Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3563
Mărime: 62.06KB (arhivat)
Publicat de: Dina Daniel
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ungureanu Emilia

Extras din referat

1. Introducere

Prezenta lucrare își propune să aducă în prim-plan evoluția în timp, respectiv în perioada 2009-2019, a celor mai importante, utilizate, servicii de către cele două mari categorii de consumatori existenți pe piață, și anume populația și agenții economici. Pe lângă expunerea și analiza datelor statistice se urmărește în cadrul lucrării și înțelegerea noțiunii de “servicii”, prezentarea pe scurt a clasificării acestora, precum și a rolului ocupat în cadrul unei economii.

2. Conceptul de servicii și clasificarea acestora

Definițiile date serviciilor variază de la cele bazate pe un singur criteriu de diferențiere între bunuri și servicii, până la cele detailate care enunță câteva caracteristici ale serviciilor sau diferitele genuri de activități de natura serviciilor. Pentru început este necesară definirea conceptului de produs. Produsul drept concept generic desemnează tot ceea ce este oferit de natură sau de piață, astfel încât să poată fi remarcat, achiziționat sau consumat în vederea satisfacerii unei nevoi.

În literatura de specialitate, produsul este definit ca fiind „un rezultat al unui proces, adică al unui ansamblu de activități corelate sau în interacțiune, care transformă intrările în ieșiri” . Corespunzător acestui standard, există patru categorii de produse:

- servicii (de exemplu, transportul);

- software (de exemplu, un program de calculator, un dicționar-on line);

- hardware (de exemplu, o parte mecanică a unui motor);

- materiale procesate (de exemplu, lubrifianții).

Paralel cu dezvoltarea sectorului de servicii, s-au intensificat aparițiile în literatura de specialitate a definițiilor conceptului de serviciu, în cadrul cărora predomină faptul că serviciile nu se concretizează într-un produs, adică sunt activități al căror rezultat este imaterial.

În literatura de specialitate există numeroase definiții care evidențiază deosebirea dintre bunuri și servicii, totuși acestea prezintă o serie de neclarități.

În practică sunt o serie de servicii, precum serviciile cinematografice, editoriale, de informatică, alimentație publică, care se concretizează în bunuri materiale.

Despre un serviciu ca act se poate spune că:

- reprezintă prestare efectivă;

- realizează relația dintre activitatea prestatorului, mijloacele materiale de prestație și obiectul serviciuui respectiv, realitatea materială sau socială ce trebuie transformată sau modificată.

Spre deosebire de producerea bunurilor materiale, în procesul de producție a serviciilor, clientul face parte din sistemul de producție.

Principala diferență între procesul de producție a serviciilor și cel de fabricare a bunurilor materiale rezidă în faptul că din sistemul de producție face parte clientul. Acest sistem ar trebui denumit, după opinia unor specialiști, cu termenul specific de „servucție”.

În studiile economice actuale serviciile sunt tratate ca un sistem de utilități, în care beneficiarul cumpără sau folosește nu un produs, ci o anumită utilitate, care îi conferă anumite avantaje ori satisfacții, neconcretizate, în majoritatea cazurilor, sub formă materială și destinate satisfacerii unor nevoi personale sau sociale. Azi, asistăm la „servicizarea” tuturor activităților, a întregii economii, iar realizarea distincției între un produs și un serviciu este greu de realizat, deoarece procurarea unui produs este adesea însoțită de anumite servicii de sprijin (cum ar fi înstalarea), iar cumpărarea unui serviciu adesea include bunuri sau produse ajutătoare (vopsea sau fixativ la coafor, săpun sau șampon la hotel).

Definițiile prezentate anterior precum și multe altele cuprinse în literatura de specialitate subliniază diferențele dintre natura serviciilor și cea a bunurilor. Astfel, putem evidenția ca principale caracterisitici ale serviciilor următoarele: imaterialitatea și intangibilitatea; nestocabilitatea; simultaneitatea producției și consumului; nondurabilitatea; inseparabilitatea serviciilor de persoana prestatorului, precum și de a utilizatorului; eterogenitatea; lipsa proprietății.

Bibliografie

[1] http://docplayer.ro/188945283-Susana-irina-iosof-economia-serviciilor.html

[2] https://administrare.info/domenii/economie/9967-locul-%C8%99i-rolul-serviciilor-%C3%AEn-econimie

[3] http://statistici.insse.ro:8077/tempo-online/

[4] https://insse.ro/cms/ro/content/cifra-de-afaceri-comert-si-servicii

Preview document

Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 1
Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 2
Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 3
Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 4
Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 5
Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 6
Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 7
Dinamica serviciilor prestate pentru populație în perioada 2009-2019 - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Dinamica serviciilor prestate pentru populatie in perioada 2009-2019.docx

Ai nevoie de altceva?