Pro Euro - Conceperea unui Periodic

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1856
Mărime: 48.56KB (arhivat)
Publicat de: Valer Moise
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Titus Popa
Conceperea si elaborarea ziarului

Extras din referat

1. De ce acum si de ce un asemenea tip de publicatie?

Recenta aderare a Romanei la Uniunea Europeana implica transformari ce apar la nivel structural si organizatoric al societatii romanesti, transformari ce intervin fortat in timp relativ scurt sau, dimpotriva, sunt planificate etapizat intr-un interval de timp indelungat, astfel incat efectele sale nu sunt vizibile in viitorul imediat, scopul lor fiind acela de ridicare al nivelului socio- economic al tarii noastre la cel european.

Pentru marea majoritate a romanilor, impactul aderarii apare in mare parte ca avand un aspect mai mult negativ, datorita lipsei de informatie asupra acestui subiect.

Obiectivul prestabilit al acestei publicatii puse in discutie, ziarul „Pro Euro”, este cel de informare publica asupra aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana, de explicare a implicatiilor aderarii, a consecintelor imediate si urmarilor pe termen indelungat ale acestui proces, atat asupra vietii fiecarui cetatean in parte cat si asupra statului;

2. Un ziar pentru cine?

Se impune, in primul rand, stabilirea “publicului tinta”, in functie de obiectivele prestabilite ale proiectului. Considerand cele mai sus spuse, nevoia de informatie apare cu primordialitate in randul publicului larg, constituit din suma oamenilor obisnuiti, cu preocupari comune, atat din mediul citadin, cat si din mediul rural. Din aceste motive, publicatia va avea un limbaj comun, accesibil tuturor claselor sociale, articolele fiind exprimate intr-un limbaj uzual, cu explicatii clare, concise, trimiteri exacte – adrese, etc.

Este recomandabila realizarea unui numar zero (“pilot”), cu texte, titluri, imagini reale, distribuit unor cititori avizati care, dupa lectura, sa-si spuna parerea, sa faca observatii de care echipa redactionala sa tina seama.

3. “Un ziar pentru ce?” este considerata intrebarea cheie a oricarui proiect comunicational. Daca se gandeste elaborarea unui ziar, aceasta inseamna ca exista un mesaj de transmis, informatii de publicat, ceea ce obliga la stabilirea clara a liniei/ orientarii redactionale, inainte de a lua decizii definitive.

In aria comunicarii, intentia (intentionalitatea) semnifica actiunea de “a adapta la viitorul imediat anumite continuturi ale constiintei”.

4. Echipa redactionala

“Un ziar cu cine?” –Pe langa raspunsurile la intrebarile “pentru cine” si “pentru a spune ce”, alte doua intrebari solicita raspunsuri tot atat de importante: “Cu cine? si “Cum?”. In sens obisnuit “cu cine?” vizeaza echipa redactionala.

In functie de periodicitatea si aria de raspandire/acoperire a ziarului, componenta si numarul componentilor echipei sunt diferite. Pentru un periodic, echipa redactionala poate fi formata doar din cativa angajati permanenti (director/redactor sef, secretar de redactie, doua-trei persoane la corectura, unul sau doi operatori, eventual o secretara tehnica). In acest caz, publicatia se realizeaza, in principal, cu ziaristi/colaboratori (permanenti sau ocazionali).

5. Periodicitatea publicatiei a fost prevazuta a fi bilunara, ca un supliment al unui cotidian de raspandire nationala, in acest caz putand avea exact aceeasi arie de acoperire ca a cotidianului, sau ca publicatie independenta, in acest caz aria de acoperire recomandata este la nivel national, acoperind cat mai mult posibil toate zonele locuite ale tarii, astfel incat accesul la informatie sa fie cat mai facil. Modul de distributie, in aceasta ultima situatie, poate fi gratuita (gen cotidian bucurestean “Compact”), atat in mediul urban cat si rural, primordial prin intermediul curieratului national sau al unor puncte fixe cu raspandire maxima in toate mediile locale

Preview document

Pro Euro - Conceperea unui Periodic - Pagina 1
Pro Euro - Conceperea unui Periodic - Pagina 2
Pro Euro - Conceperea unui Periodic - Pagina 3
Pro Euro - Conceperea unui Periodic - Pagina 4
Pro Euro - Conceperea unui Periodic - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Pro Euro - Conceperea unui Periodic.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?