Implementarea unui Program de Relații Publice de Conștietizare a Populației Asupra Efectelor Negative ale Poluarii

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1391
Mărime: 415.29KB (arhivat)
Publicat de: Sava Petrea
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Prezentarea situatiei actuale

Doua decenii de supraconsum

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia naturală a ecosistemelor (organismele vii şi mediul în care trăiesc). Chiar dacă uneori poluarea mediului înconjurător este un rezultat al cauzelor naturale cum ar fi erupţiile vulcanice, cea mai mare parte a substanţelor poluante provine din activităţile umane.

Populatiile multor specii, de la pesti la mamifere, au scazut cu aproximativ o treime in perioada 1970-2003, in principal din cauza unor factori antropogeni precum poluarea, defrisarile masive si pescuitul excesiv.

"Timp de peste 20 de ani am depasit abilitatea Pamantului de a sustine un stil de viata consumatorist, care nu poate fi mentinut si pe care nu ne mai permitem sa-l perpetuam". (James Leape).

Daca se continua rata actuala de consum, cu o crestere moderata a populatiei, a alimentelor si a emisilor de CO2, pana in 2050 omenirea va avea nevoie ca Terra sa aiba o capacitate dubla de regenerare a resurselor. Se risca nu numai pierderea biodiversitatii, dar si distrugerea ecosistemului si abilitatea acestuia de a se regenera si a furniza resursele de care omenirea depinde foarte mult:

Educaţia în domeniul ocrotirii naturii trebuie să înceapă din fragedă copilărie şi să fie continuată în tot timpul anilor de şcoală, cât şi în afara şcolii. Ceasul de faţă ne cere stăruitor să convertim nostalgia vagă într-o conştiinţă generală fermă, activă, de comuniune cu structura şi dinamica naturii, a cărei ocrotire nu mai este o problemă a naturaliştilor, ci a omului însuşi.

„Să trăieşti în natură cu tot corpul, toate simţurile, toată curiozitatea, toată inteligenţa şi pasiunea, constituie cheia reală a descoperirii mediului înconjurător şi o practică pedagogică”.

Descrierea programului

Acest program are drept scop implementarea unei gandiri ecologice in randul populatiei, incepand cu generatia tanara. Impreuna putem schimba viitorul, iar copiii intotdeauna au reprezentat o speranta, asa ca putem sa-i invatam pe ei sa gandeasca mai "eco". Poate asa atragem si atentia opiniei publice asupra obligatiei noastre de a consuma "rational" resursele (care sunt limitate).

Progmul consta in desfasurarea unor actiuni de informare a publicului despre efectele negative ale poluarii. Evenimentul principal consta intr o expozitie foto, in parcul Herastrau,a unor locurii afectate de poluare din Romania. Se urmareste sensibilizarea populatiei, prin mesaje cum ar fi "Padurea este si a ta! Pastreaz-o curata!" ,"Şi noi putem fi ecologişti!" sau "Mai multe voci pentru salvarea naturii!".

Evenimentul va beneficia de sprijinul copiilor din scolile generale din Bucuresti, care vor fi imbracati in verde, vor purta sepci cu sloganul campaniei si vor imparti pliante de informare. Acesti copii sunt "speranta verde" a unui viitor mai "verde", asadar ei sunt cei mai potriviti sa imparta pliantele informative. Fara sa-si dea seama, ei vor fi direct implicati in programul nostru, intrucat vor citi pliantele pe care le vor imparti, vor vedea pozele prezentate la expozitie...mai pe scurt: vor fi informati, iar acesta poate fi un prim pas in formarea unei gandire mai ecologice.

Orientarea copiilor spre ceea ce este semnificativ şi apoi punerea în situaţia de a produce idei, opinii personale, conduce la interrelaţionarea eficientă cu unele aspecte ecologice. Copiii pot să-şi asume responsabilităţi, dar uită repede de ele. De aceea trebuie îndrumaţi, stimulaţi, evaluaţi permanent.

Adevărata educaţie în materie de ecologie îşi va atinge scopul când se va reuşi ca tânăra generaţie, viitorul de mâine, să fie convinsă de necesitatea ocrotirii naturii şi va deveni factorul activ în acţiunea de împăcare a omului cu natura. Educaţia cu privire la mediu trebuie să dezvolte la nivelul întregii populaţii atitudini de respect şi responsabilitate faţă de resursele naturale în vederea ocrotirii lor.

Preview document

Implementarea unui Program de Relații Publice de Conștietizare a Populației Asupra Efectelor Negative ale Poluarii - Pagina 1
Implementarea unui Program de Relații Publice de Conștietizare a Populației Asupra Efectelor Negative ale Poluarii - Pagina 2
Implementarea unui Program de Relații Publice de Conștietizare a Populației Asupra Efectelor Negative ale Poluarii - Pagina 3
Implementarea unui Program de Relații Publice de Conștietizare a Populației Asupra Efectelor Negative ale Poluarii - Pagina 4
Implementarea unui Program de Relații Publice de Conștietizare a Populației Asupra Efectelor Negative ale Poluarii - Pagina 5
Implementarea unui Program de Relații Publice de Conștietizare a Populației Asupra Efectelor Negative ale Poluarii - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Implementarea unui Program de Relatii Publice de Constietizare a Populatiei Asupra Efectelor Negative ale Poluarii.doc

Ai nevoie de altceva?