Extras din referat
Am ales aceasta tema, deoarece consider ca feminismul este un concept controversat in societatea de astazi, reprezentand una dintre cele mai predominante probleme in mai multe domenii de activitate.
Incep aceasta analiza prin a defini si contura aceasta problema. Feminismul este o miscare sociala care are rolul de a rezolva si de a atrage atentia asupra drepturilor femeii la egalitatea de sansa, la egalitatea salariilor si la a avea 100% drept de decizie asupra propriului corp.
Miscarea feminista este o reactie impotriva patriarhatului. Patriarhatul este ceea cunoastem ca se intampla in relatia barbat-femie in mod traditional. Femeia trebuie sa fie supusa barbatului, in timp ce aceasta creste copii si are grija de casa, iar barbatul aduce bani, fiind capul familiei.
Ei bine, uitandu-ma la istorie vs prezent, imi pot da seama ca mai devreme sau mai tarziu, aceasta miscare trebuia sa devina de la sine din ce in ce mai accentuanta, asta fara sa exclud roulul reprezentatilor aferenti. In trecutul indepartat, barbatii erau mereu trimisi la razboi, ori ei erau cei care vanau sau taiau lemne, avand in vedere abilitatile fizice care vin cu natura, astfel nici ocupatiile nu erau cele mai diverse si accesibile femeilor. Insa modernizarea a dus la “usurarea” vietii femeii si a barbatilor, deopotriva. Acum lemnele se gasesc de cumparat, nu trebuie sa le mai taie nimeni pentru femei si acum femeia castiga singura salariul, nu este nevoie sa fie intretinuta. Evolutia si-a pus amprenta.
In cartea Feminism Book - Big ideas simply explained, DK, la pagina 18 , foarte bine structurat este inceputul feminismului reprezentat grafic pe o axa temporara dintre secolele XVIII - XIX.
Se poate observa cu ochiul liber cum ideea de egalitate intre barbati si femei este prezenta in carti inca din anul 1700, iar statul Suedez din anul 1734 interzice vanzarea femeii fara acordul ei, adica ne referim la drepturi care acum ni se par perfect normale si socant ca nu existau, insa in acel timp fiecare pas mic reprezenta un progres pentru femei.
Tot in aceeasi carte, sociologii identifica 3 mari tendinte in feminism. Calatorind pana in mijlocul secolul XIX , in primul val al miscarii feministe, se doreau lucruri simple, care erau consolidate pe fundamentul drepturilor omului: abolirea sclaviei, dreptul femeii la vot, accesul egal la educatie si drepturi egale in casnicie. Aces val a durat aproximativ pana in anul 1920, cand in majoritatea tarilor, femeile au primit dreptul de vot.
Al doilea val al feminismului incepe in al doilea razboi Mondial, cand femeile, desi aveau drept la vot, mare lucru nu s-a schimbat in societate. Astfel femeile au militat pentru dreptul la avort, metode contracptive si pentru oprirea violentei fizice. In anul 1980, s-a indreptat atentia asupra misoginismului femeilor de culoare care erau acaparate de femeile albe din clasa mijlocie.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Statutul femeii si miscarea feminista.docx