Despre poluarea din Municipiul Botoșani

Referat
7/10 (1 vot)
Ă
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 23 în total
Mărime: 6.72MB (arhivat)
Publicat de: Gab Har
Puncte necesare: 5

Cuprins

  1. Capitolul 1 Poluarea aerului
  2. Capitolul 2 Factorii poluanți ai muncipiului Botoșani
  3. Capitolul 3 Emisiile de poluanți atmosferici și principalele surse de emisie
  4. Capitolul 4 Municipiul Botoșani, care în anul 2012 a fost proclamat și „capitala verde”
  5. Capitolul 5 Calitatea aerului, evaluată de APM
  6. Capitolul 6 Modalități de combatere a poluării aerului
  7. Capitolul 7 Concluzii

Extras din referat

Capitolul 1 Poluarea aerului Generalități

Poluarea aerului este una dintre formele de poluare cu efecte majore, dezastruoase, asupra mediului înconjurator.

Din punct de vedere tehnic, orice modificare fizică, biologică sau chimică în atmosferă poate fi denumită poluare a aerului și apare atunci când orice gaz nociv, praf sau fum, intră în atmosferă și afectează ființele umane, animalele precum și plantele.

Poluarea atmosferei implică emanarea de substanțe dăunătoare organismelor vii, în atmosferă. Poluanți precum oxizii de sulf și azot, cloro-fluoro-carburile, dioxidul de carbon, monoxidul de carbon și funinginea (cărbunele) sunt principalii contribuitori la poluarea atmosferică.

Cu toate că poluarea aerului este deseori asociată cu vârfuri și episoade de poluare, expunerea pe termen lung la doze mai mici constituie o amenințare și mai gravă la adresa sănătății umane și a naturii.

Dintre sursele de poluare majore, care participă cu peste 50%, putem aminti:

- autovehiculele, care generează: oxid de carbon, hidrocarburi, oxizi de azot și sulf;

- diferite activități industriale în cadrul cărora se elimină oxizi de sulf, carbon și azot, hidrocarburi, particule solide aflate în suspensie sau sedimentabile;

- marile complexe energetice (produc oxizi de sulf și azot, pulberi în suspensie și sedimentabile);

- încălzirea locuințelor, proces prin care se elimină noxe din categoria oxizilor de sulf și carbon;

- arderea deșeurilor (emană oxizi de carbon, azot și sulf, hidrocarburi, particule solide în suspensie și sedimentabile).

Capitolul 2 Factorii poluanți ai municipiului Botoșani

Chiar dacă în municipiul Botoșani, la ora actuală, industria nu este foarte dezvoltată, în comparație cu alte centre industriale, totuși poluarea există în această regiune și nu este numai locală, o parte provenind din poluarea transfrontalieră.

Principalii agenți poluatori sunt reprezentați de emisiile din transport și industria energetică ce folosesc SO2, Nox, compuși organici volatili, precum și materiale toxice cum ar fi metale grele și poluanții organici.

Activitățile industriale joacă un rol important în bunăstarea economică a județului Botoșani, contribuind totodată la dezvoltarea durabilă. Cu toate acestea, activitățile industriale pot avea de asemenea un impact semnificativ asupra mediului.

Emisiile generate de cele mai mari instalații industriale ale județului reprezintă o parte considerabilă din totalul emisiilor principalilor poluanți atmosferici și de asemenea au alte impacturi importante asupra mediului inclusiv emisiile în apă și sol.

Însă, specialiștii în protecția mediului spun că poluarea a scăzut, culmea odată cu declinul industriei botoșănene. În prezent Botoșaniul se poate lăuda cu un aer curat.

Conținut arhivă zip

  • Despre poluarea din Municipiul Botosani.pptx

Te-ar putea interesa și

Contabilitate publică - procedură de achiziție publică

Prezentarea Instituţiei Istoricul clădirii Primăriei Municipiulul Botoşani. Anul 1820 înseamnă fără îndoială, începutul vieţii municipale la...

Ai nevoie de altceva?