Efecte economice ale dispariției nopții

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Economie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1172
Mărime: 337.60KB (arhivat)
Publicat de: Lioara Cazan
Puncte necesare: 5

Extras din referat

Proiectul realizat se bazeaza pe doua scenarii ale unor posibile efecte economice asupra intregului univers.

Primul scenariu presupune disparitia efectiva a noptii, urmata de o serie de efecte negative si pozitive de natura biologica, economica, sociala, cu o influenta directa sau indirecta, asupra omului si actiunilor sale.

Al doilea scenariu se bazeaza pe evolutia stiintei prin realizarea unor sisteme de intunecare artificiala astfel incat atat natura in sine cat si oamenii sa nu resimta lipsa noptii. Scopul acestor sisteme de intunecare ar fi de reducere pe cat mai mult posibil a efectelor care ar fi aparut conform primului scenariu.

PRIMUL SCENARIU

Odata cu disparitia noptii, soarele si-ar prelungi durata de rasarire pe cer, determinand cresterea procesului de fotosinteza. Astfel aceasta ar duce la cresterea productiei vegetale, urmata de cea animala. Efectul economic ar fi cel de marire a consumului de produse vegetale si animale.

Prin prelungirea duratei de rasarire pe cer a Soarelui, acesta ar fi capabil sa ofere o cantitate mai mare de caldura pamantului, determinand o reducere considerabila a consumului de energie termica si energie electrica, prin urmare s-ar reduce costurile cu utilizarea acestora.

De asemenea ar creste gradul de utilizare a energiei regenerabile solare, dezvoltand industria energiei fotovoltarice si a panourilor solare. Efectele benefice pe care utilizarea acestora le poate avea asupra pieței ocupării forței de muncă, securității energetice și biodiversității și, în consecință, asupra siguranței alimentare, nu sunt deloc de neglijat.

Inlocuirea combustibililor fosili cu surse energetica solara ar determina dezvoltarea semnificativa a industriei automobilelor, prin scoaterea pe piata a noilor vehicule solare.

O existenta mai indelungata a soarelui pe cer ar determina cresterea incalzirii globale, afectand culturile agricole, prin seceta, influentand negativ economia mondiala. Seceta ar duce la scaderea productiei agricole, iar pretul acestora ar creste semnificativ. Efectu asupra tarilor va fi de reducere a produsului intern brut, de crestere a inflatiei.

Cateva din efectele cauzate de incalzirea globala sunt urmatoarele:

-Raspandirea bolilor. In urma incalzirii tarilor nordice, bolile transportate de insecte migreaza spre nord, aducand plaga si boli cu ele. Oameni de stiinta cred ca in unele tari datorita incalzirii globale, malaria nu a fost complet exterminata.

-Ape mai calde si mai multe uragane. O data cu cresterea termperaturii oceanelor, va creste probablitatea formarii de uragane puternice.

-Probabilitate de seceta ridicata si mari valuri de caldura. Cu toate ca unele zone ale Pamantului vor deveni mai umede din cauza incalzirii globale, alte zone vor suferi de mari secete si valuri de calduri. Cele mai mari secete vor fi in Africa, dar ele sunt de asteptat si in Europa. Apa in Africa este deja foarte greu de gasit, si dupa parerea grupului interguvernamental care se ocupa cu schimbarile climatice, incalzirea globala va distruge conditiile de viata, ceea ce ar putea duce la conflicte si chiar la razboi.

Preview document

Efecte economice ale dispariției nopții - Pagina 1
Efecte economice ale dispariției nopții - Pagina 2
Efecte economice ale dispariției nopții - Pagina 3
Efecte economice ale dispariției nopții - Pagina 4
Efecte economice ale dispariției nopții - Pagina 5
Efecte economice ale dispariției nopții - Pagina 6
Efecte economice ale dispariției nopții - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Efecte Economice ale Disparitiei Noptii.docx

Ai nevoie de altceva?