitor la calităţile unui nou film, iar oamenii politici nu ne vor mai vorbi despre lumea nouă şi minunată în care vom trăi, desigur, după ce îi vom alege.

Importanţa jurnalisticii este atât de mare încât ar putea fi comparată cu un sistem vascular al vieţii sociale, sistem care disimilează informaţii şi idei fără de care societatea nu ar putea exista. Rolul ei însă este mult mai complex. Jurnalistica constituie ideologia contemporaneităţii, informaţia fiind aerul acesteia. Uneori, oamenii consideră că nu e atât de grav când cineva comite o anumită faptă, să zicem, o irosire de mijloace materiale. Grav este, zic ei, când faptul este dat publicităţii. Cel care comunică ştirea ca şi cum ar deveni responsabil.

Jurnalismul se sprijină, în principal, pe actualităţi, pe ştire ca gen. Fără de noutăţi, fără de ştiri, profesia aceasta, probabil, nici nu ar exista. Totuşi, nu este suficient să informezi, pur şi simplu, că s-a produs un eveniment nou sau un fenomen necunoscut. Mai e necesar ca acestea să fie analizate, să fie surprinse în toată diversitatea posibilă de interconexiuni, să fie examinate din puncte de vedere diferite şi să fie arătate cititorului eventualele desfăşurări viitoarei pentru fapta însăşi. În presa din Uniunea Sovietică asemenea ştiri nu erau, de regulă, difuzate. Şi toată lumea trăia în pace şi linişte. Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Bibliografie

1. Vasile Traciuc – Jurnalism radio, Editura Tritonic, 2003

2. Grosu-Popescu Eugenia – Jurnalismul radio : specificul radiofonic

3. Ion Stavre - Comunicarea audiovizuală

Preview document

Modalități de utilizare a fișierelor audio și video în realizarea materialelor jurnalistice - Pagina 1
Modalități de utilizare a fișierelor audio și video în realizarea materialelor jurnalistice - Pagina 2
Modalități de utilizare a fișierelor audio și video în realizarea materialelor jurnalistice - Pagina 3
Modalități de utilizare a fișierelor audio și video în realizarea materialelor jurnalistice - Pagina 4
Modalități de utilizare a fișierelor audio și video în realizarea materialelor jurnalistice - Pagina 5
Modalități de utilizare a fișierelor audio și video în realizarea materialelor jurnalistice - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Modalitati de utilizare a fisierelor audio si video in realizarea materialelor jurnalistice.docx

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?